Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Odpala i gaśnie

splice

Rekomendowane odpowiedzi

Po wyłączeniu zapłonu silniczek krokowy powinien sobie ustawić położenie zerowe. Przed włączeniem silnika możesz 2-3 razy włączyć i wyłączyć zapłon, bez odpalania silnika.

Może ktoś mi powie, jeśli się przeprowadza krok po kroku procedurę przyuczenia silniczka, jak opisują to forumowicze, a silniczek ani drgnie i się nie ustawia, to czy jest uszkodzony? Kupiłam nowy silniczek krokowy i jest jakiś klops totalny. Wcale on nie działa i się nie ustawia. Grzybek jest zablokowany, w obecnym, funkcjonującym też jest zablokowany. Nie wiem, o co chodzi, na forum jest różnie opisane, jedni regulują grzybkiem, inni rozbierają, jeszcze inni nie mają problemu z tym. Ja już kiedyś wymieniałam silniczek i po przeprowadzeniu procedury było wszystko w porządku, czemu tym razem tak się nie dzieje?

Edytowane przez aston76

Po wyłączeniu zapłonu silniczek słychać jak się ustawia. Tak przynajmniej jest u mnie.

Może trzeba odłączyć na chwilę akumulator, żeby zresetowały się ustawienia? Nie wiem, akurat zawsze wymianę robiłem na rozłączonym akumulatorze i zawsze silniczek się ustawiał. Słychać było jego pracę.

Jeżeli to nie pomoże to albo nie dochodzi napięcie, albo silniczek jest uszkodzony. Ewentualnie bardzo cicho pracuje.

Akku był odłączony ze 40 min i wymiana. i potem podłączony. niestety nie słuchałam, czy wydaje odgłosy. Forumowicze piszą, że należy auto zapalać i gasić kilka razy. Nie pomaga. dziwna sprawa. może i uszkodzony...

Gość BlackRaven

Druga sonda jest zapisana programowo w sterowniku i na to nie ma co zwracać uwagi.

Co do pierwszej sondy to wartości podczas pracy silnika muszą się ciągle zmieniać co najlepiej na oscyloskopie widać,jak wartość stoi to sonda do wymiany

a wiesz może, czy gdyby chwilowo była utrata sygnału z sondy lambda, to czy instalacja LPG by się w takim przypadku rozłączyła?

Czy jak wypnę wtyczkę od sondy, to sterownik dobierze sobie jakąs wartość i bedzie ok dla auta(tak testowo)? Czy wtedy LPG działa, jak nie bedzie tego sygnału?