Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mandaty z ITD

kacper69

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio trochę się spieszyłem i jechałem autostradą z lekka ponad ograniczenie.

Efekt? Wyprzedzałam tylko ciężarówki. Pozostałe auta wyprzedzały mnie ;] Cóż,widocznie pozostałym spieszyło się jeszcze bardziej niż mnie.

Swoją drogą większość ograniczeń prędkości jest postawiona bez większego sensu.

Przed każdym,ale to wręcz każdym zakrętem jest ograniczenie do 30km/h. A większość z nich spokojnie bez żadnego problemu pokonasz jadąc 60-70,w zależności od auta.

Wyjeżdzasz z obszaru zabudowanego,chcesz docisnąć i co? Nic. Ograniczenie do 50-70.... Nosz kurka.

Ostatnio czytałem właśnie komentarz jakiegoś gościa w portalu informacyjnym: Widział, że za nimi jedzie ITD no to on spokojnie jechał i nagle ITD zaczęło na niego trąbić, długimi dawać. No to ten dodał gazu (bo kto by wytrzymał) i przekroczył prędkość i PSTRYK!! Zrobili mu zdjęcie i pojechali dalej szukać ...:/ Nie wiem czy to zmyślone, ale jak to tak naprawdę się stało to ja dziękuję za takie bezpieczeństwo... A do tego 300zł za odśnieżanie samochodu przy wlączonym silniku... Chyba czas najwyższy na rewolucję...:/

Edytowane przez Megan92

Jak mruga itp. to dzwoni się na Policję, że taki samochód wyprawia różności i że się boisz o swoje bezpieczeństwo. Zanotują i zadzwonią do swoich kolegów, żeby się nie wygłupiali, a my mamy ślad co wyprawiają, nie przyjmujemy mandatu i idziemy do sądu. Tak samo robi się z nieoznakowanymi pojazdami Policji, gdy próbują wymusić na nas wykroczenie.

Najgorsze jest to, że cały czas próbują wciskać ludziom, że tu nie chodzi o kasę,a tylko bezpieczeństwo. Jak ktoś jest przeciwko fotoradarom to jest przeciwko bezpieczeństwu. To nie jest prawda, ale wg Pana Nowaka wszyscy jesteśmy po stronie zła. Uważam, że fotoradary mają działanie prewencyjne tylko wtedy gdy wiemy, że zostaliśmy w danym momencie sfotografowani, taki kierowca z pewnością ściągnie nogę z gazu. A takie trzepanie fotek z ukrycia, czy cichociemnego auta to ma tylko jeden cel - $$$. Ja jeżdżę w ostatnich czasach wolno, nie muszę się spieszyć na drodze i nie mam zamiaru dołożyć ani 1zł dla ździerców poprzez jakieś fotki z fotopstryków.

Drogi są słabe, autostrady w kosmicznych cenach, ale inwestujemy w fotoradary...dla poprawy bezpieczeństwa, to już lepiej jakby patrol policji stał, wtedy jest szansa, że więcej kierowców zwolni, a i pijanych mogą wyłapać. Na szczęście, teraz już chyba nikt nie ma złudzeń, o co tak na prawdę chodzi, to po prostu kolejny etap nakładania myta po viatoll.

Polecam obejrzeć filmiki z serii TVBigos

Edytowane przez Krzychu

Ja jeżdżę w ostatnich czasach wolno, nie muszę się spieszyć na drodze i nie mam zamiaru dołożyć ani 1zł dla ździerców poprzez jakieś fotki z fotopstryków

Tym samym potwierdziłeś skuteczność ich działania. Osiągają założony efekt zwiększając w nas niechęć do płacenia mandatów :D

Niekoniecznie, obecna sytuacja z radarami nie ma żadnego wpływu na mój styl jazdy, po prostu nie muszę się spieszyć za kierownicą i tego nie robię już od dawna :D A co do radarów to chyba rynek antyradarów zacznie kwitnąć + CB ;) We mnie się tylko gotuje jak władza ciągnie z ludzi na każdym kroku, a drogi jakie były takie są. Nie patrzę na autostrady, bo mnie osobiście nie stać na wydatek 14zł za 40 czy 50km dwupasmowej drogi, nie wspomnę już o ZUSie, NFZ i innych cyrkach.

a drogi jakie były takie są.

Dokładnie. Jak słyszę, ze tyle i tyle dróg do przodu to mnie trzęsie ze śmiechu. Niektóre odcinki są ciagle remontowane, autostrady wiadomo tandeta na kilka lat a co z drogami po kŧórych jeździ większość. Ano jest kombinowanie, łatanie i picowanie. I na tych chce się postawić fotoradary. Wystarczy ze się położy dywanik, zamontuje iles tam znaków i jazda z fotkami. Pytam kolegi, który pracuje przy budowie dróg. Dlaczego robicie tak idiotyczne zjazdy, szerokei chodniki, bezsensowne łuki. On mi odpowiada "no wiesz jest projekt kogoś kto nawet nie widział terenu, zrobił w kompie, potem my to wykonujemy, bo UE, przepisy i takie bzdety"

Mafijne państwo i tyle. Zamiast stawiać fotoradary tam gdzie trzeba to robi się cyrk i wciska ciemnote o bezpieczeństwie. Wystarczy zlikwidować większość fotoradarów a to co zostanie postawić z rozumem. Czasem aż się prosi o fotoradar, jakiś spowalniacz to nie ma a jak stoi to w takim miejscu że nie wiadomo czy to zart czy tylko kasa ministra finansów. Oprócz tego po co tyle ITD. Zmniejszyć to coś albo szerzej tak ustawić tych ludzi aby wiedzieli co należy do ich obowiązków.

Dodano: 24 sty 2013 - 01:17

Gdzieś przeczytałem, że czekanie na mandacik z fotoradarów i ogólnie z ITD to nawet do 180 dni. Suuuper. Można zapomnieć. Mija pół roku i niespodzianka. :D

Dodano: 25 sty 2013 - 14:11

Wyjaśnijcie jak to jest?

Autem nie kierował właściciel. Jak się przyjmie mandat(wyższy niż normalnie) ale bez wskazania kierującego to będzie koniec sprawy?

Bo mamy różne możliwości jako właściciel pojazdu.

W przypadku, gdy wiemy kto kierował możemy przyjąć, odmówić przyjęcia lub wskazać inną osobę.

Jeżeli zaś nie wiemy kto jeździł autem, czy też nie chcemy jej wskazywać to możemy przyjąć wyższy mandat(w tym przypadku za to wykroczenie nie są przypisywane punkty) albo odmówić przyjęcia mandatu.

Ta druga opcja jest troche droższa, ale jak to jest faktycznie.

Problem dotyczy mojego wujaszka. Jego autem jeździ kilka osób. Prawdopodobnie jechał jeden z jego synów. Fotoradar złapał na 100% od tyłu. Przekroczono prędność o 32 km. Mandat to 200 zeta i 6 punktów. Przekroczył prędkość dając "na gaz" za fotoradarem a nie wiedział, że ów radar zaczął łapać od tyłu ;)

Jeśli nie wskaże osoby kierującej, ale zechce przyjąć mandat to ile będzie miał do zapłaty 250 czy 450?

Tu wrzucam wzór oświadczeń. W przypadku przyjęcia mandatu ale bez określania kierowcy interesuje nas Oświadczenie numer 3.

W Oświadczenie nr 1 u wujaszka widnieje kwota 200 zł i 6 punktów a w Oświadczeniu nr 3 jest 250 zł

Jeszcze dorzuce stronke na któ¶ej są wzory pism od ITD.

http://regiomoto.pl/portal/bezpieczenstwo/mandat-z-fotoradaru-procedura-krok-po-kroku-przedawnienie-poradnik

Dodano: 25 sty 2013 - 17:07

Warto dodać, ze ITD działa szybko. Zdarzenie zanotowano chyba 7 stycznia a liścik z ITD dzisiaj. Super ;)

a to coś takiego dostajemy. To tak dla informacji jakby ktoś nie widział.....

I tak to wygląda jak na załączonych zdjęciach.

oswiadczenie_00.pdf

post-37973-0-35478500-1359143605_thumb.jpg

post-37973-0-80116700-1359143650_thumb.jpg

post-37973-0-31476700-1359143685_thumb.jpg

post-37973-0-28693100-1359143728_thumb.jpg

post-37973-0-42272500-1359143765_thumb.jpg

Edytowane przez fredi

Te przepisy z innym wymiarem kary jak właściciel auta nie wskaże sprawcy , to za chwile będą zaskarżone.

Bo w normalnych sprawach, możesz odmówić składania zeznań , jeśli to obciąża twoją najbliższą rodzinę.

Przykład:

jeżeli sprawa się toczy przeciw Twojej zonie ( np. za zabójstwo, taki drastyczny przykład ) , to normalnie odmawiasz składania zeznań, które ją obciążają. I nic tobie sad nie może zrobić.

A tu ITD sobie wymyśliło, że jak nie będziesz zeznawał przeciwko swoim bliskim w drobnej sprawie o wykroczenie drogowe , to TY dostaniesz dodatkową karę finansową.

Chyba są troszkę na bakier z polskim prawem, czekam aż ktoś to zgłosi do jakiegoś sadu w Strasburgu , czy gdzieś i będzie wstyd aż na całą Europę.

Jak chcą łapać "piratów" to niech sami ich łapią, a nie robią zdjęcia, których podobno nawet nie przysyłają, tylko same mandaty.

właściwie mogli by przysyłać wszystkim, których widzieli po drodze, bo tak mało osób idzie z tą sprawą do sądu , a gdyby wszyscy odwoływali się do sądu, to system by się wywrócił, bo s sądy nie dały by rady zrobić 2-3 miliony spraw rocznie, większość by się przedawniła.

Wyraźnie widać że ITD szukają frajerów do płacenia "podatku drogowego" dla Rostowskiego.

to za chwile będą zaskarżone.

Owszem, czytałem że jest z tym zamieszanie, ale....co teraz robić.

Wujaszek nie pali się chodzić po sądach. Przekroczenie było i nie ma sensu kombinować.Niestety. Chodzi o to czy te 250 zł to wszystko i nie ma punktów czy też po wybraniu opcji Oświadczenia nr 3 do tych 200 za mandat dojdzie jeszcze 250 za niewskazanie. Jest na odpowiedź 7 dni i tak węsze. :D

Wiadomo chodzi o punkty....ale jak z 200 zł zrobi się łacznie 450 to diabli punkty i ten co najmniej jeździ niech bierze na klatę ;)

Edytowane przez fredi

Jest jeszcze metoda "na babcię", która ma prawko , anie jeździ , więc punkty nie bolą.

Chodzi mi jeszcze po głowie pomysł, żeby wskazać np. jakiegoś posła, że mu się użyczyło auto.

Posłowie nie płacą mandatów :D

O tak, jakiegoś lewego ale akurat brak. Gdyby to były 2 punkty to w ramach prezentu urodzinowego dla wujaszka mógłbym zaoferować swoją osobę, ale 6 to tak troche za dużo.

Ta opcja 250 wydawała się ciekawa, ale jak obserwuje to mam wrażenie że będzie 200 plus 250. Hm..

Poczekam na was drodzy forumowicze. Może ktoś miał do czynienia z ITD :D

3 kartki papieru A4. Tyle prasy z ITD przyniósł mi wujaszek celem poczytania.....

Edytowane przez fredi

Chodzi mi jeszcze po głowie pomysł, żeby wskazać np. jakiegoś posła, że mu się użyczyło auto.

Pomysł ciekawy choć to niezgodne z prawem. Coś o poświaczeniu nieprawdy...

Praktycznie też niewykonalne.

Co wpisać w takim przypadku na odwrocie tego orzeczenia??

Datę urodzenia, czy nawet imiona rodziców osoby publicznej znajdziesz w sieci, nawet adres, a gdzie znajdziesz pesel czy dane dokumentów stwierdzających tożsamość i uprawnienia do prowadzenia auta??

Tych rubryk do wypełnienia w przypadku wskazania jest trochę.

rubryk do wypełnienia w przypadku wskazania jest trochę

Nawet jak nie wskażemy kierującego choć przyjmiemy mandat to i tak trzeba wypełniać. Tu cytuje z Oświadczenia nr 3 (proszę na odwrocie wypełnić część B i złożyć podpis poniżej) ;) Chyba że to zmyłka...

Dodano: 25 sty 2013 - 22:38

Mam czas do poniedziałku; wtedy muszę coś powiedzieć wujaszkowi. Punktów za niego nie wezmę :D

Edytowane przez fredi