Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zakup Scenic II

arekmiz

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj napisałem posta:

który łaskawie poszedł do śmietnika.

Zarejestrowałem się na tej stronie renault.pl.

Niestety wpisanie tego nr VIN wyświetla komynikat "nie rozpoznano samochodu".

Co ciekawe dostępne w sieci dekodery VIN poprawnie odczytuję ten nr , podając podstawowe dane (marka, model, silnik, rok produkcji).

Czyli już na samym wstępie firma Renault zraża do siebie potencjalnego użytkownika...

Może zatem Koledzy, jeśli nie chcieli pomóc w rozszyfrowaniu VIN, ocenią samochód po zdjęciach:

Scenic II

PS. ASB to automatyczna skrzynia biegów.

Rozbieżności wyposażenia pomiędzy opisem a tym co na zdjęciach:

- brak ESP

- brak parktonika (parktronik rozumiem jako czujnika parkowania?)

- Handsfree - nie porafię na tych zdjęciach dojrzeć przycisków w klamkach: albo ich nie ma, albo zdjęcie za słabej rozdzielczości - więc może nie być

Ponadto - auto w ogóle nie ma zdjęć lewego boku, a jak jest to tylko sam tył. Dziwne.. jeszcze takich fot nie widziałem - jakby z premedytacją nie zrobione. Ale to może tylko tak przez przypadek.

Poza tym - nie jest to żadna bogata wersja (brakuje choćby tego ESP, tempomatu), ale też nie golas - więc tragedii nie ma. Trochę żal braku tempomatu przy automacie - ale można dołożyć. Silnik ekonomiczny... :lol: hmmm tu też bym miał zastrzeżenia, ale nigdy swojego 2.0 nie zamieniłbym na mniejszy - nigdy w swoim zyciu nie miałem samochodu, który paliłby miej niż 10-11 - więc jestem przyzwyczajony. No i nie ma problemu z KZFR jak w 1.6 - bo podobno jest innej konstrukcji.

Plusem jest chyba to, iż sprzedawca nie jest handlarzem - a przynajmniej wpisanie jego numeru telefonu w google nie wyślwietla innych ogłoszeń

Wieloodcieniowość nadwozia oraz kiepskie spasowanie niektórych elementów wskazują na prace lakernicze i to niejednokrotne.Następna sprawa.Czy ktoś będzie tak rozrzutny by zakładać gaz i po ośmiu miesiącach sprzedawać auto?

Witam

Auto fajnie wyposażone, ale brak ESP o którym pisze sprzedawca.

Wszystkim się wydaje że jak automat to musi mieć zamontowaną kontrolę trakcji.

Jeżeli to twój pierwszy automat to sprawdź go dokładnie - w szczególności przez serwis (chociaż do niektórych nawet ja nie jestem przekonany).

Jak nie to niech obejży go ktoś kto jeździł takim już.

Zadzwoń do sprzedawcy i dowiec się co było dokładnie robione (brak zaznaczenia "bezwypadkowe".

No i jakie dokumenty na serwisowanie auta.

I jeszcze - Beznadziejnie zamontowany wlew gazu - na to jest miejsce przy wlewie paliwa. Zabił bym gazownika za taką robotę.

No i kto zakłada gaz pół roku przed sprzedażą auta ?

Plus za otwieraną tylnią szybę.

Plus za silnik do tej skrzyni. 1.6 to tylko na miasto by wozić powietrze. Chociaż 2.0 to tylko mocniejszy brat i nie do końca dużo szybszy.

Pozdrawiam

Wczoraj napisałem posta:

który łaskawie poszedł do śmietnika.

Domyślam się, że mogło to nastąpić przez moją wypowiedz w tamtym temacie. Nie zwróciłem uwagi, że temat dotyczył zakupu auta (zresztą nawet znajdował się w odpowiednim do tego dziale)- za co przepraszam. Jednak od razu trzeba było też zamieścić link do aukcji z konkretnym autem i nie było by takiego zamieszania.

Zarejestrowałem się na tej stronie renault.pl.

Niestety wpisanie tego nr VIN wyświetla komynikat "nie rozpoznano samochodu".

To trochę dziwna sprawa. Od razu wyskakuje taki komunikat, bez przeszukiwania bazy? Auto nie jest takie "stare" to powinno go znaleźć (wiem, że starszych modeli coś nie chciało szukać w bazie). Może gdzieś błąd zrobiłeś w nr VIN albo dacie.

Może zatem Koledzy, jeśli nie chcieli pomóc w rozszyfrowaniu VIN, ocenią samochód po zdjęciach:

No raczej. Auta nie kupujesz jedynie na podstawie jego wyposażenia ale też i stanu w jakim jest. Dlatego warto obejrzeć też zdjęcia, a jak są już pewne opinie na temat auta to i osobiście należy go jeszcze obejrzeć.

Zresztą na podstawie powyższych wypowiedzi można już coś wnioskować na temat tego auta.

Dzięki za odpowiedzi.

Komunikat na stronie renault.pl wyskakuje po pewnej chwili.

Dzwoniłem do własciciela, zanim pojawiłem się na forum. Jest on drugim włąscicielem. Samochód kupiony w salonie w Polsce i serwisowany w ASO do przebiegu 110 kkm. Podobno są wszystkie wpisy w książce. Instalacja gazowa BRC, więc raczej nie druciarnia. Tylko własnie nie zapytałem, dlaczego sprzedaje po krótkim czasie od instalacji LPG. Oczywiście zgadza się na wizytę w warsztacie (ASO lub niezależnym) w celu dokładnego sprawdzenia auta. Tylko trochę daleko ode mnie z Warszawy do Biłgoraja... :lol:

No nie tylko po instalacji LPG, ale po wielu innych kosztownych przeglądach (rozrząd itp.)

Sprzedaje, bo może ma już dosyć francuskiego auta?

Czasami kilka pierdół może zniechęcić do konkretnego egzemplarza.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy da się po podpięciu do komputera w ASO stwierdzić, czy nie kombinowano z przebiegiem? W Citroenie np. zapisują się błędy z przebiegiem w momencie wystąpienia błędu (np. wywalenia kontrolki check engine). Czy w Renault jest podobnie?

Wg mojej wiedzy - nie. Jedynie w bazie danych można zobaczyć przy jakim przebiegu co było robione w serwisie (przegląd, naprawa). Można mając NIP podejść do najbliższego ASO - ale czasami nie chcą podawać. Zależy od pracownika i/lub ASO.

No to Koledzy prośba o ocenę kolejnego Scenica II:

Scenic

Tak, wiem, że z DE od dziadka co do kościoła jeździł...

Tak wiem, że to komis czyli przekręt za przekrętem...

Tak, wiem, że to Płock a stąd się aut nie kupuje... Tak jak zresztą francuskich w ogóle... :lol:

No, ale kurka wodna, podoba mi się. I wypas ma fajny, i instalka LPG, etc... :) I kolorek za...sty... :)

Oglądnij dokładnie przód.Nie bardzo podoba mi się to zdjęcie nr.2.Pasuje postawić to auto w słońcu i wszystko będzie widać.Jakie kluczyki sprzedający ma do niego?A i dowiedz się jak wygląda sprawa z przeglądem - gaz.No i do serwisu podjedź,by sprawdzić czy rzeczywiście wszystko było robione na czas.

własnie się zalogowałem na te forum, i mam pytanie do was, czy ogólnie wystepująca spora ilośc sceniców zarówno I i II z automatami nie onzacza iż sa to auta wadlwe, trefne czy jak to nazwac.. podoba mi się to jak sie prezentuja.. i gabarytowo.. no i cenowo.. a powoli przymerzam sie do kupna jakiegos automatu w tej klasie co scenici.. każda podpowiedz i odpowiedź bedzie mile widziana.. pozrawiam

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6; 5.7

To właśnie jeszcze zapoznaj się regulaminem forum. Jak się zdania buduje i jaką literą zaczyna się nowe to już w szkole podstawowej uczą. -Prezes

Edytowane przez Prezes

Ich podaż wynika w mojej ocenie, że mają już swoje lata i Ci sobie je w swoim czasie kupili - chcą się ich pozbyć lub się pozbyli poprzez handlarzy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!