punxhc Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Hej, Mam problem z hamulcem prawego tylnego koła (ale tylko prawego), co widać po zużyciu tarczy: - strona zewnętrzna tarczy jest "spolerowana" tylko w 60% szerokości - strona wewnętrzna tarczy jest pokryta rdzą, tylko delikatnie "muskana" przez klocki - pozostałe tarcze są w pełni ok, ładnie spolerowane przez klocki na 90% szerokości <><><><><><><><><><>><><><><> Klocki (FERODO) i tarcze wymieniane może z 30tys. km temu. U mechanika przeczyszcone klocki i prowadnice hamulca (cały zacisk "pływa" jak trzeba). Tłoczek działa - sprawdzone na zdjętym zacisku (wciśnięty hamulec -> tłoczek się wysuwa). Do wsunięcia tłoczka użyliśmy oczywiście przyżądu, który za razem obraca i wciska tłoczek. <><><><><><><><><><>><><><><> Hamulec nie jest zapowietrzony (sprawdzone). <><><><><><><><><><>><><><><> Co może być przyczyną tak słabego hamowania jednego tylnego koła? Szukałem na forum ale podobnego przypadku nie znalazłem. <><><><><><><><><><>><><><><> Pozdro. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 21 Października 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekmie Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Witam.Nie jestem pewien,ale problem może tkwi w czujnikach ABS.Strona z opisem czujników http://www.motofakty.pl/artykul/poznaj_tajemnice_czujnikow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 U mnie zacisk zdjęty, wyczyszczony ładnie chodził[tłoczek i prowadnice],po założeniu i przykręceniu blokował się,okazało się ,że przy dokręcaniu ,swożeń-prowadnik i rurka zewnętrzna delikatnie zmieniały współosiowość i mechanizm zakleszczał się.Podnieś tam auto,zdejm koło,ktoś naciska na hamulce i popatrz czy jest reakcja na podał hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punxhc Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 U mnie nic się nie zakleszcza, cały zacisk ładnie pływa na prowadnicach, a tłoczek się wysuwa przy naciskaniu hamulca... A czyścił ktoś z Was tłoczek? Jak skomplikowane jest jego wyjęcie, jest na to jakiś manual? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi184 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Dołączam się do pierwszego postu. Mam To samo a nie wiem od czego zacząć aby to samemu naprawić. W zimę ślisko i chodź auto walczy z tym aby nie obróciło to i tak czuć tą próbę przekrzywienia toru jazdy Dodano: 03 maj 2014 - 21:01 U mnie sprawa załatwiona. Odpowietrzanie układu. Zapomnijcie że na własną rękę się uda. Tylko serwis i specjalne urządzenia do tego pomogły w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi