Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Halogen przód - wymiana całego czy tylko klosz

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie znalazłem info zakładam nowy temat. Mam stłuczony klosz w prawym halogenie- albo kamień albo osiedlowy troglodyta, nie wiem.

Pytania mam następujące:

1) czy kratki w zderzaku są wyjmowane i gdzie znajdują się zaczepy żeby ich nie wyłamać. Czy muszę dostać się do halogena "od spodu"?

2) czy klosz w halogenie jest wymienny? Nie wiem jaką lampę kupić- nową, w sensie sprawną czy uszkodzoną typu połamane mocowanie itp bo potrzebuje tylko klosza.

Z góry dzięki za pomoc!

Ja nie bawiłbym się w wymianę klosza bo nigdy nie uszczelnisz go jak należy i będzie parować od środka. Nowe nie są drogie np:taki

Edytowane przez Tomik

Do łatwego wyjęcia halogenu proponuję demontaż zderzaka. Naprawdę demontaż nie jest trudny. Przy nabraniu wprawy tylko 5 min nawet bez kanału. Największy trud to odkręcenie 3 śrub pod spodem reszta to po dwa torxy w nadkolach i kilka spinek trzymających zderzak od góry.

Kratek nie wyciągniesz od zewnątrz. Trzymają się na zaczepach, które trzeba odblokować od środka. Najlepiej ściągnąć osłonę pod zderzakiem i położyć się pod autem - dostęp bezproblemowy, demontaż zderzaka niepotrzebny.

Po prostu przykręcasz je do mocowań na zderzaku. Na samym halogenie jest chyba jakaś regulacja. Gdzieś na forum to było chyba pisane. http://megane.com.pl/topic/5726-regulacja-halogenow-przeciwmgielnych/page__view__findpost__p__49986

Edytowane przez damiar

właśnie mi o tą regulację chodziło, dzięki za linka! :!:

Dodano: 05 sty 2013 - 10:51

dziś montowałem to małe sprostowanie: halogen przykręca się do uchwytów a reguluje poprzez otwór od spodu w zderzaku- na złączeniu zderzak- czarny panel ochronny. taka sama zasada jak regulacja reflektorów. z montażem pojechałem do byłego Dealera Ranault w Kielcach - Ikar-a, 34,43zł i 15min roboty.

Do łatwego wyjęcia halogenu proponuję demontaż zderzaka. Naprawdę demontaż nie jest trudny. Przy nabraniu wprawy tylko 5 min nawet bez kanału. Największy trud to odkręcenie 3 śrub pod spodem reszta to po dwa torxy w nadkolach i kilka spinek trzymających zderzak od góry.

Chyba żartujesz , po co tyle rozbierać jak można wsadzić rękę od spodu i odkręcić dwie śrubki.

• 1 rok później...

Niestety ale trzeba zdjąć tą osłonę, można odkręcić "kawałek" nadkola lub odkręcić "kawałek" zderzaka od strony halogenu (wtedy nie odkręcamy dolnej osłony), z którym masz problemy. Można to zrobić z poziomu podłogi w garażu.

Edytowane przez aston76

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!