johnnybravoldz Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Witam serdecznie. Na wstępie chcę zaznaczyć, że szukałem podobnego problemu jednak nic nie znalazłem. Przejdźmy do sedna. Posiadam od jakiegoś czasu Megane 2 ph 1 z 2004 roku wersja kombi, auto zakupiłem z nieotwierającą się klapą bagażnika, brakiem ogrzewania szyby, nie palącym się oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Po zapoznaniu się ze sposobami rozwiązania tego problemu na forum postanowiłem przelutować wszystkie kable idące w tym gumowym peszlu. Kiedy się za to zabrałem okazało się że już kiedyś ktoś to robił tylko tak na „ odwal się” . Przelutowałem wszystkie kable i większość problemów znikneło tylko jeden został a mianowicie klapa się nie otwiera. Przyjrzałem się zamkowi i dla świętego spokoju go wymieniłem, ale to też nic nie pomogło. Czasem jedyne co się dzieje to przy zamykaniu auta z karty zamek tak jakby piszczy. Trochę nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić bo w mojej okolicy niestety nie ma dobrego elektryka. Może ktoś z forumowiczów ma jakąś radę na mój problem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 28 Lutego 2013 przez johnnybravoldz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Pod plastikowymi osłonami klapy od wewnątrz powinna być jeszcze jedna oddzielna wiązka do światełek tablicy rejestracyjnej i przycisku otwierania (przynajmniej w wersji HB tak jest, nie wiem, jak w kombi), a łączenia kabli w tych wiązkach są kiepsko wykonane i kiepsko zaizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Te wiązki sprawdziłem i wszystko jest O.K z nimi. Podejrzewam że podczas wcześniejszego przelutowania kabli przez poprzedniego właściciela zostały pomylone te czarne kable których jest kilka, tylko teraz nie wiem czy wymienić całą wiązkę idącą do klapy czy szukać przyczyny dalej gdzieś indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 No jeśli masz takie podejrzenia to można to sprawdzić. Na kablach są nadrukowane kropki. KAżdy ma inną ilość. Porównać je i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Kolego subratri a w którym miejscu są te oznaczenia na kablach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 na całej długości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Faktycznie na przewodach są kropki i niestety wszystko się zgadza. Teraz mam dwa pytania. Pierwsze to gdzie jest ten moduł komfortu odpowiedzialny za działanie bagażnika i drugie to czy ten przycisk w klapie służący do otwierania klapy a właściwie czy jego sprawność ma wpływ na otwieranie klapy poprzez przycisk w karcie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) no niestety, nie jest to juz takie proste. Niedawno próbowałem to rozgryźć, jednak wszystko znajduje się prawdopodobnie w UCH. Przycisk na karcie jedyne co robi to każe UCH sprawdzać, czy nie nacisnąłeś przycisku na klapie. Ten wedłóg schematów robi zwarcie do masy. Jesli go naciśniesz to UCH wysyła sygnał otwierania zamka. Tak przynajmniej ja to rozumiem. Jeśli błędnie to tylko trochę bo i tak UCH jest odpowiedzialny za kontrolę tego przycisku. Wszystkie kable idą przez kostkę pod fotelem kierowcy, później prawdopodobnie bezpośrednio do UCH. Prawdopodobnie bo tak naprawdę to nie wiem czy nie ma czegoś po drodze. Jesli nie działają CI też światełka od tablicy, być może nie masz właśnie masy?? Edytowane 1 Marca 2013 przez subratri 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Właśnie chodzi o to że działa absolutnie wszystko prócz otwierania klapy i to tym bardziej mnie denerwuje. A gdzie jest kolego ten UCH żebym mógł podstawić ewentualnie inny chociaż na próbę czy zadziała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 pod kierownicą, za bezpiecznikami, kupe rozbierania. Ja nie wiem tylko czy podpinka innego to dobry pomysł. Musi być o takim samym oznaczeniu raczej, bo to komputer jest, jeśli będzie dawał co innego na kable to może narobić spustoszenia. Dodano: 01 mar 2013 - 16:20 no a sam przycisk podmieniałeś? Czy mrugają Ci kierunki jak klikniesz z pilota bagazik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 właśnie chodziło mi o podmianę na UCH o takich samych oznaczeniach bo czytałem o tym że musi być to dokładnie to samo. Co do przycisku to go nie podmieniałem, zamierzam go sprawdzić miernikiem. Kierunki migają po wciśnięciu przycisku na karcie a kiedy klapa jest otworzona to nie da się samochodu zamknąć ( chociaż na desce nie świeci się że klapa jest otworzona ) tak jakby był sygnał z czujnika był prawidłowy ( czujnika otwarcia w zamku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 A jest jakaś różnica w zależności od tego, czy w samochodzie jest nagrzane, czy zimno? U mnie tak było przez jakiś czas, ale potem ostatecznie zdechło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Nie ma kompletnie żadnej różnicy jeśli chodzi o temperaturę we wnętrzu. Czy jest zimno czy ciepło to i tak nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Ale, że jak?? To znaczy, że bagażnik się otwiera normalnie? Tylko z pilota się nie otwiera? Ale jak otworzysz całe auto to już się otwiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnnybravoldz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) nie nie, bagażnik wogóle się nie otwiera, ani z karty, ani z kluczyka, kompletnie nic się nie dzieje, jeśli jakąkolwiek wypowiedzią wprowadziłem w błąd ( że bagażnik się otwiera ) to przepraszam.Chodziło mi o to że kiedy wciskam środkowy przycisk na karcie to kierunki migają ale nie ma żadnej reakcji tzn.: klapa się nie otwiera, ale kiedy ją otworzę od środka i chcę zamknąć auto z karty to się nie zamyka tak jakby czujnik w zamku wysyłał gdzieś sygnał że klapa jest otwarta. Edytowane 1 Marca 2013 przez johnnybravoldz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi