pawelz25 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Witam Wyskauje mi coś takiego i nie wiem co jest grane, pewnie coś związane z hamulcem parkingowym (elektrycznym ręcznym ) frein parkin a controler i trójkąt z literką P i service. Może klocki się kończa tylne ? Ale czy występuje tam jakiś czujnik ? P.S czasami miga dioda na tym przełączniku. Ręczny działa ok. Co jest ?? HELP... pozdrawiam paweł scenic II ktm exc 520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFC_Fan Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam, Czy komuś udało się zdiagnozować ten problem ? Mam to samo - komunikat + 'P' + 'SERVICE'. Te ostatnie świecą się podczas czuwania, jeszcze przed odpaleniem auta. Płyn hamulcowy w normie, a nawet uzupełniony. Będę wdzięczny z info. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dstorm Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 bez podpięcia pod CLIPa i odczytania usterek w module sterujacym hamulca parkingowego to można tylko zgadywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 CATRE NON DETECTEE- KARTA NIE WYKRYTA PILE CARTE A CHANGER- BATERIA KARTY DO WYMIANY INJECTION DEFAILLANTE- USZKODZENIE UKŁADU WTRYSKU CREVASION CHANGER ROUE- PRZEBITA OPONA WYMIEŃ KOŁO SRCHAUFFE DU MOTEUR- PRZEGRZANIE SILNIKA DIRECTION DEFAILLANTE- USZKODZENIE UKŁADU KIEROWNICZEGO DEFAILLANCE ELECTRONIQUE- USTERKA ELEKTRONICZNA FREINAGE DEFAILLANT- USTERKA UKŁADU HAMULCOWEGO DEFAUT CHARGE BATTERIE- USTERKA ŁADOWANIA AKUMULATORA PRESSION HUILE DEFAILLANTE- NIEPRAWIDŁOWE CIŚNIENIE OLEJU FREIN PARKING DEFAILLANT- USZKODZENIE HAMULCA PARKINGOWEGO FILTRE GAZOLE A CONTROLER- KONIECZNA KONTROLA FILTRA OLEJU NAPĘDOWEGO BOITE VITESSES A CONTROLER- KONIECZNA KONTROLA SKRZYNI BIEGÓW ASR DECONNECTE- ASR WYŁĄCZONY CAPTEUR PNEU HORS SERVICE- CZUJNIK W OPONIE NIE DZIAŁA PRESSION PNEUS A REAJUSTER- KONIECZNOŚĆ DOSTOSOWANIA CIŚNIENIA W OPONACH ECLAIRAGE AUTO DES FEUX OFF- AUTOMATYCZNE ŚWIATŁA WYŁĄCZONE INSERER LA CARTE– WSUNĄĆ KARTĘ DO CZYTNIKA NIVEAU HUILE CORRECT- POZIOM OLEJU PRAWIDŁOWY tak na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFC_Fan Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 bez podpięcia pod CLIPa i odczytania usterek w module sterujacym hamulca parkingowego to można tylko zgadywać. To oczywiste, jestem umówiony na CLIP pod koniec tygodnia. Chodzi mi bardziej o to, czego mogę się spodziewać. Zaznaczam, poza świecącą kontrolką nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w działaniu hamulca postojowego. Zarówno automatycznie jak i aktywowany ręcznie działa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz25 Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 u mnie była końcówka abs do wymiany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFC_Fan Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 A u mnie po skasowaniu błędów (było kilka w pamięci - żaden aktualnie nie wystepował) pojeździłem trochę, żeby ewentualnie sprawdzić przy następnym zaświeceniu kontrolek - co to za błąd. Po tygodniu - kontrolki zaświeciły się przy ruszaniu z ręcznego (po zaciągnięciu na chwilowym postoju). CLIP nie wykazał znowu żadnej aktualnie występującego błędu - jedynie zapisany w pamięci. Podejrzenie - akumulator... Zobaczymy co dalej - błąd wykasowany, narazie jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter2204 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 U mnie przy objawach jak wyżej okazało się że klocki na tylnej osi skończyły swój żywot. Koszt-klocki tył 85 PLN+20PLN robocizna +10 sprawdzenie i kasowanie błędów oraz dodatkowo zmiana języka na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rino Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Witam ja mam taki sam problem jakiś czas temu zapalił się service i "P" oraz napis parkeerrem controleren, nie wiem co to jest wymieniłem klocki bo tak poradził fachowiec i nadal nic płyn wymieniony i dalej to samo. mam nieszczelną klimatyzację czy to może być powód??? proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFC_Fan Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Odświeżam temat. W ciągu 4 lat miałem 2 razy problem z komunikatem awarii hamulca parkingowego. Zawsze hamulec działał bezproblemowo, ale komputer informował o awarii. Za pierwszym razem pomogło czyszczenie czujnika położenia pedału sprzęgła i wgranie ustawień hamulca z innego Scenica (to było robione w serwisie Auto Reno w Zabawie koło Wieliczki - polecam!). Ostatnio komunikat krzyczał o uszkodzeniu hamulca (frein parking defaillant) po pociągnięciu/zwolnieniu dźwigni. Hamulec normalnie działał, czasem błąd znikał, innym razem świecił 'service' albo 'stop'. Okazało się, że to w istocie dźwignia - komunikat błędu z CLIPA: "STEROWANIE RĘCZNE". Kupiłem na allegro (40 zł) dźwignię od anglika, zamieniłem tylko układ elektroniczny (ten z diodą, którą widać na dźwigni) i wszystko hula. Czas pracy - 10 minut. 2 śruby trzymające wajchę, sam układ w środku na dwóch zatrzaskach. Ta dźwignia kosztuje w ASO ponad 400 zł. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarpi Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Może się komuś przydać - odświeżam temat. U mnie od jakiegoś czasu pojawiał się komunikat frein parkin a controler i trójkąt z literką P po kilku sekundach w momencie, kiedy zatrzymywałem się na światłach. W momencie wciśnięcia pedału sprzęgła komunikat na wyświetlaczu znikał. Hamulec normalnie działał. Pojechałem więc z tym problemem do elektronika samochodowego, który podłączył Scenica pod Clipa (komunikat ten pokazywał mu się na jego kompie także w trakcie jazdy). Okazało się, że przyczyną pojawiania się tego komunikatu był uszkodzony czujnik biegu wstecznego i luzu EPS znajdujący się w skrzyni biegów (w czujniku zapiekł się bolec) - w załączniku jak on wygląda. Po jego wymianie nie mam już pojawiającego się komunikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 ile taki czujnik kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) W downloadzie, w manualu wymiany tego czujnika w meganie, z maja 2011 roku napisano, że koszt francuskiego oryginału na tamten czas to 135- 190 złotych. Można jednak zakupić włoskie do Daci lub Nissana za 68zł Edytowane 7 Listopada 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarpi Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Mnie ten element wymieniał elektromechanik samochodowy, który kupił go w sklepie za ok. 95zł + 100zł robocizna. Obecnie nie mam żadnego komunikatu o błędzie hamulca postojowego. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi