megan_pomocy Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Cześć, Do wymiany mam tarcze i klocki TYŁ w Megane II 2008r z ABS. Dziś dzwoniłem do ASO, koszt wymiany 1100zł na natomiast chyba pójdę w innym kierunku: - wymiana samemu (jakie wtedy kupić, na allegro, w sklepie?) - wymiana w Łodzi na Legionów (nie wiem jeszcze po ile) - wymiana w Łodzi na Rycerskiej (nie wiem po ile) Jakie narzędzia trzeba mieć do wymiany samemu, jakie kupić tarcze i klocki, na allegro jest dużo modeli w różnych cenach. Jeśli chodzi o doświadczenia to wymieniałem kiedyś same tarcze (ale to przód a nie tył) w Sienie, klocków nigdy. Ceny jak pisałem różne, najwięcej w przedziale 400-450zł, ale wpadł mi w oko taki zestaw z odbiorem osobistym: http://allegro.pl/tarcze-tyl-klocki-megane-ii-clio-iii-modus-i3600594318.html Edytowane 2 Listopada 2013 przez megan_pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domcio181 Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Gdybyś wymieniał sam: http://megane.com.pl/topic/3088-how-to-wymiana-klockow-hamulcowych-megane/ (tylko że to do phI).Pamiętaj, że trzeba tłoczki wkręcać, a nie wbijać, rozpychać itp. (wystarczy byle jakie "narzędzie" z ząbkami.)Wymieniałem tydzień temu w c-maxie klocki i tarcze z tyłu - nic trudnego. Co do wyboru - Możesz kupić w średniej cenie klocki i tarcze, możesz drogie- wybór zależy od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dzięĸi za odpowiedz, a czy te Meganki były bez ABSu? Moja jest z ABS i się zastanawiam, czy mam zwracać uwagę na coś szczególnego w kompletach klocków i tarcz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekmie Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Witam. Nie wiem czy u Ciebie jest identycznie.Ja do siebie dorobiłem "klucz" z płaskownika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domcio181 Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Z tego co wiem wszystkie miały ABS, klocki i tarcze są te same tzn. patrz pod phII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Ok to jeszcze jedno pytanie - niektóre zestawy są z łożyskami inne bez, auto ma 60tyś przejechane, warto brać komplet z łożyskami? Jest jakoś 150zl więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorph Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 A nie lepiej skorzystać z zamienników Motrio i zrobić w serwisie? - klocki i tarcze z wymianą to ok. 800 zł i masz gwarancję. Motrio jest porównywalne z oryginałem - przynajmniej tak mi kiedyś powiedzieli w Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Witam,ja było też w ASO cena też ponad 1000zł,skorzystałem z innego warsztatu zajmującego sie naprawianiem Reno i zaproponawali mi wymianę samych tarcz a łożyska przełożą,a koszt tarcze i klocki 500zł,i do tej pory wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Tarcze na tył wymienione, tarcze Samko, 480zł (tarcze, łożysko, klocki, pierścień ABS) z przesyłką, koszt wymiany 120zł, 1h. Jedyne co mnie zastanawia to to, że auto ma 60tyś przebiegu (2008r, kupiłem rok temu w salonie Citroena, ktoś zostawił w rozliczeniu. Jest z Polski, serwisowane co ok 10tyś.), przed zakupem dzwoniłem do ASO ze stempelków i mieli rejestr na ilu km auto było na przeglądach i wszystko się zgadzało. Ale żeby po 60tyś tylne tarcze były do wymiany??? Ciekawe czemu miały 95% zużycia a przednie mają 75% jak mi to ASO wymierzył na przeglądzie. Może moje auto ma więcej przebiegu :) Dodam, że I wszy właściciel z Warszawy, więc może tam się szybciej zuzywają - ciągle hamują bo korki mają ;) Edytowane 8 Listopada 2013 przez megan_pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorph Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Ja mam 156 tys. km przejechane a tarcze od nowości te same. Powoli przymierzam się do wymiany, ale dopiero za kilka mcy. 60 tys. to faktycznie zbyt szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Dodam, że I wszy właściciel z Warszawy, więc może tam się szybciej zuzywają - ciągle hamują bo korki mają :) Pewnie to wina kwaśnych deszczy w stolicy. Prędzej bym stawiał na przebieg samochodu 160 lub nawet 260 tys km, korek to korek - taki sam w Warszawie jak i Gdańsku. Edytowane 9 Listopada 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) No z tym przebiegiem to sprawdzałem - dzwoniłem do serwisów, to są dwa ASO z wawy i miały dokładny rejestr co i kiedy, wszystko zgodne z książką. A jeśli chodzi o korki to nie do końca się zgodzę - w Warszawie do pracy jeździłem 50min a w Łodzi 20min, biorąc pod uwagę sam czas, zużycie układu hamulcowego byłoby min dwukrotnie większe - w Łodzi takich korków nie ma choć jest większa od Gdańska. Dodam jeszcze, że tarcza miała 8-9mm, niektórzy jak czytam wymieniają przy 7, więc wymiana wymianie nie równa. ASO wymienia przy 9mm. Edytowane 9 Listopada 2013 przez megan_pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 w Warszawie do pracy jeździłem 50min a w Łodzi 20min, biorąc pod uwagę sam czas, zużycie układu hamulcowego byłoby min dwukrotnie większe - w Łodzi takich korków nie ma choć jest większa od Gdańska. Proponuję przyjechać teraz do Łodzi i kolega się przekona jakie teraz są korki w Łodzi. Przejazd z Widzewa na Retkinię teraz zajmuje około 1-1,5h w czasie szczytu. A wcześniej około 40 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 No tak, od tygodnia przebudowa Łodzi, poblokowali główne ulice i stąd te korki ale w Wawie tak zawsze, a chodzi o okres 2008-2011 rok a nie to co się od tygodnia w Łodzi dzieje. Jak czytam różne wątki, to jednak są tacy, którzy wymieniają nawet po 50tyś tarcze. Tu chodzi też o styl jazdy pewnie. I w sumie raczej tacy ludzie pojawiają się na forum jak mają jakiś problem i pewnie nikt tutaj się nie wypowie taki, bo to jest równoznaczne z przyznaniem się do złego stylu jazdy. W każdym razie jak się poszuka postów to można znaleźć i takich, którzy po 50 tyś wymieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Osobiście powiem jak auto jeździ z 2 pozycjami gazu i hamulca, to tarce i klocki ma wymieniane co 40tyś. km. Mam takiego kolegę co uznaje tylko te 2 pozycje i wymienia co 30-40tyś. km. A ja spokojnie się turlam do 60tyś. km na klockach. Dodano: 10 lis 2013 - 20:43 Co do wymiany klocków (przód/tył) to w ASO płaciłem za klocki i wymianę 350zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi