malum Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Witam! Udało mi się zakupić dość fajne skórzane fotele do Megane II z funkcją podgrzewania. Moja Megane II niestety takiej funkcji nie posiada. Postanowiłem jednak, skoro już jest, podłączyć ogrzewanie tych foteli. Teoretycznie sprawa nie wygląda skomplikowanie, wystarczy podłączyć zasilanie przez bezpiecznik i dwa wyłączniki (po jednym do każdego z siedzeń) i powinno działać. Chciałbym jednak zrobić to tak, jak w samochodach fabrycznych. Z tego co wiem, włączniki podgrzewaczy usytuowane są przy "wolancie" hamulca ręcznego. Podobno na desce rozdzielczej jest też odpowiednia kontrolka pokazująca załączenie podgrzewania siedzeń, a pod siedzeniami odpowiednie wtyczki. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w instalacji takich siedzeń, bo szukałem w internecie i jest wiele wypowiedzi że ktoś coś takiego już robił, ale żadnego poradnika nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Najlepiej poszukać na allegro / szrocie oryginalnych elementów ( właczników ), podłączyć zgodnie ze schematem i pewnie clip bedzie potrzebny aby wyświetlało się na desce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malum Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Z elementami problemu raczej nie będzie, ale ze schematem już tak :-( Poszukuję właśnie schematu lub wskazówek gdzie jaki przewód pociągnąć lub może jakiegoś tutoriala. Ja na pewno coś takiego zrobię podczas montażu, bo z tego co widzę w necie niczego takiego nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystianoss Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Koledzy ja bynajmniej u siebie w megance z 2007r. mam tam gdzie reczny 4 kostki z wiazkami, czy one nie są czasem od podgrzewania foteli?? pozdro. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 W necie może nie ma ale na forum jest. Nie ma kontrolki tylko jest napis na wyświetlaczu.Musisz do licznika pociągnąć dodatkowy przewód. Clipem nie trzeba nic uruchamiać http://megane.com.pl/topic/19701-podgrzewanie-foteli-doposazenie/ http://megane.com.pl/topic/34410-podgrzewane-fotele/page__p__266514__fromsearch__1#entry266514 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malum Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Te posty już widziałem, ale mało w nich praktycznych treści. Jedyne co jest przydatne to schemat, ale i on ma wady, bo brakuje opisu choćby kolorów przewodów. Dla przykłądu, wiem, że trzeba podczepić jeden przewód do licznika, ale do której kostki i do którego pinu no i oczywiście gdzie ma być on podczepiony z drugiej strony? Domyślam się, że licznik to moduł 247 ze schematu, ale 100% pewności nie mam. Podobnie mam też problem ze zidentyfikwaniem elementw takich jak EMAM-A, EMAM-B, ESP2-1 itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 EMAM-A, EMAM-B, ESP2-1 - to są oznaczone miejsca w których kilka przewodów o tej samej funkcji połączonych są ze sobą zaizolowane i schowane w wiązce nie bierz tego pod uwagę bo brak do nich dostępu.247 to licznik i jest wyraźnie na schemacie zaznaczone pin 17(licznik ma 1kostkę) a z drugiej do pin A1 włączników.Kolory są opisane tylko że symbolami np. JA to żółty , RG to czerwony itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Poszukuję właśnie schematu Przecież leżą na Downloadzie ! Jedyne co jest przydatne to schemat, ale i on ma wady, bo brakuje opisu choćby kolorów przewodów. W schematach jest wszystko opisane, wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malum Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 GOTOWE! Wszystko działa pięknie. Siedzenia grzeją jak szalone, a na wyświetlaczu pokazuje się odpowiedni komunikat. Dziękuję bardzo za pomoc. Jeśli ktoś zabierze się za taką rozbudowę swojej meganki służę pomocą na PW. Temat uważam za zamknięty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Djosiriss Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Malum , napisałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eshu Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 odgrzebuje temat .Moze ktos mi cyknac fote jak powinny wygladac te kostki pod fotelami i przekaznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 W tym temacie masz chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi