krystianoss Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam Kolegów ponownie. Mam spory problem w moim megane II z 2007r. a mianowicie zapala mi się na wyswietlaczu błąd wtrysków i na momęcie pojawia się zapach spalin w kabinie pojazdu silnik 1.5 Dci 105km. sterowanie nawiewami manualne. Czym to może być spowodowane? kiedyś czytałem gdzieś ze była na to lub na podobny przypadek akcja serwisowa aso, ale nie mogę tego znaleźć... Dlatego proszę o pomoc :) Pozdrawiam krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Zestawiając te dwa objawy ze sobą, przychodzi mi na myśl tylko problem z EGR-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystianoss Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 możesz kolego coś więcej powiedzieć... Czy jakaś część jest do wymiany czy moze do regeneracji? czy to dorga do naprawienia usterka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Nic więcej nie napiszę, bo to tylko przypuszczenia, zresztą o tym błędzie i o EGR jest już sporo napisane. Fakt że nie w tych 106 konnych silnikach ale tematyka ta sama. Moim zdaniem należy te objawy rozpatrywać pod tym kątem. Edytowane 7 Lutego 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) A ja sprawdziłbym czy nie puściła któraś z podkładek miedzianych pod wtryskiwaczem. Łatwo to można dostrzec, widać wtedy nalot ropy,"syf" wokół podstawy wtrysku. Edytowane 7 Lutego 2013 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 obstawiam to samo co kolega hymmen. nie wiem tylko czy ta usterka powoduje komunikat błąd wtrysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmel1980 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 witam. ja miałem taki sam problem. jeden z wtrysków przepuszczał paliwo na uszczece miedzianej( ASO 8 zł) paliwo się spalało na gorącym silniku... oczywiście fachowiec chciał mi regenerować wtrysk...ale za wczasu zorientowałem się co jest grane... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystianoss Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) koledzy a moze jakies foto byscie dali rade wstawic bo ja jestem ciemny w sprawach mechaniki :/ pozdrawiam :!: Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Dodano: 14 mar 2013 - 21:19 Koledzy nie są to uszczelki wtryskiwaczy... wszystko dzisiaj sprawdziłem i wtryski są suche... natomiast martwi mnie inna sprawa, a mianowicie doszedłem do tego ze po pewnym czasie jazdy po tym jak silnik się rozgrzeje zaczyna pracowac nierówno, ale nie jest to przez cały czas tylko przez chwile jest to jakiś dziwny chałas a mianowicie coś tak jakby brzęczało i w tym momęcie coś gdzies przepuszcza spaliny w miejscu zaznaczonym na zdjęciu (z tyłu komory) zauważyłem je pod światłem latarki... Edytowane 13 Marca 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 To zaznaczone, to chłodnica spalin przed EGR-em, tak to wygląda luźne widziane od drugiej strony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystianoss Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Nie mogę powiedzieć ze to to bo spaliny wydobywały się z zaznaczonego obszaru nie konkretnie z tej części, pomiędzy komora silnika a silnikiem widać było z tyłu spaliny:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Na mojej fotce masz karbowaną rurkę, która jest do kolektora wydechowego śrubami przykręcona, a do żeliwnego kolanka na opasce.. Czy to mało miejsc które mogą być nieszczelne?? Jest jeszcze taki patent jak lusterko, albo kamerka w telefonie lub internetowa do laptopa podłączona, by zobaczyć to czego oko z przodu nie dostrzega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) witam Was. mam podobny problem, więc stwierdziłem, że się podepnę zamiast zakładać nowy temat. U mnie dla odmiany czuć jakby paliwem w aucie. Do tego mam wrażenie, że zapach jest bardziej intensywny z tyłu auta (bagażnik/tylna kanapa). Nie widzę żadnych plam pod autem, paliwa nie ubywa w sposób jakoś zauważalny. Pomóżcie proszę bo muszę to naprawić, gdyż wożę autem dziecko i boję się jakiegoś podtrucia... No i sprawa się wyjaśniła. Poszperałem dokładnie i znalazłem upchniętą w bagażniku butelkę z resztką depresatora do diesla z zimy. Butelka lekko pękła i część się wylała, stąd taki smród. Na szczęście zawsze wożę takie rzeczy owinięte jeszcze w coś więc chyba nie wylało sie na materiał w bagażniku. Edytowane 27 Marca 2013 przez Slowik8609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi