elbandito Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Od 2 tygodni mam Grand Scenica II phI Mam dwa dziwne plastikowe elemeny przy przednim zderzaku. Po lewej i po prawej stronie. Czy ktoś widział już coś takiego? Miałem lekki problem z tym przy przeglądzie auta. Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 A to nie są pseudo gwizdki odstraszające zwierzęta? idą tam jakieś kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Do tych gwizdków nie idą kable. To gwizdki kupowane w marketach i w Allegro, do przyklejenia na przód auta. Ponoć działają pod wpływem przepływającego przez nie powietrza w czasie jazdy, wydając niesłyszalny dla ucha ludzkiego, a nieznośny dla zwierząt gwizd. Czy to faktycznie działa, czy to tylko placebo i chwyt na zarobienie kasy przez producenta, trudno mi powiedzieć. http://allegro.pl/odstraszacz-zwierzat-2-sztuki-i3455592945.html Są i pojedyncze o wiele tańsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) grzesik1 Nie mam kanału, aby to sprawdzić, ale wygląda to na część, która ma raczej połączenie kablowe. Jutro postaram się wczołgać pod auto i sprawdzić czy widać kabelki. Możliwe, że masz rację z tym odstraszaniem zwierząt. Jak dziś jechałem przez miasto, to jakiś pies odwracał się w moją stronę i właściciel miał problem z jego uspokojeniem. Od teraz zacznę zwracać na to uwagę. Jakim miernikiem można sprawdzić te dźwięki? /edit gojgien, z tej aukcji te elementy wyglądają identycznie jak moje. Widzę, że problem rozwiązany. Muszę tylko zobaczyć jak to jest montowane, aby móc to wywalić gdyby policja przyczepiła się. Przecież nie ma na to homologacji. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez elbandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Na to nie potrzeba homologacji ,a na zwierzęta działa i oto w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 no ale po co to jest???? Żeby pies nie wpadł nam pod auto?? Bo raczej kablożercy to nie odstraszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszb Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 teoretycznie pies,kot,dzik,sarna,jeleń .... teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Skoro mam to zamontowane, to będę obserwował zwierzęta i sprawdzę czy to faktycznie działa. Może to trochę potrwać, bo przez wszystkie lata jak prowadzę, to nie miałem sytuacji w której by się to przydało. Najlepiej byłoby spotkać na drodze stado baranów i zobaczyć czy [cenzura] :!: Nas forum cenzuralnie się wysławiamy. :!: - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 to na wiejską trzeba by skoczy :!: A tak serio bardziej - 60 km/h Sarna w lesie... "Cienko" to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravic_m Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Kiedyś testowałem ten szajs. Jeździłem co prawda Skodą, ale jakie to ma znaczenie? Jeżdżę co tydzień z Olsztyna na Mazury. Spora część trasy to lasy, puszcza, więc jest na co polować. Masa lisów, sarny i jelenie chodzą czwórkami, kilka razy widziałem rodzinki dzików. Łosi jakoś nie miałem szczęścia poznać. Preferuję jazdę wieczorno-nocną, bo zwierzyna jest bardziej obliczalna od ludzi. ;-) No, ale i na nią trzeba uważać. Dlatego dałem się nabrać na te gwizdki. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Zwierzaczki na prawdę to słyszą! Sęk w tym, że jak usłyszą wyciągają łby dęba do góry i nasłuchują. I bądź tu mądry: co takie bydlę chce wtedy zrobić? Ucieknie przez drogę, czy w drugą stronę? Podobny efekt jest, gdy świecisz im "długimi". Doszedłem w końcu do wniosku, że zwierzyna nie lubi być niepokojona ostrym światłem albo dziwnym świstami. Nawet łba od trawy nie odrywają gdy nie eksperymentuję. Totalna ignorancja. :) Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi