Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kontrolka swiecy zarowej

Kacha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos wie jakie oznaczenie ma kontrolka swiecy zarowej w sceniku benz. 1.8 16V?

Dokładnie to problem jest taki za czasami pod czas jazdy zapala sie kontrolka swiecy zarowej i kontrolka silnika po chwili. Obroty wzrastaja do 2500-3000 tys orotuw nawet przy postoju na luzie, silnik wyje jak szalon...

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.6 - pl-literki

Edytowane przez Tomik

W silniku benzynowym ta kontrolka oznacza usterkę w układzie elektronicznym. U mnie auto zachowywało się podobnie jak u Ciebie i zapalała się ta kontrolka (zygzak). Po ponownym odpaleniu silnika problem znikał. Jednak po którymś z kolei razie kontrolka silnika (tym razem ten motorek) zapaliła się na stałe i konieczna była wizyta w serwisie. Wzrastające obroty na luzie mogą świadczyć o nieszczelności w układzie dolotowym bądź problem leży w samej przepustnicy. Tak właśnie było u mnie - mam przepustnicę elektroniczną (bez silniczka krokowego), która zgłupiała. :) Po wyczyszczeniu i uszczelnieniu (wymiana oringów przepustnicy i kolektora) oraz wykasowaniu błędów na razie jest OK. Nauczony tym doświadczeniem radziłbym Tobie zacząć poszukiwania problemu właśnie od przepustnicy. Powodzenia.

• +1 1

Czy ktos wie jakie oznaczenie ma kontrolka swiecy zarowej w sceniku benz. 1.8 16V?

a skąd w scenicu II się wziął silnik 1.8 16V?

Chłopaki jak pisze ze mam taki silnik a nie inny to tak jest samochod kupiłam w szwecji mam ksiazke serwisowa karte pojazdu...itd. co zeskanowac wam rachunek za wymiane rozrzadu? i zdjecie silnika? Litosci nie badzcie tak pewni swego :lol:

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki

Czy naprawdę tak trudno zastosować się do regulaminu forum?

P_r_z_e_m_o