megusia Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 witam, mam male pytanko mianowicie chodzi o felgi aluminiowe do mojej megi... a ze nie orientuje sie zupelnie w temacie wiec pytam jaki rozmiar ? jakies sruby??jakie? i srednica?? pisze tylko to co przeczytalam wlasnie na jakiejs stronce z felgami hehe wymiary takich rzeczy tam podaja (rozmiar, sruby, średnica naby) aha i co to jest ET?? bo patrzac na aukcjach na allegro felgi do megane maja rozne ET np 35, 36 a nawet 43.. jakie wymiary felg sa standardowe do megi II z gory dziekuje za informacje... pozdrawiam:) [otwierając dział jest tam taki temat na górze wymiary, rozmiary i inne ważności polecam się zapoznać http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=4664 ] -Robak a szeroikosc felgi?? w tym temacie podanym przec Ciebie jest 5,5 a gdzie bym nie szukala czy allegro czy gdzies na jakis stronach jest 6-6,5''... widzialam ten temat ale tam bylo podane do megane I a ja nie wiem czy to to samo co do megane II dlatego napisalam posta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam71 Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Megusia Zajrzyj na stronę http://www.alcar.pl/6671_PL.0, kliknij na konfigurator felg i następnie wyszukasz sobie felgi. Nawet jeśli nie zdecydujesz się na któreś z oferowanych to wyświetlą Ci się dane felgi. Standardowo masz prawdopodobnie felgi 15 cali, a szczegóły powie Ci każdy gość pracujący w serwisach ogumienia jak zobaczy koła Twojej Megi. A opis odnośnie ET znajdziesz tu: http://www.corrado.com.pl/kola/kola.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 megusia, specjalnie dla ciebie uaktualniłem ważności dla megane 2 prosze się zapoznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Chłopaki mam problem mierzyłem dziś felgi i nie pasowały to znaczy otwór centrujący był za mały. mam meg 1.6e jaki jest rozmiar otworu bo muszę poszukać innych felg albo kupię 15" stalówki i nowe opony toyo proxes do tego hmmm jak byście mi doradzili fele 15"+opony używane ale dobre czy stalówki i nóweczki opony?Pozdro [o otworze centrującym było pisane w tym temacie milion razy, do tego jest stworzony specjalny temat Ważności gdzie są podane wszystkie ważne informacje dotyczące montażu kół i ogumienia, naruszyłeś 6 pkt regulaminu forum, mino sympatii otrzymujesz paseczek] -Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mici.fox Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 No i tak, alusy kupiłem na letnie zmieniłem aaa tu prosze....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekP Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Jak się nazywa ten wzór felgi ? Snow white? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Ja wczoraj przekładałem z przodu z Alu na zimowki, bo tak szklana była. A co do felg to bardzo ladne (mimo iz pokryte sniegiem). Ogólnie do meganek (i I i II) najlepiej pasuja delikatne ażurowe wzory felg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mici.fox Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 megusia, masz zapewne opony 195 / 65 / 15 pod takie opony masz zapewne stalówki i pod takie opony kup sobie alu hmm nie kupił bym alu na allegro, przyslą Ci bez pierścieni i bez śrub i kapa... a rozstaw śrub masz 4x100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeziol Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 No ja juz mam zalozone OZ, o ktorych pisalem z allegro. Wygladaja dobrze Poza tym -30 sportowe sprezyny i przyciemnione szyby. Meganka wyglada godnie. Co do zdjec to czekam tylko na lepsza aure Choc raz w nocy... przy dobrym oswietleniu i w deszczu... az zal bylo ze nie mialem ze soba aparatu- szal byl Dla ciekawskich: http://www.tirerack.com/images/wheels/oz/s...nnivy_ci3_l.jpg Kola 18" Opony 215/40 plus minus 30mm Zdjecia beda w najblizszym czasie w dziale tuning :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Ja się już zdecydowałem, będe wymieniał stal 175/70 r13 na 185/65 r14 Obwód będzie troszke większy, ale wg mnie obwód na 175/70/13 jest za mały! (wysokość 57,5 cm) Pokazuje mi to GPS. Na kołach wybija mi np: 61 km, a wg GPS zrobiłem 60 km. Podejrzewam, że Megane ma ustawiony obwód na 175/65 r14 (wysokośc koła 58,3 cm). I stąd ta różnica właśnie tych 1,4% (58,3//57,5 = prawie 61//60). Dlatego jak dam 185/65 i r14 - będe miał 59,6 cm, czyli o 2,2% więcej od licznika (175/65/14), a nie o 3,5% (175/70/13). Poza tym, większe koło łatwiej pokonuje przeszkody, więc te 2 cm się przyda. Ilośc gumy pod felgą tez będzie podobna 185*65= 12,0 cm, a teram mam 12,25 Więc komfort powinien być ok, tylko gorzej w koleinach pewno. Ale powiem wam, że czasem jeżdzę na aucie z 155/70 r13 i jeździ sie fatalnie, bo za małe koło, za mało gumy i nic nie pomaga, że łatwiej w koleinach. Megane I i 13 calowe felgi to jakieś nieporozumienie Bliźniak Megane czyli Leon I ma standardowo 15-16 cali, nawet mniejsze 206-tki czy Fabie mają 14-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 evo, meganki z 13 calowymi kołami to tylko roczniki 1996-1998 (a to i tylko w uboższych wersjach), czyli czasy gdy fabii, 206 czy leona nie było jeszcze na rynku... jak już te auta były a rynku to w megankach były 14-15" kolejna rzecz, producenci nie mogą robić liczników, które zaniżają prędkość, więc robią takie które trochę zawyżają o 1-2%, aby nie było problemów z homologacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 A jeśli chodzi o 14' to opony powinny być 175/70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Easy, nie. Meganki wychodziły na 175/65/14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Nie zgadzam sie Chyba ze phI wychodzily na 175/65. PhII na bank 175/70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 załóż się podstawowym rozmiarem w ph2 też był 175/65/14: (skan z instrukcji ph2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi