typical Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Przeróbki tej można łatwo dokonać w autach z elektryką szyb przednich. Drzwi tylne sobie darowałem, gdyż przyciski do ich sterowania są umieszczone na tunelu środkowym, a nie koło klamek, więc nie ma tam instalacji z napięciem, które włącza się po włączeniu świateł. Jak ktoś jest uparty, może sobie pociągnąć kabelek do drzwi (poprzez złączkę drzwiową). Mi się nie chciało. Zresztą siedzę z przodu tego samochodu. Więc tył może tak zostać. Nie widzę go. Ponieważ w Megance pourywały się klamki wewnętrzne (kolejny jak widzę dość słabo rozwiązany element tego auta), to zakupiłem na Allegro komplet 4 lampek. Ponieważ już wcześniej wymieniłem podświetlenie konsoli - zapragnąłem mieć podświetlenie klamek. Kodzt niewielki. W moim przypadku wszystko zamknęło się kwotą 5 zł za złączki. Diody i całą resztę miałemm. Potrzebne rzeczy: - Dwie diody 3 mm (w moim przypadku czerwone jak najciemniejsze na zdjęciach są przezroczyste, ale to porażka były za jasne teraz są najtańsze najciemniejsze) - Rezystory (ja miałem po 560 ohm, ale 1 kilo ohm wystarczy w zupełności i nie trzeba dawać po dwa wtedy). - złączki 2 pin (jak najmniejsze - ja mam za duże - wymienię je najszybciej jak się da na malutkie) - lutownica - cyna - klamki - klej na gorąco i pistolet do kleju - wiertło 3 mm - Papier ścierny 800 - Torks T30 i T15 Przed przystąpieniem do montażu albo kupujesz jak ja 4 klamki nowe, albo działasz na starych. By je wyjąć potrzebujesz torksa T30 Sposób zrobienie oświetlenia: 1. Wywierć otwór w klamce i przypasuj diodę 2. Popierem zeszlifuj diodę (by nie dawała skupionego swiatła - to nam jest niepotrzebne - potrzebujesz światła rozproszonego) 3. Ja by jeszcze mocniej ograniczyć prąd diody przylutowałem do niej dwa rezystory 4. Wkładasz diodę do klamki od środka ustawiasz ją tak, by była na równi z klamką. Potem wywijasz jej nóżki tak jak na foto 5. Zalewasz wszystko klejem na gorąco. Wiem, że to po Chińsku ten klej, ale jest bardzo skuteczny, trzyma diodę przy klamce i izoluje elektrykę, a o to nam chodzi. 6. Następnie musisz dolutować przewody i złączkę. Pamiętaj, by na czerwonym kablu zrobić plus, a na czarym minus. 7. Następnie druga część instalacji i idziesz do samochodu. 8. Tam musisz przeciągnąć instalację z góry na dół. By tego dokonać potrzebujesz torksa T30 do wyjęcia klamek (jeśli działasz na nowych klamkach) Jeśli już wyjąłeś klamki ten krpk oczywiście pomijasz. Następnie torks T15 i wyjmujesz uchwyt do zamykania drzwi, odkręcasz dwie śruby na dole tapicerki, zdejmujesz osłonę głośnika i wykręczasz 4 śruby mocujące głośnik. Potem siłujesz się z boczkiem (przykleili go na jakiś czarny klej, więc ciężko odłazi). Instalację wypuszczasz klamką i przekładasz do instalacji przycisków w drzwaiach. Następnie lutowanie. Lewe drzwi - kabel niebieski to plus, czarny to minus. Prawe drzwi niebieski plus, gruby czarno - ponarańcczowy to minus. Skręcamy boczki, montujemy klamki podpinając instalację. Złączka jest ważna, by przy zdjęciu boczka można było odpiąć klamkę. 9. Działa. Nie świeci mocno, raczej mam czerwoną poświatę, czyli efekt o jaki mi chodziło. Ja jak pisałem miałem przerobione podświetlenie konsoli na biało - czerwone, więc czerwone podświetlenie klammek jest idealne. W przypadku oryginalnego podświetlenia pomarańczowe diody są najblizższe oryginałowi. Edytowane 18 Listopada 2013 przez typical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DruM Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 spoko sprawa, może ja też coś takiego zastosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Prawie jak w moim sceniolu, przy czym ja mam i z tyłu, bo i prościej to było zrobić i z tyłu bardziej potrzebne, by nieczęsto tam jadące osoby po ciemku nie musiały obmacać całych drzwi, by klamkę znaleźć. (są takie giganty) Mnie to niepotrzebne w lewych przednich, bo wiem gdzie jest klamka, a podświetliłem tylko dla kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja by jeszcze mocniej ograniczyć prąd diody przylutowałem do niej dwa rezystory W zupełności wystarcza jeden odpowiedni :!: Na drugą nogę można było za to dać dodatkowo diodę zabezpieczającą ;) Albo źle czytałem albo nie doczytałem parametrów zastosowanych elementów a warto podać coby inni się nie męczyli w przeliczanki. Tak, tak - wartość rezystora można odczytać ze zdjęcia ale nie każdy zna kod rezystorów Dla tych co jednak chcą sobie policzyć to zaznaczam, że warto do obliczeń wstawić 15 V a nie 12 V :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Rezystor 1k ohm i dioda staje się nieśmiertelną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 nie znam się na elektronice ale po co rezystor jak dioda jest 12V. No i niezła jazda jak dioda się przepali. z wymianą trochę roboty będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
typical Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) W zupełności wystarcza jeden odpowiedni Brałem to, co miałem pod ręką Albo źle czytałem albo nie doczytałem parametrów zastosowanych elementów a warto podać coby inni się nie męczyli w przeliczanki. Mea culpa - uzupełniłem Dla tych co jednak chcą sobie policzyć to zaznaczam, że warto do obliczeń wstawić 15 V a nie 12 V Prawda to - powinien być stabilizator napięcia idącego do podświetlenia konsoli (w ściemniaczu), ale albo go nie ma albo niedziała jak powinien. nie znam się na elektronice ale po co rezystor jak dioda jest 12V. No i niezła jazda jak dioda się przepali. z wymianą trochę roboty będzie W konsoli Meganki mam diody od 3 lat już. Nie przepaliła się ani jedna. Ba - deska w PHII jest na ledach. Te przed wymianą były w aucie 12 lat i nadal świeciły. Podejrzewam, że te z klamek przeżyją ten samochód. I te diody są na 1,8V a nie na 12. Te niby na 12V potrafią się przepalić, bo jak piszę nie ma stabilizatora w Megane, albo jak jest, to średnio działa. Edytowane 18 Listopada 2013 przez typical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 ale po co rezystor jak dioda jest 12V. No i niezła jazda jak dioda się przepali. Własnie po to, by się nie przepalała, przecież dioda jest tylko na 12V,(w tym jeszcze tolerancja odchyłki parametrów, również w dół) a w instalacji przy pracującym silniku i ładującym alternatorze zazwyczaj jest więcej jak 12 nawet do 14,5V. Zmierz sobie na klemach aku jak silnik pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Brałem to, co miałem pod ręką ;) Zazwyczaj tak się robi :!: Jak jest to należy zużyć. Brawo za kolejny przydatny patent :) nie znam się na elektronice ale po co rezystor jak dioda jest 12V Tego można się domyślić po tym co napisałeś :!: Dioda jest sterowana prądowo i ten parametr jest ważniejszy, w przypadku diod, niż napięcie przy pracującym silniku i ładującym alternatorze zazwyczaj jest więcej jak 12 nawet do 14,5V. Dlatego do obliczeń warto wstawić 15 V by dobrać rezystor ograniczający. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Też myślę nad takim patentem tylko z pomarańczowymi diodami, ale chciałbym żeby po wyłączeniu świateł świeciły jeszcze ok 30-40s i dopiero zgasły. Co musiałbym zastosować i jak to podłączyć :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
typical Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 A coś takiego dokup i zamontuj - wszystko się da - tu tylko przykład - wyszukaj jaki Ci pdpowiada. http://allegro.pl/profesjonalny-sciemniacz-oswietlenia-wnetrzakabiny-i3709099805.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi