raftych Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Mam zakupione świece żarowe do meganki 1.5dci 101KM 2004r.przebieg 167tyś .Jestem użytkownikiem reni 2,5roku niewiem czy były wcześniej wymieniane.W zimę nie miałem problemu z odpalaniem ,mam pytanie czy wymieniać na nowe czy narazie nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Świece warto wymienić, bo z czasem się po prostu wypalają i nie mają już takiego grzania. A sprawdzić można prosto. Bierzesz grubszy przewód (2.5 - 3mm) i podłączasz pod + na akku a 2 dotykasz świecy jeśli robi się zwarcie (iskrzy) to grzeje jak nie to wymiana. Warto wspomnieć o zastaniu takich rzeczy, normą jest że po kilku latach nie ruszania danej rzeczy zastaje się i są problemy z odkręceniem. Edytowane 28 Lutego 2013 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irex Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Potwierdzam to co kolega Merkaba napisał, niedawno padła mi jedna świeca przebieg 170tys. mechanik miał poważny problem z jej wykręceniem na szczęście nic nie urwał nowe wkręcił na jakimś smarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Ja stosowałem smar grafitowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 A powinienieś dać pastę miedzianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Masz racje była to pasta miedziana pomyliłem nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raftych Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Potwierdzam to co kolega Merkaba napisał, niedawno padła mi jedna świeca przebieg 170tys. mechanik miał poważny problem z jej wykręceniem na szczęście nic nie urwał nowe wkręcił na jakimś smarze. A jak któraś ze świec się zerwie to co wtedy,jest metoda na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Dwie opcje Zwalasz głowicę i odwiercasz Wyciągasz wtryskiwacz Zamiast wryskiwacza wąż od sprężarki i ładujesz cisnienie w cylinder i wtedy odwiercasz chodzi o to aby opiłki poszły na zewnątrz Edytowane 4 Marca 2013 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 cinas_ 2 sposobu nie polecam bo miałem przypadek po że po takiej operacji, dany cylinder się zatarł mikro opiłki zmieszały się z olejem i silnik do wywalenia. Najbezpieczniej ściągnąć głowice ale to niestety są koszty, tak czy woak powinien to ogarnięty mechanik robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi