Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Olej w intercoolerze

knopers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Od początku posiadania mojej meganki (01.2012) zaglądam na forum i czerpię wiele pożytecznych informacji. Ale teraz nie znalazłem tego czego szukam i postanowiłem napisać. Jeśli umieściłem w złym dziale lub podobny temat już był a ja nie zauważyłem to proszę o przesunięcie.

Ale przechodząc do sprawy. Od jakiegoś czasu (1-2 miesiące) w ciągu doby z intercoolera wycieka mi plamka oleju średnicy 2-3 cm. Nie mam części osłony na dole więc mam ułatwiony dostęp do tego miejsca i jakiś czas temu wytarłem olej, który był na intercoolerze i na rurze wychodzącej do turbiny. Miałem tydzień spokoju i plamki znowu się pojawiły. Byłem u mechanika i powiedział, że trzeba uszczelnić rurę i założyć nową opaskę. 2 tygodnie temu to zrobił, znowu przez 4-5 dni nie kapało i teraz olej pojawia się znowu, lecz już w śladowych ilościach z rury, a dużo ileju zbiera się prawym dolnym rogu intercoolera (patrząc przez atapę na zderzaku). Ten sam mechanik powiedział, że nie mam się tym martwić. Przed jego ingerencją, o której wspomniałem, silnik trochę się dusił. Turbo zaczęło się załączać od ok. 2000 obrotów, a wcześniej (zanim zauważyłem wyciek oleju) od ok. 1700. Po uszczelnieniu już jest mniej więcej podobnie jak było kiedyś, czyli 1700-1800 obrotów. Dodam, że na dystansie 14.000 km dolałem 1/4 litra oleju. Oleju nie ubywa, a w dalszym ciągu jest ten niepokojący wyciek.

Byłbym bardzo wdzięczny komuś, kto wie z czym to się je i co trzeba zrobić, żeby usunąć ten wyciek lub czego powodem może on być.

Pozdrawiam,

Przemek