Skocz do zawartości

Silnik 1.6 benz. dziwne dźwięki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od 2010 r. jeżdżę Fluencem 1,6 benz. Od wyjazdu z salonu praca silnika ma dziwną cechę. Otóż na wolnych obrotach, a właściwie głównie po leciutkim dodaniu gazu i odpuszczeniu pojawia się na moment dziwne "jęczenie". Jeździłem kilkoma benzyniakami i znam dźwięki różnych przypadłości, ale tego nigdy nie słyszałem wcześniej w swoim, ani nawet żadnym innym samochodzie na ulicy. Nawet nie wiem jak dokładnie opisać ten dźwięk. Pytałem o to w ASO dwa razy (w różnych miejscach) nic nie sugerując i dwa razy otrzymałem informację, że tak to już jest, przy czym w pierwszym ASO dokładnie osłuchano i sugerowano, że te dźwięki są normalne dla tego hydraulicznego ustrojstwa od regulacji bodajże zmiennych faz rozrządu, w drugim ASO człowiek, który sprawiał wrażenie doświadczonego w temacie powiedział, że w niektórych sztukach to się zdarza i że nawet kiedyś jednemu klientowi na życzenie wyciszali komorę silnika, żeby go to nie wku...

Odpuściłem sobie, autko ma już ponad 30 tys. i wszystko gra, jeździ zupełnie bezproblemowo (tu odpukuję, pluję za siebie i inne takie, na wszelki wypadek). Niemniej ciekawość zżera cóż to tak jęczy i czy może kiedyś nie wyjdzie jakiś kwas z tego. Wie ktoś o czym mowa?

Już wcześniej poczytałem, bo tak na czuja myślę, że to może być KZFR,

tym bardziej że odgłosy wydają się wydobywać właśnie z tamtych okolic.

Niemniej wszędzie się pisze raczej o stukach, klekocie, itp hałasie

gdy się toto rozlatuje, u mnie jest takie sobie pojękiwanie, w sumie

niezbyt niepokojące, myślałem że ktoś na 100% wie czy to może pochodzić z KZFR.

Jeszcze dla uspokojenia spytam, czy jak się KZFR rozleci to nie grozi to

jakimś poważnym uszkodzeniem silnika typu kolizja tłoka z zaworem?

• 11 miesięcy temu...

Przypominam sobie jak w poprzednim moim aucie tj. scenic II 1,6 mechanik osłuchiwał pracę silnika, głównie KZFR. Pamiętam jak mówił, że takie charakterystyczne jęczenie dobiegające z okolic rozrządu świadczy o zbyt silnym naciągnięciu paska rozrządu.

• 4 tygodnie później...

Mialem też tak w Lagunie 1.6. Auto jenczało po wymianie paska rozrzadu.Dobrze ,że osłuchal to dobry mechanik bo byłoby po silniku.Diagnoza za mocno naciągnięty pasek rozrządu.Oczywiście zaraz auto wylądowało w warsztacie i wymieniono w szystko na nowe(cały kpl.)Dodam tylko ,że auto było po wymianie rozrządu 2 tys km(taki fachowiec robił).Uszkodzona została rolka i pompa wody z tąd te jęczenie.Tak było u mnie.

Edytowane przez P_r_z_e_m_o