szlaq Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Witam, od razu zaznacze,że znalazłem podobny temat w dziale poświeconym MII jednak niezbyt mi on pomógł dlatego postanowiłem zapytać. W mojej MIII nie mam podświetlenia panelu gdzie znajdują sie pokrętła do ustawiania manualnej klimatyzacji. Czy ktoś może przerabiał ten temat i wie jak należy postapic (co odkrecic) i co wymienic aby ten panel ponownie był podświetlany ?? Z góry dziękuję za pomoc. Dodano: 18 wrz 2013 - 14:21 Cóż rozumiem że nikt nie miała dotychczas tego problemu :/ Zostaje wiec albo ASO albo tak zwane robótki ręczne z nadzieją że nic nie zepsuje :/ Edytowane 4 Września 2013 przez szlaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 To pomoże, a jak panel będzie na wierzchu to już powinieneś sobie poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlaq Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Dzięki P_r_z_e_m_o fantastyczny filmik dzieki któremu bede w stanie się za to zabrać :D jeszcze raz wielkie dzieki :D Edytowane 18 Września 2013 przez szlaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynkov Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Trochę odświeżę temat, dzisiaj oddałem samochód do mechanika w celu serwisu klimy. Po odebraniu samochodu wszystko pięknie i ładnie, aż do wieczoru, gdy zorientowałem się, że nie świeci jedna z żarówek podświetlenia panelu nawiewu/klimatyzacji manualnej. Czy jest podstawa do tego aby sądzić iż to wina jakiegoś błędu po ich stronie, czy po prostu niefortunnie w tym samym czasie się spaliła żarówka?. Czy ktoś ma już z tym doświadczenie, czy wymiana takiej żarówki to prosta sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zborek23 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Po co mnie papugujesz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Odświeżam gdyż nie mogę znaleźć odpowiedzi a mam taki sam problem, nie świeci mi w ogóle panel odkąd odebrałem auto od mechanika po wymianie filtrów. Może wiecie który bezpiecznik za to oświetlenie odpowiada? Z góry dzięki. Regulamin pkt. 5.9, 5.13 -Prezes Dodano: 01 lis 2015 - 16:24 Przepraszam za popełnienie takiej gafy. Jednakowo proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam Edytowane 31 Października 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animisiewaz Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Koledzy, niedawno wymieniałem żarówki w tym panelu. Wchodzą 2 szt. malutkich żaróweczek, można je kupić z oprawką (bodajże nazywa się to B8,5d http://allegro.pl/zarowka-bax10d-b8-5d-1-2w-12v-bosma-0201-i5194906634.html), a można kupić "gołą" żaróweczkę i sobie przelutować do oprawki(http://allegro.pl/zarowka-miniaturowa-podswietlenie-12v-40ma-i5286296419.html) Wymiana: - zdejmujemy listwę nad schowkiem - zdejmujemy ramkę radia - odpinamy akumulator - wyjmujemy radio (łatwo wyjąć 2-ma zagiętymi drutami) - odkręcamy panel nawiewów (2 wkręty), ostrożnie rozpinamy obydwa cięgna i złącze (trzeba delikatnie pomanewrować panelem w otworze, żeby to porozpinać) - dostęp do żaróweczek jest od tyłu panelu, są wkręcone w płytkę pcb tego paneliku Montaż w odwrotnej kolejności. Swoją drogą, przy tak futurystycznym kokpicie spodziewałem się tam raczej LEDów, ale cóż :P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zborek23 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 A orientujesz się który bezpiecznik odpowiada za ten panel? bo moze to on poszedł a w drugiej kolejności sprawdzę żarówki :) w każdym bądź razie dzięki wielkie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rakle Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) można kupić "gołą" żaróweczkę i sobie przelutować do oprawki(http://allegro.pl/zarowka-miniaturowa-podswietlenie-12v-40ma-i5286296419.html) Kolega się baaardzo myli. Żarówki w manualnym panelu klimatyzacji to zwykłe T5 o mocy 1.2 W i nie są to te "gołe" pokazane na drugiej aukcji. Na pewno nie trzeba ich kupować z oprawkami lub lutować, gdyż te żarówki można wyjąć z oprawek. Warto również dodać, że pojawiły się na allegro takie żarówki w kolorze niebieskim które pasują do podświetlenia gniazda zapalniczki. Edytowane 2 Listopada 2015 przez Rakle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animisiewaz Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Faktycznie, z tą 40mA może trochę przesadziłem, bo 1,2W to około 100mA. Ale podobne żarówki, z wyprowadzeniami drutowymi zakładałem u siebie do plastikowych oprawek takich, jak w pierwszym linku. Według mnie żarówka T5 to coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-zarowki-t5-1-2w-12v-podswietlenie-zegarow-i4927788493.html - a taka na pewno się nie zmieści w panelu sterowania nawiewami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rakle Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Według mnie żarówka T5 to coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-zarowki-t5-1-2w-12v-podswietlenie-zegarow-i4927788493.html - a taka na pewno się nie zmieści w panelu sterowania nawiewami :) W zeszłym tygodniu akurat wymieniałem obie te żarówki i gwarantuję, że w oryginalne oprawki pasują bez problemu. Bardzo proszę o niewprowadzanie innych użytkowników w błąd. Edytowane 3 Listopada 2015 przez Rakle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animisiewaz Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 W takim razie występują 2 wersje panelu sterowania, bo u mnie były to żarówki takie, jak napisałem w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rakle Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) papuga Ale które, bo oprawa BAX 10 ma żarówkę o średnicy 5 mm czyli również T5, natomiast żarówka do wlutowania T1 jest o 1 mm węższa. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 8 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ja wymieniałem tydzień temu i potwierdzam, że są zwykłe wyciągane z oprawek żarówki typu T5. Może w nowszych wersjach coś zmienili ale w ph1 jest T5. Bez większych problemów można też dostać kolorowe silikonowe nakładki na żarówki (jeśli ktoś chce sobie zmienić kolor podświetlenia). U mnie żarówka podświetlenia gniazda zapalniczki miała właśnie taką nakładkę (mało brakło a poszłaby do kosza razem z żarówką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekp Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witam Dzisiaj wymieniłem żarówki nawiewu manualnego i ja tam mam żarówki B85d. Moje MIII jest z 2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Dzięki za porady , dziś też wymieniałem u siebie , wcześniej kupiłem tak jak pisaliście żarówki T5 , od razu dwie wymieniłem . Nie wiedziałem jeszcze jak zdemontować przycisk start stop ,ale wystarczył filmik na YT i poszło ( wystarczy ścisnąć wtyczkę i pociągnąć w stronę auta ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi