Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

skrzypiacy dźwięk gumy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem otóż wydobywa się gdzieś z przodu dźwięk takiego głośnego skrzypienia gumy. Słychać go gdy puszczę gwałtownie gaz, gasze silnik i jeszcze nim zatrzesie, na dolkach mniej raczej chyba nie zawieszenie bo przy gaszenia silnika by słychać nie było. Podejrzewam poduszkę ale jak nimi ruszam to nic nie słychać czy można czymś je popryskac i zobaczyć czy to pomoże żeby zlokalizować usterke i źródło dźwięku. Silnik to 1.9 d

• 2 tygodnie później...

wrzucam jeszcze filmik nagrany przy prawej poduszce dźwięk jest słyszalny w trakcie wyłączania silnika.

http://w15.wrzuta.pl/film/1Ed4CtiQdz7/video-2013-01-19-11-38-44

a poduszka skrzyni objawia się jakimi oznakami zużycia bo wiem ze tylna to drążek wozi się przód tył i ciężko biegi wrzucać.

Edytowane przez maraft1

Moim zdaniem to nie z poduszki ale któraś rolka zwrotna na paskach. Ogólnie to bardziej nienormalny jest ten pisk/ świst w czasie pracy silnika. Urywa się on właśnie w czasie gaszenia silnika takim zastopowaniem i ruchem paska w drugim kierunku, gdy tłoki, które nie przeszły przez górny zwrotny punk zostają odciśnięte w dół i ponownie lekko wracają w górę przy wyrównania nacisku na nie.. To właśnie przy tym wahnięciu słyszysz te 3 krótkie piski. Silnik już nie klekocze i jest to wtedy bardziej słyszalne.

Tyle wychwyciło moje ucho, co nie znaczy , że to jedyna słuszna diagnoza.

Lekki pisk w czasie pracy a tez nie zawsze to pasek bo bedzie do wymiany bo na zimnym sie juz poslizguje i piszczy. Poduszka jak nia ruszam lekko popiskuje szkoda w sumie wymieniac poduszke jesli to by nie ona byla.

O pasku wspomniałem tylko w celu zobrazowania tego wahnięcia i zmiany kierunku jego biegu. Nadal uważam że to rolka/ rolki jednak ich obrót czasami jest mniej widoczny a to one również kręcą się w odpowiednim kierunku, na moment zatrzymują, częściowy odwrotny obrót, znowu zatrzymanie i lekko w kierunku prawidłowym. Tak ja to słyszę. Skoro jednak twierdzisz, że ruszając ręcznie silnikiem piszczy guma poduszki, to zapewne wiesz która i czy to ten sam dźwięk.

nam to trudno ocenić, bo dźwięk mamy z głośników, a to inne miejsce jak obraz.

Edytowane przez gojgien

Lekki pisk w czasie pracy a tez nie zawsze to pasek bo bedzie do wymiany bo na zimnym sie juz poslizguje i piszczy. Poduszka jak nia ruszam lekko popiskuje szkoda w sumie wymieniac poduszke jesli to by nie ona byla.

Narazie poduszcze dam spokój wymienie najpierw pasek.

Dodano: 20 sty 2013 - 18:21

Dziś na spokojnie się przysłuchałem i po nagrzaniu silnika na wolnych obrotach.słychać we wnatrz samochodu z prawej strony takie stukanie rytmiczne które zmienia sie jak zacznie huśtać się budą. Co do pisku kolega mnie naprowadził i rzeczywiście bedzie to pasek hamujący poślizgu dostawał.

głośnego dźwięku niema jest kilka takich cichszych, jak by się lekko zabujało na dołku i tak stuknęło szybko kilka razy ale nie rażąco głośno.

Dodano: 20 sty 2013 - 19:59

poduszkę mam ale chyba narazie oddam do sklepu i wymienię pasek dla pewności potem będę patrzył dalej.

Dodano: 21 sty 2013 - 09:42

udało mi się wychwycić dźwięki nurtujące mnie. na 1 filmiku jest dźwięk przy wyłączaniu silnika a na drugim podejrzewam ze dziwek z poduszki słyszany na wolnych obrotach i na nierównościach.

1

http://w385.wrzuta.pl/film/8p4JQaFVrvj/video-2013-01-19-16-36-57pasek

2

http://w385.wrzuta.pl/film/3MjvKF4XKgF/video-2013-01-19-16-40-25

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!