arekmiz Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Ledwo co kupiłem Scenica II 2,0i automat 2007, a już mnie korci, żeby coś w nim pozmieniać (tak jak robiłem z Xsarą Picasso). ;) Dlatego na początek parę pytań o elektrykę: 1. Czy z tyłu samochodu dostępny jest gdzieś przewód "+", który jest zasilany cały czas, tzn. nie gaśnie po kilku / kilkunastu minutach? Chciałby zamontować sobie w bagażniku gniazdko do zasilania lodówki. W Pikusiu było takowe i było zasilane non stop (w odróżnieniu od przedniego, które wyłączało się po jakimś czasie). 2. Jeśli odp. na pyt. 1 brzmi NIE, to jak najprościej, bez zbytniego rzeźbienia, przeciągnąć zasilanie od "+" akumulatora z komory silnika do kabiny i dalej do bagażnika? 3. Czy wymiana radia "UpdateList" na "UpdateList MP3" jest bezproblemowa, tzn. wyjęcie starego, przepięcie wtyczek, wpisanie kodu do nowego? 4. Chciałbym sobie założyć CB. W Pikusiu zrobiłem tak, że oryginalną FM dałem na przód dachu (zrobiłem nowy otwór) a z tyłu dałem antenę CB. W Scenicu chciałbym zrobić inaczej - z tyłu zamiast FM dać uchwyt podwójny CB+FM (np. sirio twincar). Tylko że to wymaga przeciągnięcia jakoś kabla/kabli od tego tylnego otworu na przód auta. W Pikusiu było fajnie bo akurat pod tynym otworem anteny była tylna lampka wewnętrzna, co znakomicie ułatwiło papranie się z kablem CB. A w Scenicu? Da się jakoś łatwo tam dostać? Czy łatwo zdjąć podsufitkę? A może użyć oryginalnego kabla FM jako tzw. "pilota" i nim przeciągnąć kable FM i CB do tego nowego uchwytu sirio twincar?? 5. Czy da się dorobić gniazda zapalniczki pod tylnym środkowym fotelem - mój Scenic nie ma tych gniazd - ciekawe czy instalacja jest uniwersalna i jest tam odpowiednia końcówka - jak się tam dostać i jak to sprawdzić? 6. Analogicznie - mój Scenic nie ma lampek w drzwiach - a to fajny bajer. Czy instalacja w drzwiach umożliwia podłączenie takowych i tylko brak otworów i lampek...? Na razie tyle pytań. Liczę na merytoryczne odpowiedzi, a jeśli już gdzieś było podane rozwiązanie, to oczywiście na link do niego... PS. Sam usprawniałem mojego Pikusia i szczegółowe opisy zamieszczałem na mojej stronie: Mój Pikuś Pewnie użytkownicy Renault mają też ciekawe strony... ;) Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez arekmiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ad1) karkołomny pomysł, ale cóż... Schematy są na downloadzie Ad2) J.w. Ad3) nie wiem, może być konieczna wymiana wyświetlacza Ad5) --> Ad1 Ad6) --> Ad1 PS Link do strony nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekmiz Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Obejrzałem te schematy. Nie wynika z nich, czy wszystkie Sceniki mają pełne okablowanie a tylko brak niektórych urządzeń, jak łatwo poprowadzić kable oraz jak dostać się do tych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Bez sprawdzenia jak masz nie dowiesz się. Serwisówki też są na Downloadzie, w nich masz opisane ci i jak rozbierać po kolei. Potem zawsze jakiś manual możesz skrobnąć. Co do podłączenia lodówki w bagażniku, uważam że pomysł dobry, ale nie dawał bym tym ciągłego zasilania na gniazdo. Łatwo zapomnieć że coś tam jest podłączone i po paru godzinach pracy np. lodówki może być niezłe kuku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Czy instalacja w drzwiach umożliwia podłączenie takowych i tylko brak otworów i lampek...? Wątpię, żeby była instalacja. Księgowi zrobili swoje i auto stało się tańsze o kilka euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekmiz Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Co do podłączenia lodówki w bagażniku, uważam że pomysł dobry, ale nie dawał bym tym ciągłego zasilania na gniazdo. Łatwo zapomnieć że coś tam jest podłączone i po paru godzinach pracy np. lodówki może być niezłe kuku. Przecież napisałem, że w Xsarze Picasso zasilanie gniazda w bagażniku było bez przerwy i jakoś nic się nie stało. W każdym razie jadąc w trasę po Polsce zabrałem lodóweczkę elektryczną i miałem ją cały czas włączoną. 2 - 3 godzinne przerwy w podróży na zwiedzanie miast, podczas których lodóweczka cały czas chodziła - nie spowodowały żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zauważ, że nie krytykuję pomysłu, tylko wyrażam swoją opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekmiz Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 OK. To może przestaniemy nabijać liczniki postów, tylko przejdziemy do meritum... ;) Czyli czekam na fachowe porady użytkowników. ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi