Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

3D Arkamys schemat ISO kostki PIN

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry, czy ktoś ma pod ręką rozpiskę kostki ISO z radia 3D Arkamys?
Pacjent Megane 3 ph 1, 2009, brak ekranu navi i joistick - mam zwykły mały ekran z 3D Arkamys, sterowanie pod kierownicą i wejśćie AUX / USB pod radiem za klapką.

dziękuję

arkamys 3d Megane ISO.jpg

Super dziękuję, a masz może cały schemat podłączenia, jaki PIN za co odpowiada? Pobrałem Visu z działu pliki, ale połapać się tam ciężko...
dzięki!

Na wszystkich schematach biała kostka w radiu posiada tylko trzy aktywne piny służące do podłączenia mikrofonu. We wtyczce masz więcej kabelków? 

mam tylko 3, ale problem jest inny. 
Montuję radio od Majfriendów z Androidem i nie wstaje. Albo coś źle jest wpięte we wtyczce quadlock od frienda albo wysłali mi zły moduł CANBUS i radio nie wstaje.

Dlatego też  potrzebny schemat całej kostki. 

dzięki :) !

czy ktoś ma również pojęcie, czy radio w Megane / Scenic włącza się po sygnale z modułu CAN BUS na przewody w radiu CAN High oraz CAN Low?
Dotarłem do takiego info, że te radia nie mają klasycznego ACC po zapłonie (czyli dodatkowego kabla ACC), mają za to stałe "+12V" oraz masę "-GND", a po uruchomieniu zapłonu jak wyżej - moduł Can Bus wysyła odpowiedni sygnał i radio się budzi...
dzięki!

Edytowane przez Miloslaw

Tam masz opisaną procedurę startu seryjnego radia. Ale dobrze podłączony moduł od majfrendów powinien to ogarnąć i "przetłumaczyć" na ACC.
Ja mam zmienione radio na Pioneer SPH-PF97, które jest kompatybilne z wiązkami od majfrendów i mam moduł HiWorld który działa (po za tym że musiałem wyciąć pewnien wystający element z kostki)

IMG_20250826_074936115_HDR.jpg

• Like 1

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Tak, acc radio dostaje po Canbus. Pobawiłem się wtyczkami ACC na wiązce od frienda, podpiąłem inaczej niż instrukcja - czyli dałem połączenie na krótszych kablach, dalej podłączenie zestawu, start silnika i Can obudził radio. Teraz radio już wstaje za każdym razem nawet tylko po zapłonie 🙃!
w moje wersji nie ma wolnej wiązki „Back” dla kamery, ale na to wychodzi że kamera dostaje sygnał również po CAN - budzi się po wbiciu wstecznego i tyle, połączenie jedynie chinch. Powodzenia dla przyszłych instalacji 

IMG_5110.png