Falko20_ Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Witam, Zwracam się do użytkowników forum którzy są posiadaczami Megane I ph II 1.4 16V z prośba o pomoc, mianowicie byłem ostatnio na wymianie oleju i filtra powietrza i przy wymianie filtra sparciała rura dolotowa filtru powietrza dosłownie rwała się w ręcach.Udałem sie do sklepu z akcesioriami do samochodów i powiedziano mi że mogą mi tą rure zamówić ale potrzebuja dokładny nr "renault" zaczynajacy sie na 77..... .Tu jest właśnie ta prośba do posiadaczy megane I ph II 1.4 16V którzy maja oryginalna ta rura w swoich megane i sa w stanie sprawdzić i podac mi ten nr.Ja niestety nie mogę u siebie sprawdzić, ponieważ ten przewód ssący był już kombinowany i przycinany przez wczesniejszego własciciela i niestety nie ma tam tego nr.Z góry dziekuje za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Kup rurę dolotu od poloneza i będzie cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) W norauto sa rury z plastiku te gięte więc kup sobie taką. Edytowane 31 Marca 2013 przez Arczi92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falko20_ Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotem Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Dzisiaj opanowałem problem "szmacianego" dolotu powietrza do silnika. Oto efekt mojej pracy: Kupiłem za 30zł przewód aluminiowy: Stary "szmaciany" pozałamywany i poklejony izolacją wyrzuciłem w całości. Od strony wlotu wystarczy na siłę nakręcić przewód na króciec i będzie szczelnie bez dodatkowego mocowania, od strony rezonatora spłaszczyłem około 5-6cm przewodu i włożyłem go do wnętrza obudowy, a następnie użyłem 0,5mb "czarodziejskiej" srebrnej taśmy. Po testach stwierdzam że jest bardzo dobrze. Najważniejsze to nie obcinać przewodu, wykorzystujemy całą długość ! Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez jotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Kupiłem za 30zł przewód aluminiowy: Papierowo-aluminiowy do poloneza chyba 10 zł.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotem Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie cytuj całego posta skoro odpowiadasz bezpośrednio pod nim. ciekawe jak za rok będzie wyglądał ten papierowy - pewnie tak samo jak fabryczny "szmaciany" P_r_z_e_m_o Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herrscher Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Mnie się udało zregenerować starą rurę z materiału - w jednym miejscu się zwyczajnie rozwinęła. Wystarczyło trochę taśmy izolacyjnej, zobaczymy ile wytrzyma ;). Kiedy kupiłem auto, po prostu ją zdjąłem i jeździłem bez. Po założeniu spowrotem jednak czuć minimalną różnicę we wchodzeniu na obroty - przedtem zasysało gorące powietrze spod maski, co jest chyba nie bez znaczenia dla dobrania odpowiedniej mieszanki paliwowo-powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 ciekawe jak za rok będzie wyglądał ten papierowy - pewnie tak samo jak fabryczny "szmaciany" Zdziwił byś się bardzo.Wczoraj go niechcący zgniotłem,przy odkręcania filtra oleju, po bodaj 5 czy 6 latach. co jest chyba nie bez znaczenia dla dobrania odpowiedniej mieszanki paliwowo-powietrznej. Im zimniejsze powietrze zasysane jest do silnika tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotem Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Wczoraj go niechcący zgniotłem,przy odkręcania filtra oleju, po bodaj 5 czy 6 latach. No i właśnie masz szansę na wymianę na lepszy egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Już kupiłem następną rurę za 10 zł :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) @jotem, ozłocę Cię :D Dopadłem na allegro dokładnie taką rurę aluminiową jak na Twoich zdjęciach i wszystko pasuje elegancko a do tego silnik ciszej pracuje ;) Dzięki raz jeszcze :) Edytowane 30 Czerwca 2015 przez dax92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) toż to rura wentylacyjna To to można kupić np w Castoramie i jest caluśna z aluminium. Pytanie czy średnica podejdzie. Edytowane 1 Lipca 2015 przez Obiboc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Orintuje się ktoś czy rura o średnicy 50mm da się założyć z obu stron?? jaka jest długość rury?? Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax92 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Rura po roku się rozwaliła, musiałem zahaczyć czymś. Ma ktoś sprawdzony patent z rurą dolotową z jakiegoś innego modelu? Znalazłem coś takiego ale nie podali wymiarów. Rura dolotowa Clio III ewentualnie coś takiego: Przewód powietrza o średnicy 63,5mm - bardzo dużej elastyczność. Minimalna długość wynosi około 28cm, maksymalna długość to około 84cm, średnica zakończenia: wewnętrzna 58mm, zewnętrzna 73mm. Wykonany z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi