wafel324 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam czy mógłby mi ktoś pomóc i doradzić w jaki sposób zmienić seryjne zaciski na brembo z wersji RS? czy one pasują p&p czy trzeba coś przerabiać albo coś dodatkowo wymienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Tarcze do zaciskow brembo maja 5 otworow do zwyklych 4 wiec masz do przelozenia 4 piasty :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zowa Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Głupoty opowiadasz kolego :lol: Po co ma zmieniać piasty ???? nie kumam :) To trochę jakby kupować browar dla szklanki piwa :) Kupujesz zaciski Brembo z RS , kupujesz tarcze np od Clio sporta takiego np po 2001r czyli II bo ma rozstaw 4x100 , średnica tarcz 283mm ( tylko nie od III bo ma 5x108 ) Przykręcasz tarcze na piastę , przykładasz sobie zacisk i musisz dokładnie wszystko zwymiarować , żeby dorobić adaptery do zamontowania. Problem tkwi w tym , że zaciski od RS maja otwory od czoła zacisku a gdybyś np poszukał zacisków z Peugeota 406 coupe 3.0 V6 lub 607 2.2 HDI to one są montowanie jak kazdy normalny zacisk od wewnętrznej strony koła. Ja sobie np zamontowałem w Citroenie C2 VTS zaciski Brembo od Megane RS , tarcze 302mm , klocka Ferrodo DS300 ale adaptery dorabiałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafel324 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 aha czyli brembo=masę roboty i to raczej ciężkiej do ogarnięcia w domu. A co powiecie na tarcze ze scenika tam są 300mm i zaciski również z tego scenika (chodzi mi o 1.9dci tak jak megane) czy one będą pasowały p&p?? czy też trzeba coś dorabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zowa Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Może nie mase , ale adaptery musza !!!! dokładnie zwymiarowane i bardzo dokładnie zrobione. Nie ma mowy o pomylkach rzędu +- 0,5mm Oczywiscie dotyczy to np. zaciskow ze sporta. Bo już z tymi z P406 lub 607 jest inaczej. Bo w inny sposób są montowane. Powinien nawet zgadzac sie rozstaw śrub do przykrecenia zacisku ze zwrotnicą. zacisku i u Ciebie. Dla przykładu np seryjne zaciski z Clio Sport montowane były do Pucharu Peugeota 206 a także do 306Gti6 Zaciski ze Scenika na bank Ci bedą pasowac ( zaznaczam ,że stwierdzenie na bank dotyczy sie samego zacisku) pozostaje jeszcze kwestia odsadzenia tarczy. Chodzi dokladnie o to , że tarcze ze Scenica mogą miec inne odsadzenie i moga wchodzic głebiej na piaste lub płycej niż twoje oryginalne. Co za tym idzie jeśli przykręcisz zacisk po załozeniu takich tarcz moze okazac się ze albo musisz go odsadzic bardziej w strone srodka samochodu lub też bedzie koniecznośc odsadzenia w bardziej na zewnatrz. Ale to nie problem , sam zacisk będzie pasowac na 100% a kwestia doboru tarcz z odpowiednim odsadzeniem to już pikuś :lol: Poźniej jak bede miał chwilke to sprawdzę jakie odsadzenie maja Scenicowe tarcze i spróbuje to policzyc :) Edytowane 1 Marca 2013 przez zowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafel324 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 dziękuje na taką odpowiedz liczyłem, podobno tracze ze scenica pasują właśnie do megane, oczywiście z 1.9dci do 1.9dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Takie zaciski mam na sprzedaż ze Scenica pod tarczę 300mm Miałem je montować razem z tarczą do mojego ex Clio3, potem miały być właśnie zaciski z Megane RS - koniec końców kupiłem całą Meganke :lol: Co do tarczy i zacisków ze Scenica (tarcza 300mm) to pasuja plug & play do Meganki II - przynajmniej jak mierzyłem te zaciski do Megane II sąsiada to pasowało bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafel324 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 a ile sobie cenisz za te zaciski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał80 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Cześć, Odgrzeję trochę zimnego kotleta, ponieważ temat zacisków "brembo" też mi ostatnio chodzi po głowie. U mnie różnica jest taka że w 2.0dci jest już rozstaw 5x108 tak jak w RS-kach, także zastanawiam się czy w takim wypadku będzie kwestia jedynie przełożenia zacisku i jarzma, czy jednak będą jakieś większe kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi