ma81 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Witam wszystkich. To mój pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość. Mam pewien problem w moim scenicu II 1,9 dci(120) 2003 na który nie znalazłem odpowiedzi. Problem pojawił się po wymianie silnika,ale nie jestem pewien czy jest z tym związany.Po odpaleniu auta i kilkunastu sekundach pojawia się service "P" i komunikat sprawdź hamulec ręczny.Po wciśnięciu sprzęgła wszystko wraca do normy. Podpięty komputer wykazuje błąd DF015 - obwód czujnika sprzęgła i 1DEF - niezgodność sygnału między czujnikiem i skrzynią.Czujniki przy pedale sprzęgła wydają się być sprawne,mechanik wymienił 2 czujniki w skrzyni (od wstecznego i od pozycji lewarka)ale problem dalej pozostał. Wszystko działa i tylko wywala ten komunikat po zatrzymaniu auta.Nie można odpalić auta w kombinacji hamulec + start. Wydaje mi sie również że ma to związek z temperaturą silnika, bo po przejechaniu kilkunastu km często nie wywala komunikatu.Jeżeli miał ktoś podobny problem to proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Czujnik od wstecznego i pozycji neutralnej lewarka jest w jednym czujniku.Więc nie mógł ci wymienić dwóch.Jeżeli dasz na luz i po naciśnięciu hamulca wciśniesz start i silnik nie odpala ,to masz zepsuty czujnik w skrzyni ten podwójny lub uszkodzoną instalację od tego czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Czujnik od wstecznego i pozycji neutralnej lewarka jest w jednym czujniku Nieprawda.. w skrzyniach w 1,9dCi są 2 oddzielne czujniki 2 pinowe.. Tu przykładowo jeden z nich: Drugi mogę jutro obfocić na starej skrzyni, bo nie one były tematem fotek, ten załapał się przypadkowo. Edytowane 5 Listopada 2013 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 To tego nie wiedziałem.Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma81 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dziękuję za zainteresowanie tematem.Mam tak jak kolega napisał 2 czujniki dwupinowe w skrzyni.Niebieski jak na foto i czarny-od pozycji lewarka.Po wymianie tego czarnego wydaje mi się, że pomogło na ok.2 tygodnie, ale problem powrócił.Bardzo prawdopodobne,że instalacja tego czujnika może być uszkodzona jednak dziwi mnie że wszystko działa i jeżdże z tym ponad pół roku.Możliwe, iż podczas wymiany silnika mechanik coś zepsuł lub źle podłączył instalację? Dziwne jest również, że po rozgrzaniu silnika i zatrzymaniu komunikatu nie wyświetla.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strenault Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Bardzo możliwe, czasami zdarza się, że po prostu nie wszystko zostało "złożone dobrze do kupy" i np. mechanik mógł uszkodzić wiązkę przewodu tego czujnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laguna_2005 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Podepne się pod temat <><><><><><><><><><>><><><><> Co oznaczcza bład obwodu czujnika sprzęgła ? <><><><><><><><><><>><><><><> Taki bład mi wywala po podłączeniu pod komp. Czujniki wymienione na nowe. <><><><><><><><><><>><><><><> Sytuacja zaistniała po wymianie tylnych klocków. <><><><><><><><><><>><><><><> SII 1,9dci 2005r Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 12 Listopada 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma81 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witam ponownie. Okazuje się że przyczyną wszystkich problemów opisanych powyżej jest czujnik biegu jałowego (położenia lewarka) w skrzyni. Był wymieniany na nowy jednak okazuje się, że jest jakiś wadliwy.Po wyjęciu i ponownym włożeniu autko odpaliło z hamulcem. Pomogło ale nie wiadomo na jak długo, prawdopodobnie trzeba będzie zakupić inny. Instalacja elektryczna okazała się sprawna. Dziękuję za wpisy i pozdrawiam. Dodano: 11 gru 2013 - 08:57 Witam. Problem zażegnany.Okazało się,że czujnik oryginalny(130PLN)jest 1,5mm dłuższy niż zamiennik (80PLN). Po wymianie jak na razie wszystko ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi