MISTAR Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam!!! Mam maly problem :-( Przestala świecić żarowka ,mam fabrycznie montowane xenony, czy jest problem z wymiana żarowki czy czy lepiej jechać do ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 musisz odkręcić zderzak i wyciągnąć lampę... moim zdanie banalnie proste, czas wymiany około 40 minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MISTAR Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Dzięki !!! A orientujesz sie ile kosztuje taka żarowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 120zł nowa w pudełku na allegro D2S... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choina Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 MISTAR, to że żarnik przestał świecić nie oznacza, że sie wypalił. W Megane bardzo często padały przetwornice. Także zanim kupisz żarówkę radzę sprawdzić to, przekładając żarnik z drugiej lampy. Wtedy będziesz miał pewność. I jeszcze jedno. Nie zapomnij, że żarówki wymienia się parami. W celu wymiany żarnika wskazany jest demontaż reflektora. Po wymianie żarówki xenonowej, konieczne jest ustawienie parametrów początkowych systemu i przeprowadzenie regulacji reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MISTAR Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 A jak z tymi żarówkami,znajomy polecał D1S,na forum padła propozycja D2S.W ASO mi nie powiedzieli jaki model tylko ze kosztuje 800zł :cry: Co robić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 megane 2 Ph 1 ma d2s i koszt na allegro 120zł za nową w pudełku philips albo osram.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driver Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Ja do reflektorów ksenonowych postanowiłem wsadzić zestaw HID. Po pierwsze i tak nie bedę miał regulowanej wysokosci bo silniczkiem krokowym steruje przetwornica która dostaje sygnał z czujników, których defakto i tak nie mam :( Druga sprawa to koszta oryginalna używana przetwornica wydatek od 150zł + 100zł za żarówkę co w komplecie daje nam kwotę 500zł. Za tą kasę kupie zestaw HID z gwarancją. Wiadome bedzie trochę wiecej lutowania ale bez tego i tak by się nie obeszło. Jest możliwość wyminany silniczka na silnik który działa przy manualnym ustawieniu wysokości światła ?? Dla potomnych: wydaję mi się że lepiej kupić zwykłe klosze soczewkowe i wsadzić Hid niż bawić się w przerabianie instalacji pod xenony. Dużo mniej roboty a efekt końcowy identyczny 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Teraz pytanie ktory z nieorginalnych zestawow jest najlepszy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Jazel każdy, który ma ekranowane połączenie przetwornicy z żarówką. Driver Jest możliwość, silnik krokowy jest sterowany napięciem 12V. Schemat kostek już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choina Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Ja do reflektorów ksenonowych postanowiłem wsadzić zestaw HID. Ojjjj :-( nie popieram tego. Polecam lekturę Zestaw Xenon BOSCH Po pierwsze i tak nie bedę miał regulowanej wysokosci bo silniczkiem krokowym steruje przetwornica która dostaje sygnał z czujników, których defakto i tak nie mam.A myślisz że wszyscy pozostali jak robią? Omijają wszystkie czujniki. Ciągnięcie nowej wiązki, koszt czujników i programowanie tego staje sie rzeczą nieopłacalną.Druga sprawa to koszta oryginalna używana przetwornica wydatek od 150zł + 100zł za żarówkę co w komplecie daje nam kwotę 500zł. Za tą kasę kupie zestaw HID z gwarancją. Przetwornica oryginalna 300-450zł, przewodzik 50-100zł, cewka 50-150zł, żarówki od 70-150zł zależy czy nowa czy używana, czy z mendla czy oryginalnie zapakowana.Jest możliwość wyminany silniczka na silnik który działa przy manualnym ustawieniu wysokości światła ??Oczywiście, że jest. :) Dziwię się, że zdecydowałeś się na montaż xenonów nie wiedząc czy będzie regulacja. :evil: Dla potomnych: wydaję mi się że lepiej kupić zwykłe klosze soczewkowe i wsadzić Hid niż bawić się w przerabianie instalacji pod xenony. Dużo mniej roboty a efekt końcowy identyczny Czy to będzie HiD czy oryginalna przetwornica to ta sama robota. Tu jest rzeźba i tu, a nawet przy HiDzie większa. Musisz doprowadzić przewód od przetwornicy, przewód do silniczka, pozaklejać otwory od oryginalnej przetwornicy, nie wiadomo jak wypadnie szczelność klosza. Oryginał to oryginał, wszystko na swoim miejscu, szczelne i tylko jedna wiązka do klosza idzie. :) W poprzednim aucie, w Clio miałem założone xenony i pewnego dnia przez moją nieuwagę wjechałem babie w d..pe. Auto miałem ubezpieczone w Warcie. Wypłata odszkodowania przebiegła by bezproblemowo, gdy nie xenony, które nie wychodziły w tym roczniku Clio. Nieoryginalna instalacja = kasa się nie należy. Na szczęście miałem full pakiet, na oryginale i bez udziału własnego. Dostałem tyle kasy że starczyło na naprawę auta w ASO i na xenony, i jeszcze zostało :( . Mój kolega zna przypadek gdzie ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania po wydaniu opinii potwierdzonej przez eksperta, ze auto było wyposażone w przerobione światła mijania. Także radzę osobiście dołożyć pare stówek i zrobić na oryginale. Ja już mam wszystko opracowane co i jak, gdzie z czym. Czekam tylko jak się ociepli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driver Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Zdjęcia oryginalnej wiązki do reflektorów xenonowych do Megane II ph1 Zdjęcia wtyczek przychodzących do reflektora Początek wiązki, wtyczki znajdują się w puszce z bezpiecznikami pod maską Wtyczka główna (po lewej wtyczka wiazki xenon, po prawej wtyczka oryginalna) Wtyczka druga (prawdopodobnie ta sterująca poziomowaniem, zresztą jeszcze nie sprawdzilem). Na drugim zdjęciu od góry wtyczka wiązki xenon, na dole oryginalna. No i teraz eksperyment, odłaczyłem oryginalne wtyczki podłaczyłem wiązke od xenonów (pasuje tylko główna wtyczka, ta druga ma minimalnie przesunięte rowki) No i tylko zaświeciły awaryjki z braku czasu olałem temat i poleciałem pić wino z dziewczyną :( [ Dodano: 2008-02-15, 20:55 ] No i założyłem xenony :))) chyba jako pierwszy :) Co do tych wtyczek o których pisałem że nie pasują to wszystko jest OK, nie zauważyłem drugiej takiej samej pod kablami więc tylko wystarczyło wymienić wiązke kabli i wszystko działa bez żadnych przeróbek instalacji. Do tego mamy dwa dodatkowe kable w wiązce do spryskiwaczy reflektorów. Regulacja niestety nie działa, muszę znaleść na to sposób bo przy każdym właczeniu świateł najpierw światła idą na dół następnie do góry poczym powoli ustawiają się w najnizszej pozycji. Trochę słaby zasięg ale i tak ładnie oświetla. Wrzucę opis kostek jeśli komuś zachce się własnych przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekP Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Podziel się jak znajdziesz chwilę: - fotkami z montażu - całkowitym kosztem z listą zakupów - ogólnie jak najwięcej informacji będzie wskazane No i ja już nie rozumiem, masz w końcu oryginalne xenony czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driver Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 No i ja już nie rozumiem, masz w końcu oryginalne xenony czy nie? Tak, mam orginalne xenony Moje koszta: Reflektory xenonowe dwie sztuki 550zł Przetwornice dwie sztuki 400zł kable od przetwornic do żarówek 50zł żarówki +żarniki +wiązka kabli xenon 200zł ------------------ Razem: 1200zł Udało mi sie kilka rzeczy kupic okazyjnie wiec jeśli komuś uda się taniej to założyć to bedzie sukces. - Zdjęć z instalacji nie bedzie bo lampy są już założone. Jeśli potrafi ktoś ściagnąć zderzak to większej filozofji jak odkrecenie lamp i wsadzenie nowej wiązki nie ma. - Wrzucę jeszcze moje schematy które miały mi pomoc w zmianie insalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekP Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Dziękuję! Czas polować na allegro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi