szlaq Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Witam, Zaoberwowałem w ostatnich dniach w swoim aucie - MIII - problem z wrzucaniem biegu nr 3 i 4. Ogólnie jedynka ,dwójka i piątka chodza płynnie natomiast przy zmianie na 3 i4 bieg zdarza sie ,że bieg nie chce wskoczyć i jedyna radą jest puszczenie sprzęgła i wciśniecie go jeszcze raz - wtedy przeważnie bieg wchodzi aczkolwiek ma się wrażenie jakby wciskało sie go na siłe. Czy miał ktoś podobny przypadek u siebie i może doradzic co trzeba w zwiazku z tym naprawic??? Z góry dzieki za informacje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Do oględzin poduszka pod silnikiem tzw. ósemka. Niech mechanik ją sprawdzi, a ty możesz sprawdzić czy nie lata ci za dużo lewarek podczas dodawania gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlaq Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Nie udało mi sie jeszcze dotrzec do mechanika ,niemniej zwróciłem uwage na lewarek podczas dodawania gazu i stwierdzam, iż w żadnym wypadku nie lata :/ Nie zmienia to jednak faktu ze podjade do mechanika sprawdzic ta "ósemkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3bian Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 miałem takie objawy w megane II, z czasem coraz gorzej było. Tak jak ty miałem wrażenie, że muszę wcisnąć bieg i wysprzęglać...początkowo raz z czasem dwa-trzy. Mechanik zdiagnozował do wymiany: - sprzęgło - łożysko hydrauliczne sprzęgła - i poduszka o której mowa wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) Może ja tak z innej beczki.U mnie w scenicu III 1,5 dci występują lekkie przesunięcia lewarka do przodu i do tyłu właśnie przy dodawaniu, puszczaniu gazu na wyższych biegach. Tak dosłownie parę milimetrów do przodu kiedy dodaję gazu i powrót kiedy ściągam nogę z gazu. Wymieniłem też ową poduchę niedawno, ale nic się nie zmieniło. Mechanik powiedział mi, że lekkie ruchy lewarka mogą występować. Kolega szlaq pisze, że u niego w 1,5 dci nic takiego się nie dzieje, więc tu moje pytanie. Czy komuś w megance III, scenicu III 1,5 dci lewarek wykonuje delikatne ruchy przód, tył w czasie jazdy na wyższych biegach? Dodam, że skrzynia jest sześciobiegowa i występuje dwumasa. Edytowane 16 Maja 2013 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlaq Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 witam wszystkich, byłem u mechanika i niestety jedyne czego się dowiedziałem to tyle, iż mam udać się do serwisu i może tam mi powiedzą co jest nie tak :/ (chyba musze zmienić mechanika). Niemniej zauważyłem jeszcze jedna ciekawa dla mnie rzecz a mianowicie biegi wchodza płynnie gdy sprzegło wciskam do połowy. Nie pozostaje mi nic innego jak udac sie do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) odpowietrz sprzęgło zaworkiem przy wysprzęgliku to najtańsza rzecz od jakiej możesz zacząć Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi