mikim160 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Siemka! Ostanim czasem, wymieniłem komplet opon z zimowych na letnie ( mam tylko komplet felg stalowych wiec przekladalem w warsztacie). Po zmianie opon zauważyłem, że podczas jazdy 110+ zaczyna mi dragć kierownica. Na zimowych oponach było wszystko OK. Opony letnie kupiłem używane, są w dobrym stanie bez dziór itp, były wyważane . Co może być nie tak? Dodam jeszcze, że poprzedniego lat miałem podobny problem. Otóż po zakupie samochodu na ZIMOWYCH oponach wszystko było OK, zakupiłem więc 4 używane letnie opony, wtedy pojawił się problem. Tak samo jak teraz miałem dragnie kierownicy przy wyższych prędkościach, ale wydobywał się też ogromny hałas z tyłu samochodu ( nie jestem pewnie czy wyważył nam koła ). Na czym się to skończyło? - 2 przednie opopny nadawały się do wyrzucenia i tak też zrobiłem. Po zmianie opon na zimowe musiałem robić : - drażek kierowniczy, końcówkę drązka, i tylne łożysko, po tych zabiegach autko śmigało normalnie. Wracając do dzisiejszej sytuacji: założyłem więc te stare letnie opony na tył, a nowe któe teraz kupiłem (używane:D) na przód. Próbowałem, przekładać opony przód z tyłem, ale drganie jest może minimalnie mniejsze ( więc jednak nie naprawia problemu). Jeśli ktoś się zamieszał to podaję jakie oponki miałem: - 4 zimowe 185/60 - 4 stare letnie 195/55 i 185/55 ( z czego 195tki musiałem wyrzucić) - 2 nowe (uzywane) 185/65 Co może być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Może zwyczajnie są kiepsko wyważone, znam zakłady które nie wyważają do 0 tylko jak trzeba nabić odważnik 5g to już zostawiają i omijam je szeroki łukiem. Byłeś przy wyważaniu? Było 0 na każdym kole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Wygląda na to że są źle wyważone.Podjechał bym do innego warsztatu ponownie wyważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikim160 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Byłem przy wyważaniu, a zakład ma kolega kolegi. Jedno koło coś nie chciało się wyważyćna poczatku, ale potem pokombinował i zrobił, że się wyważyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Może zwyczajnie są kiepsko wyważone, znam zakłady które nie wyważają do 0 tylko jak trzeba nabić odważnik 5g to już zostawiają i omijam je szeroki łukiem. Byłeś przy wyważaniu? Było 0 na każdym kole? 5 gram nie daje żadnej różnicy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Może zwyczajnie są kiepsko wyważone, znam zakłady które nie wyważają do 0 tylko jak trzeba nabić odważnik 5g to już zostawiają i omijam je szeroki łukiem. Byłeś przy wyważaniu? Było 0 na każdym kole? Każda wyważarka posiada określony próg tolerancji, który wprowadza się jako osobny parametr. Czyli jeżeli zostanie 5g to na wyświetlaczu pojawi się i tak zero( w moim przypadku mówi dodatkowo czy koło jest wyważone czy też nie). Co do problemu to faktycznie jest to wina albo złego wyważenia jeżeli zakład wyważa na wszelkich typu castexach, variantach i innych pochodnych made in china, albo wina tkwi w feldze lub oponie. Wiele zależy też od wprawnego oka, samo wyważenie to niestety nie wszystko. Może trzeba było przekładać jeszcze raz koła i wybrać chociaż dwie na przód lepsze ale wulkanizatorowi się nie chciało bo miał kolejkę albo zły dzień. Ostatnia kwestia to ciekawe co to za opony te używki i ile mają lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikim160 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Jak już wcześniej mówiłem, że zmieniałem koła przód z tyłem więc i na lepszych i na tych gorszych jest drganie ( fakt, że na lepszych mniejsza ale jednak jest) Opony te co mam obecnie na przodzie są z 2008 roku, tamte z tyły baaardzo stare ale bieżnik 5mm jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opony letnie kupiłem używane, są w dobrym stanie bez dziór itp, były wyważane Co do opon to nie wiesz jak były eksploatowane wcześniej. Możliwe, że mają uszkodzony kord i stąd te problemy przy większych prędkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A propos kordu miałem taki przypadek gdzie klient przyjeżdza bo ma drgania. Jadę w końcu z nim na jazdę bo coś jest nie tak. Jedziemy i jest wszystko ok, więc zawracamy i w tym momencie przesuwa się kord a kierownica drży niemiłosiernie. Opona do wymiany i po problemie. Co do używek to jest to na zasadzie Niemiec wyrzuca a Polak kupuje bo to przecież lepsze jak nowa dębica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 5 gram nie daje żadnej różnicy W takim razie przyjedź to pościągam Ci z każdego koła (albo tylko z przodu) po jednym 5-gramowym odważniku i zrobimy jazdę próbną z prędkościami 120km/h i więcej i zobaczymy czy rzeczywiście nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jak dla mnie wyważenie. Parę razy to przerabiałem. Czasami potrafi odlecieć odważnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikim160 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Spróbuję zajechać do warsztatu i wyważyć jeszcze raz te koła, dam znać co potem. Dodano: 04 cze 2013 - 15:49 Rzeczywiście koła musiały być źle wyważone, po ponownym wyważeniu już jest ok ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz38513 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Kolego miałem ten sam problem. U mnie to się działo przy prędkości ok 90 km/h była źle założona opona na felgę, pojechałem do innego warsztatu kazałem na nowo wyważyć i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi