Skocz do zawartości

samootwieranie się bagażnika

kejsza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od półtora tygodnia jestem posiadaczem Meganki. Dzisiaj zauważyłem, że po otwarciu auta (którychkolwiek drzwi-hands free) otwiera mi się bagażnik. Podchodzę i zmykam go on znowu odskakuje... no to znowu zamykam. Czasami złapie czasami nie. Wsiadam do auta i odpalam silnik i w tym momencie bagażnik znowu się otwiera. Co mogę z tym zrobić? Czy muszę wymienić cały zamek?

Proszę Was o pomoc.

Dodano: 30 paź 2012 - 16:55

sprawdziłem, nie są to światła (wiązka idąca do klapy)... Dodam, że czasami przygasają mi nieznacznie światła.

Ja miałem sytuację w megane II kombi. że poczas opuszczania czy podnoszenia klapy, w połowie tej drogi zamek się zamykał lub otwierał. Okazało się, że wiązka kabli która idzie do klapy składa się z masy kabelków i jeden z nich był przetarty. ( u mnie taki z czarną izolacją, na farta trafiłem go jako pierwszego, dosztukowałem i jest OK)

Chyba już odkryłem przyczynę problemów. Wyciągnąłem przycisk zamka z klapy. Był strasznie brudny, Po otworzeniu go ,okazało się, że jest tam pełno wody a styki są zaśniedziałe. Wszystko osuszyłem, oczyściłem i zakleiłem sylikonem. Teraz działa bez zarzutów. Dzięki za odpowiedź.

Na przyszłość to jeszcze powodem może być sama elektroniczna klamka/przycisk do otwierania klapy. Tam jest sprężynka i elektromagnes w srodku - jak sprężynka się wyrobi to przycisk jest w pozycji otwarcia. U mnie tak było że jak otwierałem aut (Clio III) to się otwierała klapa, po zamknięciu klapy było ok do momemtu otwarcia drzwi (po ruszeniu blokowały się centralnym zamkiem). Za każdym razem jak centralny zamek był w pozycji zamknięcia i otwierało się drzwi klamką od środka zawsze otwierała się też klapa :(

Po wymienie klamki/przycisku klapy objawy minęły