BOBI2006 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) Witam mam akumulator 1,5 roku a rano po postoju nie moge odpalic po zmierzeniu akumulatora bez odpalonego silnika pokazuje 12,6v na odpalonym silniku 13,8v byłem w sklepie i powiedzieli mi że altrnator za słabo ładuje a ładuje 13,9v przy właczonych światłach czy to awaria alternatora czy wina akumulatora. Edytowane 16 Lipca 2013 przez BOBI2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Odpowiedz sobie sam jak ładowanie powinno być w okolicach 14.5V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekmie Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Witam. bez odpalonego silnika pokazuje 12,6v Po kilku godzinnym postoju to przeważnie takie napięcie(na nowym nie miałem wyższego jak 12,8 V) występuje na akumulatorze i powinien swobodnie zakręcić rozrusznikiem.Najlepiej jeszcze zmierzyć aerometrem gęstość elektrolitu oraz napięcie na rozruszniku w momencie próby uruchomienia.Np. może być duży spadek napięcia na klemach czy innych połączeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Najlepiej jeszcze zmierzyć aerometrem gęstość elektrolitu Życzę sukcesu w tzw akumulatorach bezobsługowych, bez ich zniszczenia tego nie zrobisz.Naładowany akumulator ma właśnie ok. 12,5 +/_ 0,5 V, akumulator który ma mniej ok 10 V nadaje się do ładowania, taki co ma mniej niż 9,5 V nadaje się tylko do wymiany. Jest jedno ale, po ładowaniu napięcie na baterii może mieć nawet te 12,5 V, ale w wyniku jego uszkodzenia lub zużycia nie będzie w stanie zakręcić silnikiem. Są specjalne mierniki, za pomocą, których można zmierzyć napięcie baterii pod obciążeniem i to jest najlepszy test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi