Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Lazurowe wybrzeze

impio

Rekomendowane odpowiedzi

nadszedł czas, aby meganka odwiedziła swoje rodzinne strony tj. Francje. I w związku z tym mam pytanie, bo ciężko znaleźć taką informację, czy ktoś z was orientuje się, ile będzie tuneli przy wyborze opcji: wrocław->Niemcy->Austria->Szwajcaria->Włochy->Francja. Jaki będzie koszt opłat autostradowych ? interesują mnie bardzo porady od osób, które już były i znają trasę :)

wrocław->Niemcy->Austria->Szwajcaria->Włochy->Francja

no tak bardzo dokładnie to opisałeś. może by tak jeszcze cel podać?

Lubisz jeździć tunelami? Wiedz, że są one czasami dodatkowo płatne.

Jeżeli chodzi o autostrady Niemcy - free, Austria ~8€ za tydzień, Włochy i Francja płatne odcinkami, Szwajcaria - nie wiem

Kolego zerknij na poniższą stronkę, tam masz orientacyjne ceny:

http://www.twojaeuropa.pl/1750/ceny-autostrad-w-europie

W Szwajcarii są winiety - roczna ( tak naprawdę ważna 14miesiecy) kosztuje 40CHF

Edytowane przez Tom_myPL

Wrocław->Nurnberg->Milan->Nicea (jest to pierwsza trasa proponowana przez wszystkie wyszukiwarki połączeń)

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

właśnie o te tunele chodzi, czy na stronach np bałwanek (michelin), stronka autostrad włoskich są uwzględniane opłaty za tunele ?

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

zgadza się z opłatami:

austria 8euro, szwajcaria 40 franków, włochy i francja wg uznania :)

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

problem są tunele, a moim celem, aby ten temat zawierał szczegóły, aby później mógł posłużyć za przewodnik :) t. krok po kroku ;)

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6, 5.9 -Prezes

Ja jak jeździłem na Lazurowe Wybrzeże, to zawsze trasę planowałem na viamichelin.pl. Ceny autostrad były aktualne, ale to było jakieś 3 lata temu, więc nie wiem jak jest teraz. Jadąc przez Austrię nie opłaca się kupować winiety na kilkadzisiąt km autostrady, którą trzebaby przejechać, tylko lepiej pojechać ten kawałek bezpłatnymi drogami. Zawsze to parę złotych w kieszeni.

twoja trasa (pomijając fakt, że bardziej na około się nie da chyba <piwko> ) niemcy free - austria mi się wydawało że 10 e ale może i 8, szwajcaria - winietka roczna 40 chf, tunel Mont Blanc koszmar cenowy - coś koło 70e. We włoszech cen nie znam bo jeżdżę zawsze alpami. We francji cena niby jednolita za kilometr ale w efekcie ceny są różne. nie wiem gdzie chcesz z włoch wjechać do Fr. Powiem tylko, że mnie z Genewy do Montpellier kosztuje jakieś 45e. i wychodzi 10e za 100km. Cała sztuczka to nie zjeżdżać z autostrady jak się na nią wjedzie bo można się nadziać i zapłacić 50% więcej.

W Szwajcarji masz tunel na tunelu więc się najeździsz jak lubisz ^^

Pamiętaj, że ze szwajcarji przychodzą mandaty do Pl a fotoradarów na autostradach jest więcej niż u nas. W tym kraju jeździ się zgodnie z przepisami. Z francji w zasadzie nie przychodzą, ale można się naciąć na policję czy celników na bramce i zapłacić ^^ W niemczech wiadomo - trzymają mandaty przez 3 miesiące więc jak się dostanie fotkę to się płaci za nią w drodze powrotnej.

Jeszcze jedna dobra rada - kup sobie assistance w PZU. We francji jak auto zdechnie na autostradzie to zdjęcie auta kosztuje 400e które trzeba wypluć z własnej kieszeni - później jest zwracane. to jest cena za pierwsze 40km czyli w zasadzie do pierwszej bramki. PZU holuje do 150 km. Jak są problemy z autem to najlepiej więc uciekać z autostrady, wtedy idzie bezgotówkowo.

Tankowanie zaplanuj sobie tak, żeby tankować w Fr i najlepiej nie na autostradzie - ropa na dzisiaj to 1.3e czyli chyba taniej dużo niż w Pl.

Jadąc przez Austrię nie opłaca się kupować winiety na kilkadzisiąt km

jesteś w tym ułamku procenta który nie zapłacił 250 euro za brak winiety. Ja nie znam nikogo kto się prześlizgnął ^^

Dodano: 30 kwi 2013 - 09:44

i jeszcze jedna ważna informacjia - W Fr w zasadzie nie honorują Master Card. Napewno nie zapłacisz za autostradę taką a z Visa też bywa różnie niestety. Mają jakiś swój system który jest bardzo stary. Jak się ma Master czy Maestro to nigdy nie pyta o pin trzeba się podpisywać. Niestety nikt też nie fatyguje się, żeby sprawdzić właściciela karty - dobrze więc jest nie mieć zbyt dużo kasy na takim koncie. I na autostrady mieć przygotowaną gotówkę.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7 - ortografia

Nawet nie chce mi się poprawiać :mrgreen:

Szanuj osoby, które to czytają

P_r_z_e_m_o

Dodano: 03 maj 2013 - 13:57

właśnie zdecydowałem że śmigam morze zobaczyć na weekend. Jeśli potrzebujesz jakiś dodatkowych info z okolic Nice, to pisz. Jeśli zdobycie ich nie będzie przeszkadzało w leżeniu do góry worem to postaram się być czujnym ^^