Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rzetelność ocen w dziale Zakup

pabik

Rekomendowane odpowiedzi

Zarejstrowałem się na tym forum jak kupiłem Scenica w celu poszukiwania rad co do eksploatacji.I sporo takich rad znalazłem,dlatego zaczęło mi się wydawać ,że ludzie którzy się tu wypowiadają mówią o faktach czyli są "profesjonalistami".Tak mi się wydawało.Pierwsze starcie z niekompetencją zaliczyłem kiedy pisałem o tarczach hamulcowych do Scenica na 5 śrub.Pełno niepoprawnych linków od "profesjonalistów" ,że to do Scenica tarcze to takie jak do Laguny.Niestety porady dalekie od rzeczywistości.Dziwię się ,że modki nie weryfikują takich porad.

W końcu przyszła pora na sprzedaż mojego auta i trafiło na tapetę.Wtedy dopiero wyszedł "profesjonalizm".Ze zdjęcia przodu,gdzie zderzak po kolejnym demontażu do naprawy klimy ,notabene zepsutej przez ASO, lekko odstaje pada opinia:samochód miał przód robiony przynajmniej 2 razy.Albo użytkownik który kupuje auto z przebiegiem średnim 2,5 tkm miesięcznie i jego auto jest w stanie idealnym stwierdza ,że przebieg średni 3,3 tkm to jest za dużo.Gdzie tu rzetelność wypowiedzi?

Czy to może chodzi o własne dowartościowanie się?

Owszem mnóstwo wartościowych wskazówek - powtórzę wskazówek się pojawia.Na co i jak zwracać uwagę.

Ale z drugiej strony pełno wróżb z fusów.

A Wy co o tym sądzicie?

Dziwię się ,że modki nie weryfikują takich porad.

"Modki" nie są w stanie zweryfikować wszystkiego.

Niestety nie da się, różnorodność zastosowanych rozwiązań jest tak duża, nie nikt nie jest w stanie tego opanować, przypuszczam, że nawet inżynierowie w siedzibie Renault we Francji nie są w stanie tego zweryfikować. Różnorodność rozwiązań zastosowanych w konkretnych modelach rocznikowych danego modelu przeraża samych konstruktorów. A jak do tego dobiorą się księgowi Renault to już po prostu masakra.

Coś co wydawało by się oczywiste potrafią zmienić, w sposób który nie da się racjonalnie wyjaśnić. :)

Zależy to w głównie od sposobu opisania problemu. Nie zawsze jest on opisany w sposób ułatwiający jego rozwiązanie. Należy pamiętać, że nikt nie widzi i nie słyszy tego co się dzieje w konkretnym autku. Stad domysły, nietrafne podpowiedzi itp. Ja się akurat temu nie dziwię.

Fotki zamieszczane w ofertach to właśnie takie fusy, bo zazwyczaj mało wyraźne i zazwyczaj byle czym i byle jak robione, a wróżby wychodzą jak zabiera się za ocenianie tylko posiadacz albo użytkownik podobnego auta. Taka ocena jest tylko jego subiektywnym zdaniem.

Niestety jest kilka osób chcących za ekspertów i autorytetów w tej materii uchodzić.... Mają do tego prawo, choć nie zawsze i nie przez wszystkich tak są postrzegani.

A Wy co o tym sądzicie?

Samego mnie śmieszą wpisy o niewiarygodnie niskich przebiegach, no bo przecież nie kupuje się diesla, by po pieczywo do pobliskiej piekarni jeździć, a już szczególnie jak auto z za zachodniej granicy. (a ja tak mam i mam problem 10 000km rocznie zrobić) Felerem jest także brak fabrycznych dywaników, czy koła stalowe zamiast alusów jakie być powinny. Powinny to w salonie, przy pierwszej sprzedaży, a nie z drugiej lub trzeciej ręki.

Inaczej ustawione wycieraczki jak zaznaczone kropki na szybie to też ponoć oznaka dzwona. Osobiście prawą podnosiłem kilka dni temu i jest nietypowo, zasłaniając piórem piktogramy poduszek, bo przy ustawieniu właściwym, stukała o kant maski na najwyższych obrotach silniczka i bardzo mokrej szybie.

Tyle razy już były takie widzimisię podważane i dyskutowane ale niestety z niektórymi jak ze ścianą i grochem..

Mnie już nie bawi kolejna dyskusja o tym samym przy każdym przedstawianym do oceny aucie, Uśmiecham się pod nosem i myślę swoje, zarówno o opinii jak i opiniującym.

Chcąc uniknąć nieprawidłowych i czasami na wyrost stawianych opinii negatywnych, należałoby cały ten dział usunąć ale wówczas wyleje się dziecko z kąpielą, bo wiele cennych rad na co przy zakupie zwrócić uwagę zniknie bezpowrotnie.

Z tym niestety trzeba się pogodzić w myśl zasady "co inna głowa to inny rozum, co inna dupa to inny smród"

też nieraz śmiałem się po cichu z forumowych "detektywów", którzy po małym zdjęciu w niskiej rozdzielczości oceniają wypadkową przeszłość auta itp.

podobnie śmiałem się z ludków, którzy wstawiali do oceny najtańsze Meganki z Allegro szukając tutaj potwierdzenia, że "będą się nadawać"

Ja się z kolegą pabik zgadzam, jedna tutaj osoba, która potrafi ze zdjęć ocenić ile razy robiony był przód, jeszcze różnica kolorów ze zdjęć cuda i innne cudawianki. :).

A zatem moje spostrzeżenia nie są odosobnione.Rozumiem ,że modkowie nie są wstanie w szystkiego posprzątać ,ale mi zdarzyło się ,że modek posprzątał uwagi do tematu pozostawiając błędne linki.Ale może to było celowe czego unikać.

Rozumiem ,że modkowie nie są wstanie w szystkiego posprzątać

Nie jest naszym zadaniem , obowiązkiem ani prawem ingerować w treści posta, który jest zgodny z zasadami opisanymi w regulaminie. Choćby nawet ktoś pierdoły wypisywał na podstawie swojego widzimisię o danym aucie z oferty.

Można jedynie w kolejnych postach z tym polemizować ale to też nie jest obowiązkiem moderatorów.

Usuwane są chamskie przepychanki słowne i niekulturalne podjazdy osobiste.

ale mi zdarzyło się ,że modek posprzątał uwagi do tematu pozostawiając błędne linki

A możesz jaśniej co w tym przypadku znaczy stwierdzenie "błędne linki"??

Temat przeglądnąłem i prócz kilku Twoich nieregulaminowych postów CYTATY CAŁOŚCI POPRZEDNIEGO POSTA posty #3 #6, nie widzę tu roboty dla moderatora.

Chyba nie myślisz, że my będziemy sprawdzać każdą odpowiedź czy jest zgodna z prawdą i czy dla Ciebie jest merytorycznie wartościowa.

Chyba pomyliłeś adresy.....

Forum to nie ASO online, a zagadnienia jakie w pytaniach poruszasz i brak doświadczonej osoby, by na nie odpowiedzieć właśnie w ASO należy zadawać.

Wolisz za to szukać dziury w całym i wstawiać minusy innemu userowi, który w tym temacie o podobnych problemach z tarczami napisał....

post-2372-0-62160400-1369255115_thumb.jpg

Co do linków, to poza jednym nie prowadzącym do celu na stronie Brembo nie widzę innych niepoprawnych.

Niestety trudno mi zgadywać co chciał pokazać autor tego posta... Może po prostu wskazał miejsce gdzie masz tego poszukać???

Zgodnie z zasadami ten post nie wymaga ingerencji moderatora, za to dwa Twoje wspomniane wyżej jak najbardziej.

Chcesz wymagać od innych, to sam stosuj i przestrzegaj ustalone zasady.

fakt faktem, sam czasem się zastanawiałem jak po takim zdjęciu można rozpoznać dwie naprawy lakiernicze, ale tak jak pisze kolega wyżej to nie ASO, tutaj każdy może się wypowiedzieć.

Wejdź na jakie kolwiek komentarze pod wiadomościami z kraju, zobacz co tam się dzieje ilu idiotów tam głos zabiera, takie prawo daje w dzisiejszych czasach internet :)

Trzeba umieć wyselekcjonować te wartościowe i pomocne dla siebie informacje :)

:)

EDYTA:

notabene weź pod uwagę, iż w ASO czy u mechanika kazdy ceni swoją wiedzę $$ a tutaj masz za free, moderatorzy tez orają kupę godzina na forum za free, a mają rodziny i prace, ale to wariaci są :)

Edytowane przez d3bian