Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciał bym się podzielić kolejnym doświadczeniem odnośnie maglownicy przy MEGANE II. Od dłuższego czasu pojawiły się w moim aucie metaliczne odgłosy przy jeździe po wybojach. Po wizytach u mechaników stwierdzili, że maglownica jest do regeneracji (regenerowałem ją 2 lata temu). Po krótkiej rozmowie z kolegą, który jest trochę mechanikowaty stwierdziliśmy, że sprawdzimy sami i okazało się, że w trudno dostępnym miejscu znajduje się śruba którą można wyregulować stuki. Zajęło nam to ok 40 minut i po sprawie, stuki wszystkie ucichły. Na początku poluzowaliśmy całą maglownicę dlatego tak długi czas ale jak się później okazało nie jest to konieczne. Wystarczy dobrać odpowiednie przedłużki do nasadki (klucz 13)i nic nie trzeba odkręcać. Kończąc wypowiedz chciałbym doradzić, że jeżeli mechanik mówi pierwsze co mówi , że maglownica do regeneracji i nic nie wspomina o tej śrubie to dupa nie mechanik. Warto najpierw sprawdzić regulację bo nie każdy o tym wie.

Na jakiej zasadzie działa ta śruba?tzn.trzeba ją czymś kątrować?czy po prostu lekko dokręcić?jaki kierunek dokręcania zgodnie z ruchem zegara?opór duży?

Jeśli dobrze widzę to jest tam tylko jedna śruba tzn sam sześciokąt zaraz pod osią ślimaka,czy to o tą śrubę chodzi?

Auto stało na kołach w momencie regulacji czy podnośniku?

Mam u siebie też takie delikatne stuki bardziej słyszalne gdy kiera jest tak o 10/15* w prawo,popukuje gdzieś tak jakby w okolicach pedałów.

• 1 rok później...

Po krótkiej rozmowie z kolegą, który jest trochę mechanikowaty stwierdziliśmy, że sprawdzimy sami i okazało się, że w trudno dostępnym miejscu znajduje się śruba którą można wyregulować stuki.

Gdzie szukać tej śruby? Ja mam luzy na maglownicy w scenic 2 czy dojście jest od dołu czy góry?

Woda dostaje się albo przez pękniete osłony lub niedbale zamontowane. Pracuję w firmie która zajmuje się regeneracją przekładni. Sam mam megankę. My stosujemy takie zestawy jak na foto zawierające nowe osłony, opaski zaciskowe, podkałdki gumowe międzu przekładnię a osłonę i specjalny silikon uszczelniający. Przy zastosowaniu takiego zestawu dajemy gwarancję że woda się nie dostanie. Sam osobiście tak sobie robiłem i mam święty spokój.

post-40230-0-34344200-1434979777_thumb.jpg