mar_bis Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Jestem świeżo po wymianie oleju i filtra. Wlałem książkowe 4,5 litra, a na bagnecie nie ma ani śladu. Jedyne co - tylko po uruchomieniu samochodu bagnet zostaje zachlapany w połowie między wartościami min i max. Gasze samochód - sprawdzam poziom oleju i znów bagnet czysty. Co ciekawe - zlanego oleju było ponad 5 litrów. Powiększył mi się silnik, czy co? Ktoś może zna długość bagnetu? Wersja silnika 82km. Komputer wyświetla komunikat o prawidłowym poziomie oleju. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez mar_bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) masz nieprawidłowy bagnet - w 1.5 dCi lubią się łamać, jak się na zimnym silniku sprawdza stan oleju. pewnie ktoś włożył nieoryginalny mój ma numer 346582 Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_bis Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Twój bagnet widzę, że ma okrągły przekrój. Mój jest płaski i ma +/- 53 cm na całej długości. W innym temacie widzę, jak piszesz, że masz wersję 101KM, ja mam niestety inną. Nie widzę też nigdzie na swoim numeru. Gdzie masz numer na Twoim? Ew. czy ktoś z Was po nr. VIN jest w stanie sprawdzić jaki dokładnie powinienem mieć bagnet? Bo jazda z nadmiarem litra oleju zdrowa dla silnika raczej nie jest. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez mar_bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) przekrój nie ma znaczenia - na fotce mojej jest "stary" złamany bagnet. nowy mam płaski. bagnet dokupisz na alle, ceny ok. 30 PLN, kupuj patrząc na długość! na 100% masz taki sam bagnet jak w moim. podczas wymiany oleju do mojego silnika wlewam zawsze ok. 5 litrów i stan jest na MAX. po 10 kkm jak robię następną wymianę, to na bagnecie jest połowa, pomiędzy MAX a MIN, czyli ubyło ok. 0,5 litra/1000 km. sprawdzenie oleju najlepiej wykonywać na ciepłym silniku, jak bagnet jest miękki. u mnie dodatkowo jeszcze pokręcam przy wyciąganiu, bo tak niefortunnie te bagnety ktoś wymyślił :D Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_bis Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Na podwórku stoi też Laguna 1.9dCi. Wziąłem od niej bagnet - wchodzi na 54cm, twój wchodzi na 53. Ten bagnet pokazuje mi maksa - czyli odejmując ten centymetr wychodziłoby idealnie pośrodku. I teraz strach - jeździć, czy nie jeździć? ;| Możliwe, że mam jakąś większą miskę, czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 kup właściwy bagnet i jeździj z tym stanem, co masz. co jakiś czas kontroluj miarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi