tomcat081 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Mam megankę od 2 tygodni i jest to moje pierwsze renault i pierwszy samochód z automatem. Od początku występuje pewien objaw a ostatnio się nasilił. Mianowicie podczas jazdy kiedy przyhamuję a następnie puszczę hamulec, to w momencie puszczenia hamulca słychać głośny i gwałtowny odgłos "syczenia" - jakby ktoś spuszczał powietrze np. z materaca. Jak ponownie wcisnę hamulec to odgłos gwałtownie ustaje. Jak przyspieszę, to syczenie powoli cichnie, a po zdjęciu nogi z gazu znów się pojawia ale nie tak gwałtownie jak w przypadku hamulca. Dźwięk przy wciskaniu i puszczaniu hamulca pojawia się również na postoju przy wyłączonym silniku (!) ale znacznie cichszy niż podczas jazdy... Dźwięk wydobywa się jakby spod kierownicy z lewej strony. Auto przyspiesza i hamuje normalnie a automat zmienia biegi (chyba) normalnie i bez szarpnięć. Co to może być? Pomóżcie, bo zgłupiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Prawdopodobnie serwo do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Kłopot z nieszczelnym serwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcat081 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Jeśli tak, to drogie to jest? A czy póki co jazda jest niebezpieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 A czy póki co jazda jest niebezpieczna? Po prostu mnie masz wspomagania hamulców i trzeba mocno wciskać pedał hamulca aby auto zatrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcat081 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc. Nowe serwo kosztuje 400-1000zł (!), a używane można znaleźć nawet poniżej 100 i teraz pytanie: Czy to jest rzecz, która się z czasem zużywa, czy po prostu zdarzają się jednostkowe awarie? Jest sens kupować używaną część? Czy serwo różni się w samochodach z i bez ABS? (z tego, co wiem, wszystkie poliftowe miały już ABS w standardzie, więc jak ktoś sprzedaje używaną część do 1,6 16v, to samochód z którego pochodzi miał ABS...) Czy wymieniając serwo wymienia się płyn hamulcowy?? Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez tomcat081 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zawsze możesz próbować zregenerować swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcat081 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) cięcie Dzięki! Jeśli to możliwe, to by mnie urządzało... Ktoś może podrzucić namiar na godny polecenia zakład (woj. Lubelskie), który robi takie regeneracje? Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Tomik Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Poczytaj, może TAM coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi