qweluke Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 witam, jak wymienić łożysko w przednim, lewym kole (od kierowcy)? Zdjąłem już tarcze hamulcowe ale nie wiem jak dobrać się do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Jest identycznie jak we wcześniejszych wersjach. Trzeba odkręcić śrubę półosi i zdjąć piastę z wielowpustu półosi. Potem wycisnąć stare i wcisnąć nowe. Nie polecam wbijania łożyska młotkiem, tylko prasa lub odpowiedni ściągacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 czyli samemu bez odpowiedniego sprzętu widze, ze nie ma szans tego zrobic. dam w takim razie jakiemus mechanikowi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Da radę, zdemontuj piastę i znajdź kogoś z prasą, góra 20 min i będzie wymienione łożysko. Potem sobie złożysz do kupy. Zaoszczędzisz trochę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo87 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Witam, nie chciałem zakładać podobnego tematu, bo mam podobny problem. Mam Renie z 2011 roku kombi. Przebieg 114kkm. Od jakiegoś czasu było słychać łożysko (przy skręcie w prawo). Ostatnio byłem u mechanika i wymienił mi łożysko lewe przednie, ale dzwonił i mówił, że nie może wymienić łożyska bez wyjęcia czujnika absu, a ten siedzi mocno i nie może go wyjąć, bez jego zniszczenia (trzeba kupić nowy). Trochę dziwne, ale się zgodziłem, bo chciałem mieć sprawny samochód. Po wymianie trochę pojeździłem i dalej szumiało, ale ciszej i inaczej. Mechanik sprawdził i mówił, że do wymiany są jeszcze 2 inne łożyska (prawe przednie i lewe tylne). Trochę mnie to dziwi, że auto ma niecałe 4 lata i tyle jest do wymiany. Pomijam to, że wymieniałem teraz również obie końcówki drążka i końcówki stabilizatora. Czy to normalne zużycie? W poprzednim samochodzie (audi) nie miałem takich kompleksowych wymian. I jeszcze pytanie, czy jest to możliwe, że czujniki absu będę musiał wymieniać przy wymianie każdego łożyska, czy po prostu mechanik chce podnieść koszty? Pozdrawiam, Przemek Edytowane 13 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Trafiłeś na cwaną bestię, zobacz sobie w downloadzie instrukcję serwisową, jest tam opisana wymiana łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi