HELLDAN24 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Witam, prawo jazdy i samochód mam od roku, wcześniej nie jeździłem w takich warunkach pogodowych. Jeżdzę spokojnie. Dzisiaj na drogach zamarzająca ciapa. Dojeżdzając do skrzyżowania zącząłem redukować prędkość, w końcowej fazie hamowania 20km/h - pedał hamulca zączął drgać i wydawać metaliczny dźwięk. Wcisnąłem go do końca - jeszcze gorzej. Czułem że auto nie zwalnia tak jak powinno i że napewno nie wyhamuję, samochód toczył się do przodu próbując bezskutecznie się zatrzymać - wyjechałem na skrzyżowanie poza znakiem STOP, szczęśliwie nikogo nie staranowałem. Mechanik podczas ostatnich oględzin stwierdził że na obecnych tarczach i klockach pojeżdzę z miesiąc - góra pół roku, jeśli jeżdzę niewiele. W zimie faktycznie ograniczam wyjazdy do tych koniecznych. Tarcze wyglądają na całe. Niepokój pozostał. Czy to objawy uszkodzenia tarcz/klocków hamulcowych ? Dzięki za sugestie. Edytowane 23 Lutego 2013 przez HELLDAN24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Tak działa ABS. Pedał pulsuje i auto zamiast zatrzymać się jedzie dalej. Po prostu na drodze miałeś lodowisko i stąd taki efekt. Edytowane 24 Lutego 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLDAN24 Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Witam, pierwszy raz w praktyce doświadczyłem działania ABS-u, choć kontrolki nie widziałem - człowiek w stresie nie ten sam co po wódeczcce. Cieszę się że wszystko zgodnie z założeniem, na przyszłość muszę przyjąć większy odcinek drogi do wymahowania. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowaldo Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 W Megance podczas załączenia ABS wyczuwalne jest pulsowanie i opór pedała hamulca. Nie świeci przy tym żadna kontrolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi