Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szyberdach

Rekomendowane odpowiedzi

Przy otwieraniu szyberdachu slychac bardzo mocny stuk. Po zamknieciu, gdy najade na jakas dziure slysze, jak szyberdach odbija sie od uszczelki. Wysiadajac z auta i dociskajac tylna czesc szyby (gdzie prowadzi taki metalowy uchwyt jakby "dociagacz"), szyba opada 2-3 mm w dol. Druga strona jest sztywna i nie drgnie. Jak mozna temu zaradzic? Jak to naprawic ?

Dodano: 02 maj 2013 - 05:45

Rozebrany szyberdach opiera swoja konstrukcje na gumowych nakladkach, ktore sunac w tunelu czarnej listwy na dachu przesuwaja oraz otwieraja dach. Uszkodzenie lub zuzycie gumowej nakladki prowadzi do stukow oraz problemow z otwieraniem. Sprawa rozwiazana - u mnie starla sie jedna z gumek przez co szyberdach opieral sie na samym metalowym "czubku" mocujacego te gumke.

Aby to rozebrac wystarczy odkrecic srubke na tylnim plastiku ciagnacym sie przez dach. Gdy to zrobimy ciagniemy go wstecz (do tylnej szyby), plastik odskakuje. Teraz wystarczy otworzyc szyberdach i element sunacy w tych plastikach na ktorym sa gumki wyjezdza nam na zewnatrz. Gumki po prostu sie zdejmuje. Ich ubytek sprAwia ze dach niema sily sie otworzyc albo stuka.

Koszt nowego kompletu gumek na ebay - 15£ (4 sztuki, taiwan).

Jak by ktos mial chec sprzedac dwie (ma na zbyciu szyberdach lub auto na czesci) z mila checia kupie

Dodano: 02 maj 2013 - 05:48

Tak samo w momencie ubytku lub braku juz gumki szyberdach skacze i nie jest docisniety. (Lata). Ktos pisal tutaj na forum o opadnietej uszczelce - g**** prawda <piwko>

Cześć,

z uwagi że mój szyberdzach też tak skacze na nierównościach to szukałem na różnych forach co można z tym zrobić, może tobie to pomoże

Naprawa szyberdachu

Niestety mi nie pomogło ponieważ mój szyberdach niestety się nie otwiera :(

• 4 tygodnie później...

witam.

Jako pierwszy post w mym profilu, i pierwszy scenic przywitam się miło. Czytałem tą Rumuńską stronę o naprawie szyberdachu i zamiast łożysk chciałem dotoczyć tulejki teflonowe. Proszę zatem, jeżeli ktoś rozkręcał o wymiary ślizgu albo lepiej tulejki jaką powinienem zrobić. Pozdrawiam.

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Problemem jest cena oryginalnych ślizgów prowadnic dachu. wcześniej poradziłem sobie z podpowiedzi cytowanej strony zastępując ślizgi tulejkami teflonowymi.

same ślizgi gumowe amortyzują i czyszczą prowadnice. Jednak kiepsko jest ten solardach zaprojektowany. ładnie wygląda z zewnątrz duża tafla bez uszczelek, od środka dwa przeciętne okna. hałaśliwy i wymagający szczególnej konserwacji. ciekawe jak jest w scenicu iii.