Pucek_TM Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Witam! Mam pewien problem do rozwiązania. Kupiłem megane II 1.5 DCI z problemem elektroniki. Wszystko skończyło się na tym, że do wymiany była tylko skrzynka bezpieczników (ta pod maską). Wymieniłem i wszystko gra i ogólnie jestem zadowolony. Tylko, że mam na klamkach guziki od zamykania drzwi, do tego według numeru vin mam Hands Free a ta opcja nie działa, dodatkowo nie otwiera mi się bagażnik z guzika na karcie. Dzwoniłem do byłego właściciela i mówił, że system Hands Free działał bez zarzutu i bagażnik się też otwierał. No i moje pytanie brzmi: Czy jeżeli kupiłem skrzynkę bezpieczników od meganki bez Hands Free i bez otwierania bagaznika z karty, to te funkcje nie będą u mnie teraz działały? Czy to się jakoś koduje? Nie mam na tej starej skrzynce naklejki z numerem. Jaką teraz powinienem kupić? Są jakieś uniwersalne? Mam megane z 2003 roku 1.5 dci. Klima manual, brak sensora deszczu zmierzchu. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Rafał. Dodano: 21 lis 2013 - 13:16 Dodam, ze bagażnik otwiera się normalnie z tyłu. Do tego jak naciskam na karcie guzik z ikoną otwierania bagażnika to migaja tylko kierunki. Dodano: 21 lis 2013 - 21:45 Pomoże mi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Skrzynka pod maską nie ma nic spólnego z systemem wolne ręce.Jeżeli chodzi o bagażnik to przycisk na karcie nie otwiera bagażnika ,tylko pozwala na to, że jak podejdziesz z kartą w kieszeni do samochodu to guzikiem przy rejestracji możesz otworzyć bagażnik.Jeżeli chodzi o otwieranie drzwi, to pewno masz zwarcie na którymś z guzików w klamce i komputer wyłączył system.Jest to dobrze rozpisane na forum poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek_TM Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Szukałem na forum ale wszędzie są informacje takie ogólne. Mikro przełączniki łatwo sprawdzić a jak sprawdzić czujniki z wnęk klamek? Czyli mówisz, że ta skrzynka za to nie odpowiada? To może wiesz który komputer/moduł za to odpowiada? W aucie miałem wyjętą tą skrzynke z pod maski, komputer spod maski, skrzynkę z pod kolan kierowcy. Więc może się coś zresetowało? Wydaje mi się, że 2 razy odpaliła bez karty w gnieździe ale bardziej to wyglądało na zwieszenie się auta spowodowane zbyt szybkim wyjęciem karty, a mianowicie gdy auto było odpalone z kartą w środku, nacisnąłem stop, wyjąłem kartę i wczesie nie dłuższym niż 5 sek. bez karty w środku nacisnąłem guzik start i odpaliła nie wywalająć komunikatu "Włóż kartę". Normalnie jak wejdę to bez karty nie odpali. Tylko komunikat " włóż kartę". I teraz drugie pytanie. Czy jeżeli nie działa aut. otwieranie po włożeniu ręki i pociągnięciu za klamkę i zamykanie mikroprzełącznikami to czy działało by samo odpalanie bez karty? Baterie nowe. Mam 2 karty i żadna nie paca. Ktoś mi kiedyś powiedział, że tylko jedna karta jest pod to zakodowana. ALe to dla mnie dziwne. Więc po co ten guzik na karcie z ikoną otwartej klapy? W fordzie z takiego guzika otwierał się bagażnik. Z resztą można go było otworzyć w 3 miejsach. A tutaj jakby rozwalił się guzik w klapie to kaplica. Naciskająć ten środkowy guzik na karcie migają kierunki 2 razy. Edytowane 22 Listopada 2013 przez Pucek_TM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Komputer ten przy kolanach.Tu jest wszystko opisane i to dokładnie http://megane.com.pl/topic/976-hands-free/page__st__512 Guzik na karcie jest po to że, jak siedzisz sobie na ławeczce i pijesz piwo ,a żona właśnie podchodzi do samochodu z zakupami, to naciskasz guzik i dajesz żonie możliwość otwarcia samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek_TM Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Samochodu? Czy tylko bagażnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Samego bagażnika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi