czaperek Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Mam Scenica 2000 r.Kupiłem go kilka miesiecy temu przebieg 127 tys.km. Gałka zmiany biegówod początku miała duże drgania w czasie jazdy ( przy manipulacji pedałem gazu) lub nawet wręcz szarpała przy zmianie biegów i puszczeniu sprzęgła. Mechanik wymienił mi gumowy "amortyzator" skrzynie biegów i dolegliwości lekko zmniejszyły się, lecz nie ustały. Czy świadczy to o zużyciu skrzyni biegów, lub koniecznosci wymiany oleju w skrzyni biegów? Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii podpowiedzcie coś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 gumowy "amortyzator" - rozumiem że masz na myśli poduszkę pod skrzynią biegów? Być może nie tylko ta jedna poduszka jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airman Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Mój mechanik w Servisie stwierdził, że mechanizm zewnętrzny zmiany biegów wszędzie wygląda byle jak - tak jak mój. Drgania widać gołym okiem podczas przyspieszania lub hamowania silnikiem. Nigdy nie trzymaj sztywno ręką dźwigni. Mechanik odradził mi wymiany elementów mechanizmu zmiany biegów. Redukcję biegu na dwójkę robi się w chwili gdy obroty spadną poniżej 1500 (wtedy nic się nie zacina); przy wyższych obrotach kierowcy meldują problem z redukcją. Mam w rodzinie dwie megi 98 i 99 - obie tak mają(chociaż starsza ma więcej precyzji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibol Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 witam, mam od niedawna megane kombi 1.4 16V z 2003r. i też zauważyłem dziwne drgania gałki. Trochę mnie uspokoił Twój post, widać po prostu te typy tak mają :( W każdym razie może ktoś zna jakiś skuteczny i wypróbowany sposób na eliminację tych drgań. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin30lbn Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Potwierdzam meganki tak mają wcześniej jeździłem 2 megi 14 16V oraz 16 16V obecnie scenic i też drży ( zdecydowanie bardziej niż w innych markach). Jeżeli za bardzo lata drążek to mogła pójść któraś z poduszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastiano Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 ...a mnie powiedziano , że trzeba wymienic jakies "tuleje".jade z tym problemem w czw to dam znac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibol Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 no to super, daj znać jakie efekty bo temat nie daje mi spokoju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 sibol-olej temat i drgającą gałkę przyjmij jako aksjomat a jak bardzo chcesz to zobacz poduchy pod skrzynią/silnikiem czy nie są wybite (zużycie widac na oko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Aby rozwiać wasze wątpliwości: jedyne co może pomóc na te drgania to wymiana wszystkich poduszek. Po tej operacji zostaną dalej drgania/luzy na drążku a to za sprawą tego że drążek jest połączony ze skrzynią za sprawą drutu/rurki. Skrzynia i silnik przenoszą wibracje i tyle. Gdy biegi są na linkę jak chyba w Megi II to problemu z drganiami nie ma. Ale za to dużo częściej pojawiają się problemy z precyzją zmiany biegów. Tak więc nie szukajcie dziury w całym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastiano Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 ...byłem u mechanika .wymienił mi tuleje zabieraka.jedna pastikowa , druga metalowa koszt jednej 12 zl calosc z robocizna 50 zl.moze jest troche lepiej,sa jakby troche bardziej sztywne... i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 u mnie komplet poduszek plus nowy wybierak załatwił sprawę, ale po 10.000 km jedna poduszka wymagała wymiany, wymiana na mocniejszą póki co dała bdb efekty - nic nie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Ale Bronius sam wiesz najlepiej że długo to tak nie potrwa tym bardziej przy ostrej jeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 ziolo, zobaczymy, parę pomysłów jeszcze mamy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 To racja. Dochodzi do tego myśl przerobienia/usztywnienia poduszki z prawej strony auta. Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Z tego co kolega czaperek opisuje to drazek zmiany biegow porusza sie do przodu badz do tyłu przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu ( gdy jedziemy i mamy właczony bieg) Ruchy te to około 1 cm, no moze 2... i to jest normalne dla megane.Pamietam ze nawet w testach nowych meganek niektorzy narzekali na te ruchy dzwigni.Dla mnie jednak to jest pomocne- na bierzaco diagnozuje stan poduszek silnika.Jak zacznie sie wiecej ruszac to trzeba je sprawdzic Co do drgan pochadzacych od pracy silnika ( czyli zapłonu mieszanki) to tez jest pomocne -wystarczy połozyc reke na dzwigni i czuc czy wypadaja zapłony.ajna sprawa gdy ma sie instalacje gazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi