Wydra_Scenic Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Ok. Posiadam zamek "radiowy" A jeśli chodzi o auto to: Megane Scenic I phI rocznik : 1999 pojemn. 1,6 75 KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wydra_Scenic, wyżej napisałeś: Mi centralny nie działa przy użyciu pilota (ani jednego ani drugiego - baterie są dobre, dioda także świeci). chodzi o diodę od immo, czy tą w kluczyku? Teraz napisałes, że zamek radiowy i w sumie nie wiadomo o co chodzi. Jak masz kluczyk z diodą, to sterowanie na podczerwień. Kluczyk bez diody to radiówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 A jeśli chodzi o auto to: Wstawiłem to w Twój profil, tam gdzie tego miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydra_Scenic Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Zamek mam radiowy (bo nie mam przy przysufitce podczerwieni) ale kluczyk ma diodę - jeden i drugi kluczyk ma diodę. I ta dioda w kluczykach świeci. Natomiast dioda od immo nie - świeciła gdy zamek działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 jeszcze raz, bo mogłem nie wyrazić się jasno: Kluczyk radiowy: Kluczyk na podczerwień: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Czyli OK. U mnie się zgadza :lol: Nie ma to jak "rodzinne zdjęcia". Edytowane 16 Marca 2012 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydra_Scenic Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 posiadam kluczyk który jest na zdjeciu nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydra_Scenic Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Powiem Wam, że z moim zamkiem i moim kluczykiem już chyba nic nie zrobię. Dam sobie spokój i zostawię do bez naprawiania. Nie pomagają sposoby opisane tutaj na forum, a pojechałem do Servisu Reanult i gościu powiedział, że 200 zł za samo podłączenie do kompa,a gdzie tu dopiero naprawa. Trudno muszę męczyć się kluczykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 kup sobie uniwersalny sterownik centralnego lub alarm i masz wszystko w jednym kluczyku (nawet scyzoryk :) ja tak mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydra_Scenic Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 plus minus jakie to są koszty i trudno się zakłada taki alarm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Ja za swój dałem 71 zł sam założyłem jakaś 1h pracy i mam scyzoryk (dorobienie w zakładzie kluczka) i centralny radiowy a nie na IR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydra_Scenic Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 hmm muszę się rozejrzeć za czyms. Masz może jakiś do polecenia konkretny zamek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Ja i kolega z forum kupiliśmy taki zestaw http://allegro.pl/sterownik-zamka-scyzoryk-bx20-vw-golf-passat-polo-i2235915982.html a tu temat na o tym http://megane.com.pl/topic/37775-czy-jest-szansa-zrobienia-pilota/page__p__290733__fromsearch__1#entry290733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milyges Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam, Jakiś czas temu wykonałem do swojej starej Megane I (oczywiście bez większych przeróbek powinien działać także w nowszych wersjach), interfejs pozwalający na sterownie radiem Kenwood z pod kierownicy. Mam nadzieję że moderatorzy nie będą mieli mi za złe że wkleję tutaj tekst z mojej strony internetowej :lol: Opis Interfejs pozwalający na podłączenie oryginalnego sterowania Renault (w moim wypadku w Renault Megane I) pod kierownicą do radia samochodowego Kenwood. Projekt powstał w jedno popołudnie. Całość została zamontowana w samochodzie pod deską rozdzielczą. Dość długo szukałem opisu protokołu poprzez który można komunikować się z radioodtwarzaczem poprzez pin znajdujący się z tyłu. Jedyny opis jaki znalazłem dla radioodtwarzacza kenwood, to ten, jednak to rozwiązanie, wymagało zastosowania diody IR i bezprzewodowej komunikacji z radiem, co mi nie odpowiadało. Po wstępnych oględzinach radia okazało się że na pinie od sterowania, radio podaje napięcie +5V. Po przejrzeniu instrukcji serwisowej oraz schematu radia, zauważyłem że dekoder IR oraz pin od sterowania przewodowego są połączone. Postanowiłem więc sprawdzić czy protokół dla IR i wersji kablowej jest taki sam. W tym celu wykonany został układ z procesorem Attiny2313. Po kilku testach okazało się że protokoły są identyczne. Pilot renault jest to prosta klawiatura matrycowa z dodatkowym impulsatorem. Funkcje klawiszy zostały ustawione następująco: Przycisk pilota => Funkcja Source+ => CD/USB Source- => Tunner/Standby Rolka - => Poprzednia ścieżka Rolka + => Następna ścieżka Volume+ => Głośność + Volume- => Głośność - Mute => Wyciszenie Disc => Odtwarzanie/Pauza Budowa Projekt jest bardzo prosty. Na płytce znalazły się między innymi: stabilizator napięcia 7805, mikroprocesor AVR Attiny2313 oraz tranzystor NPN. Procesor w pętli odczytuje stan klawiszy pilota a następnie wysyła (poprzez "zwieranie" przez tranzystor sterowania radia do masy) odpowiednie polecenia. Interfejs w samochodzie wymaga podłączenia 3 przewodów: * zasilanie +12V (łączymy do zasilania radia) * GND (łączymy do masy radia) * sterownie (łączymy z kabelkiem REMOTE radioodtwarzacza) Schemat oraz projekt płytki: Wersję w PDF do termo-transferu oraz gotowy wsad do procesora można znaleźć w załącznikach. Efekt końcowy Całość po zmontowaniu na biurku wyglądała tak: Interfejs działa już długo w samochodzie, nie było z nim żadnych problemów więc polecam! Koszt budowy układu to mniej niż 20zł, co przy cenie oryginalnych interfejsów jest dużym plusem :) W załącznikach: - projekt płytki (wersja PDF) - schemat & projekt płytki w eagle (spakowane w ZIP) - kod źródłowy - gotowy wsad do procesora Mam nadzieję że komuś się to przyda. PS.: Jeżeli ktoś jest zainteresowany mam projekt (nie skończony) komputera pokładowego do Renault Megane I do silnika E7J (tak, do tego do którego nie da podłączyć się zegarów z ph II) Pozdrawiam. matryca.pdf interfejs.hex.txt main.c.txt pilot.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 przykleiłem, łatwiej będzie znaleźć. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi