Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane automat - syczy i dmucha...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam megankę od 2 tygodni i jest to moje pierwsze renault i pierwszy samochód z automatem. Od początku występuje pewien objaw a ostatnio się nasilił. Mianowicie podczas jazdy kiedy przyhamuję a następnie puszczę hamulec, to w momencie puszczenia hamulca słychać głośny i gwałtowny odgłos "syczenia" - jakby ktoś spuszczał powietrze np. z materaca. Jak ponownie wcisnę hamulec to odgłos gwałtownie ustaje. Jak przyspieszę, to syczenie powoli cichnie, a po zdjęciu nogi z gazu znów się pojawia ale nie tak gwałtownie jak w przypadku hamulca. Dźwięk przy wciskaniu i puszczaniu hamulca pojawia się również na postoju przy wyłączonym silniku (!) ale znacznie cichszy niż podczas jazdy... Dźwięk wydobywa się jakby spod kierownicy z lewej strony. Auto przyspiesza i hamuje normalnie a automat zmienia biegi (chyba) normalnie i bez szarpnięć.

Co to może być? Pomóżcie, bo zgłupiałem..

Dzięki za pomoc.

Nowe serwo kosztuje 400-1000zł (!), a używane można znaleźć nawet poniżej 100 i teraz pytanie:

Czy to jest rzecz, która się z czasem zużywa, czy po prostu zdarzają się jednostkowe awarie?

Jest sens kupować używaną część?

Czy serwo różni się w samochodach z i bez ABS? (z tego, co wiem, wszystkie poliftowe miały już ABS w standardzie, więc jak ktoś sprzedaje używaną część do 1,6 16v, to samochód z którego pochodzi miał ABS...)

Czy wymieniając serwo wymienia się płyn hamulcowy??

Edytowane przez tomcat081

cięcie

Dzięki! Jeśli to możliwe, to by mnie urządzało...

Ktoś może podrzucić namiar na godny polecenia zakład (woj. Lubelskie), który robi takie regeneracje?

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.13 - cytowanie

Tomik

Edytowane przez Tomik