piotr26798 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam mam problem ze swoim autem.2 tygodnie temu padł mi totalnie akumulator po naładowaniu jeździłem 3 dni i powtórka.Pojechałem do elektryka zbadać akumulator ten okazał się dobry.Pomiar amperomierzem wykazywał pobór prądu na zamkniętym samochodzie między 30 a 50 mA ,pobór prądu na nie zamkniętym samochodzie 230mA po 20 min spadek do 20 mA.Elektryk stwierdził że samochód ma dobry wręcz książkowy pobór. Według niego auto jest sprawne nie ma lewego poboru a po tygodniu znowu padł ponownie.może jest to jakaś wskazówka ale akumulator pada tylko w nocy niezależnie czy auto jest otwarte czy zamknięte.Elektrycy rozkładają ręce proszę o pomoc.Mam renault scenic 16 benzyna rok.2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Najprościej byłoby podmienić aku na inny pewny na kilka dni by wykluczyć układ el. samochodu. Nieraz okazywało się, że sprawny akumulator był jednak niesprawny Twierdzisz, że pada tylko w nocy, proponuję zrobić pomiar poboru prądu przy zasłoniętym czujniku zmierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr26798 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) Też myślałem nad podmianą aku,chociaż ten ma dopiero 3 lata a jeżeli chodzi o czujnik zmierzchu to powiem szczeże nie wiem nawet czy go mam.Może jakaś podopwiedź jak to sprawdzić Dodano: 24 lip 2013 - 19:48 Też myślałem nad podmianą aku,chociaż ten ma dopiero 3 lata a jeżeli chodzi o czujnik zmierzchu to powiem szczeże nie wiem nawet czy go mam.Może jakaś podopwiedź jak to sprawdzić Edytowane 24 Lipca 2013 przez piotr26798 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 chociaż ten ma dopiero 3 lata Gdyby to były lata 80-siąte to bym się zgodził z tym stwierdzeniem, obecnie na taki akumulator mówi się, że ma już trzy lata Czujnik zmierzchu jest na przedniej szybie, czarne kółko o średnicy ok. 5 cm i wewnątrz niego biały czujnik zmierzchu w kształcie zaokrąglonego trójkąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Też myślałem nad podmianą aku,chociaż ten ma dopiero 3 lata To już kwalifikuje się do wymiany. Bosch w Tico wytrzymał mi tylko 2,5 roku. Centra w Twingo wytrzymała 4 lata. Więc proponuje podjechać z naładowanym akumulatorem do warsztatu zajmującym się akumulatorami i niech sprawdzą Twój jak zachowuje eis podczas próby obciążenia go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr26798 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Jak pisalem akumulator byl sprawdzany u elektryka w warsztacie z akumulatorami i ten stwierdzil ze jest dobry,zastanawiam sie nad tym czujnikiem zmiezchu bo po 1 szyba w maju byla wymieniana a po 2 po mimo zgaszenia swiatel zamkniecia auta swiatla dalej sie palily,ale nie bylem przy tym wiec nie wiem na 100% mysle ze pojade na clipa moze on cos wykryje Regulamin pkt. 5.6, 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sice Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 A ja bym raczej próbował szukać problemu nie w akumulatorze, ale w alternatorze. Może on pobiera prąd? Spróbuj odłączyć go na chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr26798 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 ja mam w samochodzie wlaczone auto lights de-activated wiec to chyba nie czujnik zmierzchu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi