allegrorx89 Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam mam pytanie ile płynu chłodniczego mieści silnik renault megane II 1.5 dci 101km 2004r. Czy do spuszczenia płynu wystarczy tylko zdjąć wąż gumowy najniżej położony? i czy muszę po zalaniu sam odpowietrzyć czy odpowietrzy sie automatycznie? może ktoś także podsunie mi instrukcje jak odpowietrzyć wogóle jak do tego podejsc? z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) 1) zdjąć dolny wąż gumowy z chłodnicy 2) odkręcić korek 3) odkręcić odpowietrzniki - 2 doskonale widoczne na wężach do nagrzewnicy, trzeci na termostacie z boku (małe pokrętło) dalsze czynności jak w każdym pojeździe Edytowane 17 Listopada 2012 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allegrorx89 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 z tej racji ze jestem samoukiem nie wiem co sie zakreca po koleji... otóż jak już założę spowrotem ten wąż na chłodnicę i zaleję układ płynem co robię później które odpowietrzniki zakręcam, czy muszę wtedy uruchomić pojazd... itp. bo wogóle nie mam pojęcia a chciałbym to zrobić sam. Dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) zakręcasz wąż i zalewasz, aż zacznie kapać z odpowietrzników. najczęściej kapie tylko z tego na termostacie, a z reszty już nie. płynu dolewasz do MAX i wszystko zakręcasz. zrób dobrą rundkę, by silnik się dobrze rozgrzał i PO OSTYGNIĘCIU uzupełnij płyn. Edytowane 18 Listopada 2012 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allegrorx89 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 witam, jak się dostać do dolnego węża od chłodnicy???? zdjąć zderzak czy tylko zdjąć osłony od spodu samochodu? ponieważ chcę wymienić płyn chłodniczy i nie wiem co robic z góry nie mam dostępu wszystko obudowane... aha i jescze jedno znalazłem dwa odpowietrzniki z trzech gdzie ten 3??? 1- na wężu od nagrzewnicy i 2- na termostacie, a gdzie jest 3??? mógłbym prosić o jakies zdjęcia.... moje auto megane 1.5dci 2004 kombi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 W 1,5 dci są dwa odpowietrzniki, właśnie te które zlokalizowałeś. Trzeci występuje w niektórych 1,9 dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allegrorx89 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 ale jak dojsc do weza u dolu chlodnicy zeby go zdjac???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) wystarczy go odpiąć od dołu - kanał lub najazd potrzebny. mogłeś wątek tej wymiany kontynuować tutaj jak już zacząłeś Połączyłem oba Edytowane 27 Listopada 2012 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi