artuoi Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam Od jakiegoś czasu walczę z komunikatem "injection fault" poczytałem trochę o możliwych przyczynach i przeszedłem w fazę testów:) Pacjentka: Megane II 1.5dci Grandtour rocznik 2005 Objawy: Trudny rozruch (długo kręci) odpala lub nie a wtedy pojawia sie komunikat "injection fault". W trakcie jazdy przy przyśpieszaniu pojawia się komunikat "injection fault" W sobotę podpięta została do kompa i komunikat jaki dostałem to błąd DF772.Czujnik temperatury paliwa pokazuje -50!! Tak na marginesie przeczyszczony został zawór EGR (totalny syf) po przeczyszczeniu zaworu mam wrażenie że zbiera się gorzej a do tego doszedł dziwny dźwięk jakby dudniącej nieszczelności (ciut podobny do pofukiwania nieszczelnych tłumików). Człowiek który się tym zajmował nie wzbudził mojego zaufania. Plan na ten tydzień: Czyszczenie czujnika ciśnienia paliwa (może podmiana)i diagnoza czujnika temperatury paliwa. Czy szanowne grono pomogło by przy wskazaniu dalszego kierunku działań lub poleciło by jakiegoś łabskiego fachowca z Wawy który nie wyczyści kieszeni do zera;)? PS. Chętnie rozwiązał bym to szybko bo i moja druga megi odmówiła współpracy:( Z góry dziekuję za wszelkie porady i sugestie Czyszczenie Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez Krzychu Formatowanie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Z zagranicznego forum: sprawdź filtr paliwa. Te same objawy były. http://www.renaultforums.co.uk/archive/index.php/t-114111.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuoi Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 THX:) Filtr paliwa wymieniany przy ostatniej wymianie oleju czyli jakieś 5tys. temu. Leję do zbiornika BP ultimate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 z tego co zauważyłem, czujniki temperatury paliwa zazwyczaj pokazują 50- 60stC i nie jest to jakiś ewenement, a powiedziałbym, że to norma. Moim zdaniem to nie jest przyczyna. Jak podpinałeś pod clipa to powinno Ci pokazać, co oznacza ten błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuoi Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Z tym że pokazuje temperaturę minus 50 st. No i kolejna niespodzianka. Luźny walający się niezaizolowany przewodzik...Ma ktoś pojęcie od czego może być?: Dodano: 14 sie 2012 - 11:44 "Injection Fault" zniknęło i nie pojawia się już a ja cieszę się pięknie odpalającym autkiem. Po baaaardzo dokładnym sprawdzeniu i sukcesywnej eliminacji potencjalnych przyczyn autko odpala na dotyk śmiga pięknie i pali mniej. Czynności wykonane w trakcie diagnozy: - podmianka czujnika ciśnienia na listwie (czyszczenie oryginalnego i ponowny montaż - był sprawny) - poprawki przy filtrze paliwa (był źle umocowany, przewody odprowadzające pozaginane)- skutek wymiany oleju i filtra w stacji fe...t. - sprawdzenie samej listwy - sprawdzenie pompki - podłączenie urwanego kabelka (od czujnika temperatury) - skutek wymiany oleju w stacji fe...t. - sprawdzenie wtrysków (jeden okazał się być nieoryginalny i właśnie z niego lało się jak z ...) - skąd się tam wziął? - wymieniony wtryskiwacz - zakodowane wszystkie wtryskiwacze przy okazji: - pełna diagnoza clipem - sprawdzenie zawieszenia, tarcz, klocków, i ewentualnych luzów na maglownicy (wymieniałem w zeszłym mies.) - odblokowanie i oczyszczenie odpływu z klimy - dostałem kod do radia - przyuczenie szybek i ustawienie zegarka :) Koszta: - 650 Wtryskiwacz Delphi oczywiście z pisemną gwarancją. - 100 całkowita robocizna. ...z czystym sumieniem mówię: JESTEM NARESZCIE ZADOWOLONY;) Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez artuoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi