arsonwawa Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Witam może wyda się to banalne dla was ,ale nie mam pojęcia gdzie znajduje się pompa paliwa w moim grand??? laik ze mnie i dlatego proszę o nie wyśmiewanie mnie ,proszęo pilną odpowiedź,przeszukiwałem różne tematy w wujku googlu i nic sensownego nie znalazłem,dodam że mam instalację lpg i zapomniałem przytankować bebzynki hehe i podejrzewam że pompe szlag strzelił,a może to bezpiecznik się przepalił????jak cośto gdzie go szukać???? za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki!!!!!!!!!!!!! silnik 1.6 16v!!!!!pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Wystarczy dobrze poszukać na forum i się okaże, że pompa jest w zbiorniku paliwa. Gdzie w Secniku to nie wiem dokładnie jak się do niej dostać ale w megance znajduje się po tylnia kanapą. I tam też bym szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Też jest w zbiorniku, też pod tylną kanapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arsonwawa Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 panowie moje siedzenia są dzielone i unoszone do góry pod nimi nic nie ma oprócz wykładziny ,jakieś inne sugestje????przypominam że jest to wersja grand scenic 7 osobowa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Bo trzeba szukać pod wykładzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak27 Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Witam. Ja już jestem po wymianie pompy. Więc dla nie-mechaników napiszę, że w scenicu oprócz wykładziny mamy taką blachę do wyjęcia (zakołkowana plastikami). Potem demontaż szuflady pod siedzeniem prawym tylnym (zatrzaski od frontu szuflady) i dopiero zobaczymy dekiel pompy. Zdejmujemy go, włączamy zapłon i nasłuchujemy czy razem z zapłonem się pompa uruchamia (robi ciśnienie więc ją słychać może 2s). Dla porównania można odpiąć wtyczkę. Jak nic nie słychać to na allegro zamawiamy taką samą pompę (50-100zl). Nie wiem czy pompa od diesla będzie działała z benzyną i na odwrót. Moja w 1.6 Scenic II 2003r ma jeden króciec do wężyka paliwowego dłuższy i on jest podłączony a krótszy króciec jest pusty no i wtyczka elektryczna. Zabieramy się teraz ze tą dużą czarną zakrętką. Nie ma szans ją rękami odkręcić. Tępy śrubokręt i ja stukałem z 15min aż w końcu ruszyła. Potem pompa prawie, że sama wyskakuje. Wyjmujemy i wstawiamy drugą. Dużo roboty nie ma. Warto samemu to zrobić. Pozdrawiam. Edytowane 10 Maja 2015 przez maniak27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Nie wiem czy pompa od diesla bedzie działała z benzyną i na odwrót. Nie będzie bo diesel nie ma pompy paliwa w zbiorniku, tylko czujnik stanu paliwa. Zabieramy sie teraz ze tą dużą czarną zakrętką. Nie ma szans ją rękami odkręcić. Tępy śrubokręt i ja stukałem z 15min aż wkońcu ruszyła. Można zrobić sobie ładny klucz z rury kanalizacyjnej i spokojni nim odkręcić nakrętkę od pompy nie uszkadzając jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak27 Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jednak jak szukałem pompy to były od DCi i one miały dwa długie króćce. Co do rury kanalizacyjnej to gwarantuję, że 15min stukania śrubokrętem bedzie łatwiej i prościej niż wypad do hydraulicznego, cięcie i kombinowanie z rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi