jelonpan Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Witam Jestem posiadaczem solardachu z którym mam problem bo przy otwieraniu trzeba go popchnąc do góry z tego powodu że zacina się przy drugiej szybie jakby był źle żłożony lub coś się wytarło. I tu powstaje moje pytanie czy jest możliwość regulacji bo widać jakieś śróbki ale próbowałem nimi kręcić i nic to nie daje albo nie wiem którą kręcić. Jakby było mało to powyżej 130 km/h zaczyna piszczeć patrząc z tyłu samochodu to widać że lekko odstaje ze strony pasażera. Czy da się coś z tym zrobić ? Proszę o pomoc z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mst1990 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Chętnie podepnę się pod temat, mam problem z tym że od strony pasażera jakby nie dociągało i powyze 1300 km/h hałasuje czy da sie to jakos wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 powyze 1300 km/h hałasuje Oooo ! Uważaj, bo odlecisz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mst1990 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 literówka :) dospawałem sobie skrzydło z ławki z cmentarza jak Ci od BMW to sie trzyma :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamoth Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Dokładnie u mnie jest to samo czasami się sam bez problemu otwiera a czasami muszę mu pomóc w otwarciu i dzieje się to też od strony pasażera. I też zaczyna wiatr chulać przy 130. Niestety też nie wiem co jest przyczyną. Może trzeba jak tu gdzieś czytałem otworzyć go o odkręcić śruby mocujące go i podobno dociśnąć?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelonpan Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Witam Grzebiąc formu znalazłem coś takiego od kamiso Naprawa szyberdachy Może się przyda ja postaram się zrobić to i zobaczymy czy pomoże i dam znać. Jeżeli ktoś znajdzie coś w polskiej wersji językowej to proszę o linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiso Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Cześć, zawsze można użyć google translatora :) Mam pytanie, odkręcał ktoś z Was silniczek szyberdachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mst1990 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Ta rumuńska strona wlasnie opisuje mój problem musze w weekend poszperać i spróbować dostać się do tych gum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgredek25 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Słuchajcie, właśnie jestem na etapie walki z szyberdachem. U siebie wymieniam CAŁY solardach. Za dociąganie szyby odpowiada taki element: Niestety bardzo szybko się wyrabia i nie dociąga. U mnie przy otieraniu szyber też się zacinał i trzeba było lekko odepchnać go ręką, ale przyczyną tego były już pęknięte plastikowe prowadnice: W ramach ciekawostki wrzucam zdjęcie zdemontowanego solaru :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekarelk Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 zgredek25 Witam, jak tam idą prace z szyber dachem?? U mnie ślizgi są trochę w lepszym stanie ale chyba poszukam takich łożysk i pobawię się może cos z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decek_1984 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 piekielnie drogie te łożyska http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-mr105-zz-ezo-5x10x4-i4060129959.html ok, poprawiam, znalazłem tańsze: https://www.e-poltechcnc.pl/lozysko-wysokoobrotowe-5x10x4-p-1118.html Czy ktoś już montował te łożyska zamiastgumowych prowadnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy155 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam Zainstalowałem te łożyska i wszystko jest ok. Solar dach chodzi jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decek_1984 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 słuchajcie na dłuższą metę to te metalowe łożyska to nie jest najlepszy pomysł. W końcu w jakimś celu zamontowano tam fabrycznie gumowe prowadnice, które są bardziej podatnena tarcie niż metalowe szyny. Po montażu metalowych łożysk zwiększone będzie tarcie na szyny, po których owe łożyska będą się poruszały. Może to spowodować po pewnym czasie wycieranie sie szyn prowadnic i potem trzeba będzie rozbierać cały dach, aby je wymienić. Wegług mnie łatwiej wymienić owegumowe prowadnice niż metalowe szyny i dlatego zastosowano taki materiał na prowadnicach. Ja u siebie użyję kostek teflonowych - bardzo dobre właświcości ścierne i ślizgowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi