pawelchotyze Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Witam! Chciał bym się podzielić kolejnym doświadczeniem odnośnie maglownicy przy MEGANE II. Od dłuższego czasu pojawiły się w moim aucie metaliczne odgłosy przy jeździe po wybojach. Po wizytach u mechaników stwierdzili, że maglownica jest do regeneracji (regenerowałem ją 2 lata temu). Po krótkiej rozmowie z kolegą, który jest trochę mechanikowaty stwierdziliśmy, że sprawdzimy sami i okazało się, że w trudno dostępnym miejscu znajduje się śruba którą można wyregulować stuki. Zajęło nam to ok 40 minut i po sprawie, stuki wszystkie ucichły. Na początku poluzowaliśmy całą maglownicę dlatego tak długi czas ale jak się później okazało nie jest to konieczne. Wystarczy dobrać odpowiednie przedłużki do nasadki (klucz 13)i nic nie trzeba odkręcać. Kończąc wypowiedz chciałbym doradzić, że jeżeli mechanik mówi pierwsze co mówi , że maglownica do regeneracji i nic nie wspomina o tej śrubie to dupa nie mechanik. Warto najpierw sprawdzić regulację bo nie każdy o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Na jakiej zasadzie działa ta śruba?tzn.trzeba ją czymś kątrować?czy po prostu lekko dokręcić?jaki kierunek dokręcania zgodnie z ruchem zegara?opór duży? Jeśli dobrze widzę to jest tam tylko jedna śruba tzn sam sześciokąt zaraz pod osią ślimaka,czy to o tą śrubę chodzi? Auto stało na kołach w momencie regulacji czy podnośniku? Mam u siebie też takie delikatne stuki bardziej słyszalne gdy kiera jest tak o 10/15* w prawo,popukuje gdzieś tak jakby w okolicach pedałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponuryzniwiarz Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Też zauważyłem delikatne stuki u siebie,na moje pytanie do czego jest ta śruba mechanik stwierdził że jest nieistotna,mechanik zmieniony.Dołączę się do pytań kolego z postu wyżej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mortek Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Odświeżam temat, może więcej konkretów, może jakieś foto, bo jak większość tematów zaczęte ale nie dokończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli1973 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 również prosze o odpowiedż jak jest z tą śrubą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) A ja mam pytanie czy taka przekładnia kierownica cała będzie pasował do MEgane II sedan?: http://allegro.pl/przekladnia-kierownicza-renault-megane-scenic-ii-z-i5107083118.html Edytowane 15 Czerwca 2015 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcure Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Ta przekładnia będzie pasowała, wszystkie meganki i sceniki z elektrycznym wspomaganiam mają taką samą przekładnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Jaki jest objaw zużycia łożyczka (???) w przekładni? Bo u mnie jest luz i rzuca auto na boki przy dużych prędkościach. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawdem Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Po krótkiej rozmowie z kolegą, który jest trochę mechanikowaty stwierdziliśmy, że sprawdzimy sami i okazało się, że w trudno dostępnym miejscu znajduje się śruba którą można wyregulować stuki. Gdzie szukać tej śruby? Ja mam luzy na maglownicy w scenic 2 czy dojście jest od dołu czy góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Nie usuniesz luzu, u mnie było dużo rdzy od środka i nie wiadomo skąd woda przedostała do środka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcure Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Woda dostaje się albo przez pękniete osłony lub niedbale zamontowane. Pracuję w firmie która zajmuje się regeneracją przekładni. Sam mam megankę. My stosujemy takie zestawy jak na foto zawierające nowe osłony, opaski zaciskowe, podkałdki gumowe międzu przekładnię a osłonę i specjalny silikon uszczelniający. Przy zastosowaniu takiego zestawu dajemy gwarancję że woda się nie dostanie. Sam osobiście tak sobie robiłem i mam święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawdem Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jaki koszt u was regeneracji przekładni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 No ja miałem przekładnie fabryczną. I wymieniłem na nową i taniej niż regenwracja która nie wiadomo ile wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Ja za używaną po regeneracji przekładnie w IC zapłaciłem 590pln. Firma Lauber - ale na razie jeździ i przejechałem na niej do tej pory 8000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi