Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

megane 1.5dci 2004 przytrafiła mi się sytuacja po przejechaniu 6500km od kiedy jestem użytkownikiem tego auta przestało działac ogrzewanie pierwsze co zrobiłem sprawdziłem płyn w zbiorniczku brak dolałem 3 butelki na stacji ruszyłem dalej i wrócilo wszystko do normy po paru kilometrach zobaczyłem pare spod maski i znowu brak płyu chcę nadmienic ze wskażnik temperatury jest tak jak powinien przed awaria jak i po tak że silnik się nie przegrzewa gdzie może być przyczyna? z góry dziękuje za podpowiedż

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7 - miej litość nad czytającymi :D Tak ciężko zbudować normalne zdania ;) - Prezes

Edytowane przez Prezes

Jeśli nie widzisz nadmiernego kopcenia z wydechu lub nie przybywa Ci oleju, to uszczelka pod głowicą OK. Szukaj wycieku, trudno jednak wskazać to miejsce, bo jest ich wiele. Od nieszczelności na chłodnicy po obciekającą pompę wody, przez nagrzewnice i wszystkie złącza gdzie są pozakładane węże.

nadmienie że auto ma przejechane ponad 240000 wtryski wymieniłem na używane z samochodu po wypadku tak ze przeszłosci ich nie znam jak mocno go przeciągne na biegach to troche zakopci jak to diesel oleju mam stan bo wymieniałem wręcz musiałem dolać bo mi wyświetliło uzupełnij olej

Dodano: 20 sty 2013 - 12:49

mam też takie wrażenie jakby olej mi palił

Dodano: 20 sty 2013 - 12:52

myśle ze to wyciek na pewnej wysokości bo silnik ma normalna temperature a jak się dostać do nagrzewnicy?

Nie chodzi o kopcenie na czarno ale biało, jak w wydech wciska parę z przedostającego się do cylindrów płyny chłodzącego. Teraz przy niskich temperaturach jest normalne, że takiej pary będziesz widział trochę więcej, to normalne nawet w sprawnych autach. Jakby płyn w cylindry był zaciągany, to obecnie będzie niezła chmurka. Spalanie oleju natomiast, lekko zabarwia spaliny na niebiesko.