gorylpl1 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam, jestem posiadaczem megane z 98r 1.9 dTI. Samochod sprawuje sie bezawaryjnie i jestem z niego bardzo zadowolony. Chcialbym jednak zmienic go na cos nowszego, Czytajac wszelkie opinie o awaryjności megane II, laguna II, scenic II zastanawiam się czy jest sens pozostawać nadal przy tej marce. Szukam samochodu do 15 000zl, min 2003 r: megane II, laguna II, Scenic II może byc diesel lub benzyna (min 1,6 i raczje do przerobienia na LPG.) Ktory z tych samochodow oraz wersji silnikowych polecacie jako najmniej awaryjny. Czy którys model byl w wersji bez kart hands free-?-chcialbym wyeliminować potencjalne usterki typu ta "wspaniala" karta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Po pierwsze, ta wspaniała karta nie jest taka zła a po drugie Lagune sobie odpuść. Na Twoim miejscu szukałbym scenica z silnikiem 2,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubbob Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie rozumiem tej opini o awaryjnych kartach. Jeszcze nigdy nie spotkałem nikogo kto narzekałby na to rozwiązanie, sam też nigdy nie miałem z nią problemu. Jeśli chcesz diesla, najlepiej 2.0 dci, unikaj 1.5. Sam mam 1.9 i mam mieszane uczucia. Przez dziewięć lat nie działo się absolutnie nic, pare miesięcy temu padło turbo i serwis od tego czasu nie potrafi naprawić auta. Zgadzam się z przedmówcą - nawet nie patrz na Lagunę, bo jest ładna i jeszcze ją kupisz. A tego możesz żałować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorylpl1 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Scenic 2.0 dci w tych pieniadzach raczej cięzko. Czy scenic jest mniej awaryjny od megane? lagune raczje odpuszczam z żalem bo faktycznie łądny, powierzchownie fajny samochód karta słyszałem że lubi się zepsuć czy rozładować i unieruchomić auto, a naprawy drogie- zależy mi abrdizej na bezawaryjności silnika, bo kupienie diesla ktory zaraz bedzie wymagal remontu wtryskow, turbiny i kola dwumasowego jest zadna oszczednosćia...dlaczego Renault zrezygnowal z moim zdaniem idealnego silnika 1.9 dTI Edytowane 29 Marca 2013 przez gorylpl1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) dlaczego Renault zrezygnowal z moim zdaniem idealnego silnika 1.9 dTI Po prostu z czegoś chcą żyć. A co do silników, to jest prawdziwa loteria. I wszystko zależy jak poprzedni właściciel dbał o auto. Edytowane 29 Marca 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubbob Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 gorylpl1 co masz za Megankę? Szukałem jakiś czas temu coupe z dti jako drugiego auta, ale awaria Scenica pokrzyzowala plany. Zaczynam się zastanawiać nad zaproponowaniem Ci zamiany, póki co czysto teoretycznie Mam nowe wtryski i turbo, do zrobienia zostal rozrzad. Co do awaryjnosci, moim zdaniem nie ma większej roznicy. Scenic ma (w większości egzemplarzy) hamulec postojowy który jest wielkim udogodnieniem, ale czasem nawala (u mnie w zimie regularnie zapala sie kontrolka). Na Twoim miejscu wybralbym to nadwozie które bardziej jest Ci potrzebne. Jeśli nie potrzebujesz minivana weź megane. Lepiej się prowadzi i zdecydowanie lepiej sprawdzi się w mieście. Scenic jest bardzo praktyczny i wygodny ale coś za coś: przy wyższych prędkościach jest nieprzyjemnie, na zakrętach prowadzi się trochę gorzej niż inne osobowki, jest szerszy od innych aut co czuć w mieście. Rekompensuje to jednak dużym bagaznikem, wygodnymi pięcioma fotelami z osobną regulacja, milionem schowków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorylpl1 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Mam megane hatchback 1.9 dTI z 98 roku. Który silnik benzynowy możecie polecić jako mało awaryjny? Dlaczego laguna jest b. awaryjna od megane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extreme666 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Co do silników-im prostszy i mało wyżyłowany,tym lepszy. A laguna II zwana królową lawet? Za szybko została wdrożona do produkcji i początkowo występowało masę usterek,które stopniowo eliminowano.Niesmak i zła opinia pozostały jednak.Ew.można rozglądać się za modelami z końca produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 1.6 16v jest świetny, i nie słuchaj że są problemy z kzfr. Ja wymieniałem tylko raz przy 70tyś. Jest o wiele bardziej dynamiczny i elastyczniejszy niż 1,4 i nie pali sporo więcej, niektórzy twierdzą, że nawet mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Dlaczego laguna jest b. awaryjna od megane? Wpisz sobie w google królowa lawet i będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekP Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 laguna dostała ten przydomek głównie za sprawa silnika 1,9dci a raczej za sprawą zaleceń firmy renault co do wymiany ojeju co 30tyskm. ten sam silnik był w volvo i nissanie ale tam wymiany oleju były co 12,5-15tys km i problemów z silnikiem nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi