qba_pl Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Drogie Koleżanki, Drodzy Koledzy, Mam kłopot z pedałem gazu (choć nie mam pewności czy tu tkwi problem). Otóż problem polega na tym, że czasami (w zależności od pogody) można go naciskać do samego końca, a auto zachowuje się jakbym ciągnął przyczepę od TIRa (pedła gazu strasznie ciężko wtedy chodzi). Podczas mrozów pedał był przymarznięty i przed jazdą trzeba było go kopnąć by zaczął się ruszać. Dodam, że wymieniłem już świece, mechanik przeczyścił przepustnicę i przeprowadził jej adaptację, cewki są w porządku. Pytanie moje brzmi: czy uszkodzony jest pedał gazu, czy może coś innego jak np zatkany katalizator (bo jeśli nawet auto ma moc i fajnie się porusza z początku jazdy to po kilkudziesięciu kilometrach ma dużo mniejszą moc). Mam taką nadzieję, że spotkał się ktoś z podobnymi objawami i poraci mi co nieco (choć na forum szukając nie do końca znajdowałem tematy odpowiadające przypadkowi jak mój). Z góry dziękuję za odpowiedzi PS. Kontrolka układu oczyszczania spalin wciąż mi się na nowo oświeca ale to już jest wynik albo zatkanego katalizatora, albo zbyt słabego dodawania gazu (mulenia auta) z powodu właśnie ciężko chodzącego pedału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewW Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 W mrozy też miałem problem z twardym pedałem gazu. Trzeba było z rana mocno go wcisnąć, aby zaczął działać poprawnie. Okazało się, ze woda z podszybia kapała sobie na linkę gazu, spływając w dół zamarzała zaraz przy potencjometrze. Poprawiłem uszczelkę przy podszybiu od dolnej strony, dodatkowo nałożyłem na linkę kawałek gumy przy potencjometrze i problem już nie pojawił się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba_pl Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze jak najlepiej dostać się do tej linki i jej pancerza od strony silnika? Z góry czy z dołu na kanale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Aby na pewno masz linkę? Czasem nie masz potencjometru na pedale gazu, a przepustnica jest elektroniczna? Proponuję podpiąć auto pod CLIP-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba_pl Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Z pedału wychodzi linka i "znika" za przegrodą czołową dlatego też szukam jej od strony silnika. Z CLIPa chętnie bym skorzystał jednak dopiero szukam kogoś w mojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewW Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 U mnie (1.9 dTi) potencjometr zamocowany jest w okolicach przedniego lewego nadkola - patrząc w kierunku jazdy. W pobliżu zbiorniczka cieczy chłodzącej. Nie wiem, jak jest u Ciebie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszyhu Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Ja mam podobny problem i nie wiem co mam robić. Tylko mi się nie zapala żadna kontrolka.ale brak mocy jest odczuwalny ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba_pl Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Wymieniłem linkę w ASO Renault przy okazji jakiejś akcji promocyjnej na coś innego. Koszt trochę ponad 100 zł ale objaw zniknął, a komfort nieporównywalnie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi