Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czy ktoś budował ten dom.?

pawelb5913

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje w tym roku rozpocząć budowę domu. Muszę kupić projekt i najbardziej podoba mi się ten projekt:

projekt "wrzos"

Budował może ktoś ten dom.??

Ja budowałem domki z piasku i z kart za dzieciaka ale takiego nie budowałem :notacrook: Projekt fajny , tez bym taki domek stawiał ale pod warunkiem że dookoła nie będzie innych domów ,żadnych sąsiadów:) najlepiej gdzieś pod lasem . Powodzenia w budowie,projekt fajny.

Z własnych doświadczeń- nie ma nic lepszego jak dwa wejścia do kotłowni, zarówno z wnętrza jak i z zewnątrz.

Nie wyobrażam sobie by przy mrozach 15 stopni trzeba było dookoła budynku zasuwać, by do kotłowni wejść, czasami jeszcze najpierw sobie dojście w śniegu odkopać.....

Mając wejście ze środka, niezależnie jaki kataklizm jest na zewnątrz, w klapkach i krótkich spodenkach masz dostęp do kotłowni i źródła ciepła, choćby nawet bezobsługowe było, warto mieć je na oku.

Zamiast piwnicy, wolę osobny budynek gdzieś z tyłu na podwórku

Wydaje mi się, że myślisz w tym momencie o jakimś składziku na np. rower, kosiarkę do trawy, itd. Pomyśl o piwnicy, jak o składziku na słoiki na zimę, składziku na warzywa, itp.

Nie przekonuje mnie to, piwnica podwyższa koszty budowy a decydując się na mały dom, w systemie gospodarczym chodzi o to żeby te koszty były nie za wysokie.

Dodano: 24 mar 2013 - 17:40

Mając wejście ze środka, niezależnie jaki kataklizm jest na zewnątrz, w klapkach i krótkich spodenkach masz dostęp do kotłowni i źródła ciepła

Pomyślę jeszcze o tym, słuszna uwaga.

Nie przekonuje mnie to, piwnica podwyższa koszty budowy

Masz rację, natomiast jeżeli żona zajmuje się ogrodem i kwiatkami, to oprócz słoików możesz zimować kwiaty właśnie w piwnicy - dobrze by było gdyby wtedy nie była ogrzewana. Słoiki i różne zakupy długoterminowe również wrzucasz do piwnicy i w chłodnym, ciemnym miejscu możesz spokojnie je przechowywać. osobny budynek jeśli nie będzie ogrzewany to w zimę będziesz miał za zimno aby coś przechowywać :notacrook: a do tego chłodna skrzyneczka piwa pod podłogą jest naprawdę dobrą opcją :!:

jeśli chodzi o drugą kwestię, to w tym roku wraz z ojcem "tworzymy" zewnętrzne wejście do kotłowni. do tej pory zawsze przechodziliśmy przez korytarz domowy i bardzo częśto było brudno. Także wykuwamy wejście z dworu, żeby ograniczyć roznoszenie brudu.

• 4 tygodnie później...

Większość projekty wybiera pod względem wizualki zrobionej na stronie i sposobu jego przedstawienia przez firmę sprzedająca, ja Ci się postaram zwrócić uwagę na kilka drobnych szczegółów, nie będę się wypowiadał na temat wyglądu bo masię Tobie podobać:

1. Z tego co widzę wybrałeś nieduży domek o pow. użytkowej 77 m2, w związku z tym powiększanie domu o piwnice będzie duzo bardziej kosztowne niż wybranie innego projektu o pow. 80-88 m2 z wydzielonym pomieszczeniem gospodarczym którego nie musisz ogrzewać do 21 st a będzie spełniało podobną funkcię co piwnica. Tak czy inaczej powierzchnia magazynowa w domu w postaci piwnicy, garderoby, spiżarni, schowka, poddasza czy jak go tam zwał jest niezbędna do utrzymania względnego porządku w domu więc nie ważne co to będzie postaraj się jak najwięcej takich miejsc zaplanować.

2. Jeżeli chcesz wybudować niedrogi dom o powierzchni zaledwie 77 m2 PU to radzę się zastanowić nad tymi kolumnadami i dwoma dodatkowymi zadaszeniami nad kolumnami (każda lukarna, każde załałamanie dachu to duży koszt) to są dodatkowe koszty mocno podrażające budowę domu.

3. Co chcesz robić z tą powierzchnią na poddaszu, bo do mieszkania to ona się średnio nadaje, bardzo duże skosy

4. Jeżeli chcesz wykorzystać poddasze to schody biegnące z pod okna balkonowego nie są dobrym rozwiązaniem: z pokoju dziennego robi sie korytarz, a wierz mi jeśli na górze będą sypialnie to wieczorem będzie ruch.

5. Jeśli chodzi o kotlownie to zależy czym chcesz tam palić bo jeśli na paliwa stałe to jest za mała.

6. Drugie wejście przez kotłownie jak pisał kolega wyżej jest bardzo przydatne, szczególnie w przypadku paliw stałych.

Powodzenia w budowie.

projekt ładny budowałem podobne domy jestem budowlancem i wez pod uwage jak koledzy mówia ze piwnica sie przydaje na rózne duperele i no kotłownie nieraz słyszałem w trakcie koncenia domu a mozna było tym bardziej ze i tak ławe music wykopac ponizej strefy zamarzanie i okolo 1.20 musiałbyc sie jeszcze dokopac nizej zeby była piwnica.

A polskie literki w klawiaturze posiadasz??? Jeśli tak to stosuj jak regulamin nakazuje..... :)

Edytowane przez gojgien

Jestem przeciwnikiem piwnic. Od dawna się od tego odchodzi. Nie tyle chodzi o koszty, ale problem z zalewaniem, podsiąkaniem. OK można zrobić super izolacje, ale po co problem. Lepiej zainwestować w jedno dodatkowe pomieszczenie(odpowiednia izolacja aby było tam ciągle chłodno) gdzie będzie nasza "chłodnia" Jako ciekaowstka powiem, ze znajomy chciał mieć piwnicę w starym stylu. Pamiętacie stare ziemianki(piwnica z cegły zasypana w ziemi) Dom ma typowy ale obok wybudował tradycyjną ziemiankę. Polączył korytarzem dom-ziemianka i nawet w okresie zimowym nie musi biegać po śniegu aby przynieść słoik powideł. Efekt jest taki że w domu sucho a jeśli kiedyś pojawi się woda/ zaleje go to bedzie tylko stratny na piwniczce Słyszałem o nowoczesnej opcji czyli kupujemy szambo betonowe, zakopujemy, izolujemy i też mamy piwnice :) .

Pozo

Dom bez piwnicy to jak samochód bez bagaznika.

Kiedyś tak, ale nie dzisiaj. To nie czasy, że musiała byc piwnica i już. Oczywiście każdy robi to co lubi, ale lepiej unikać piwnic. Jak chcesz mieć piwniczke to wystarczy coś takiego jak napisałem wyżej. Ba, nawet możesz zrobić piwnice jak stadion, ale lepiej obok domu a nie pod domem.

Chciałbym, żeby mnie dobrze zrozumiano. Wiem o co chodzi. Piwnica, różne graty, słoiki etc. Chciesz to gdzieś trzymać. Sprawę rozwiązuje także wybudowanie dodatkowych budynków gospodarczych. Najczęściej na działce będzie jakiś dodatkowy garaż, budynek więc tym bardziej nie widzę problemów. Trzymanie kosiarki, auta w garażu, który jest integralną częścią domu też nie jest fajne, chyba że wybudujesz specjalny system cyrkulacji gazów, itd. Mój wujek tak zrobił. Potrójce drzwi, nawet ściany w garażu i zero smrodu w domu.

Nawet teren suchy potrafi stać się mokry. Znam takie przykłady, że lata nie było wody(wcześniej przebadany grunt) Pewnego dnia przyszła woda i problem. Najzabawniejsze, że na wzniesieniu a coś się stało i woda jest.

Jak chcesz mieć piwniczke to wystarczy coś takiego jak napisałem wyżej.

do tego właśnie się sprowadza to co napisałeś. Nie te czasy, żeby mieć piwnicęa później kopiesz ziemianki i ryjesz tunele jak kret...

Ja rozumiem, że tak autor jak i Fredi są mieszkańcami bloków. Stąd ta usilna próba oszczędzania na piwnicy. Życie jednak szybko weryfikuje ten tok myslenia. Tak jak nie trzymasz lewarka pod siedzeniem tak nie będziesz trzymał wiertarki czy worka kartofli pod łóżkiem. Robisz domek tani więc chcesz pewnie wykańczać częściowo samemu. Elektronarzędzi nie schowasz w stodole bo po pierwszej zimie wszystkie będą do wyrzucenia, tak samo nie schowasz puszki z farbą, czy pudełka gwoździ. Na siłę można zostawić kosiarkę do trawy czy rower, jeśli nie będzie się zapominać o "rzuceniu okiem" NAtomiast myjka ciśnieniowa, będzie musiała stać w salonie i robić za lampkę nocną bo pierwsza noc z temp -5 i urządzenie do śmieci... No chyba że ogrzewany garaż ale wtedy gdzie te oszczędności??

Nawet teren suchy potrafi stać się mokry. Znam takie przykłady, że lata nie było wody(wcześniej przebadany grunt) Pewnego dnia przyszła woda i problem. Najzabawniejsze, że na wzniesieniu a coś się stało i woda jest.

Może jakiś Chińczyk spuszczał wodę z oceanu i przeciekło...

Trzymanie kosiarki, auta w garażu, który jest integralną częścią domu też nie jest fajne, chyba że wybudujesz specjalny system cyrkulacji gazów, itd. Mój wujek tak zrobił. Potrójce drzwi, nawet ściany w garażu i zero smrodu w domu.

A do tego to nie wiem jak się odnieść wogóle... No generalnie wiemy jak się buduje bunkry przeciwchemiczne ale jeśli chodzi o garaż to jak do tej pory wystarczał kanał wentylacyjny chyba, że juz nie wystarcza, może jak z tą wodą... Się zmieniły diametralnie prawa rządzące światem. Edytowane przez subratri

Nigdy nie mieszkałem w bloku. Nadal nie widzę potrzeby robienia piwnicy. Z elektronarzędzi coż mogę mieć, wiertarkę, wkrętarkę, piłę łańcuchową, przecinarkę kontową i tyle - wszystko zmieści się na półce w kotłowni. Te kilka słoików sałatki czy dżemu czy nie wiem czego spokojnie zmieści się na jednej z półek w kuchennej szafce. To nie komuna że dżemy i inne tego typu artykuły trzeba było zrobić w ogromnych ilościach bo w sklepie nie było....